Administrație

Situație dramatică la serviciul juridic al Prefecturii

Situația de la compartimentul juridic al Prefecturii Buzău este în continuare una apăsătoare, lucru recunoscut și de prefectul Daniel Țiclea în repetate rânduri. În prezent, serviciul își desfășoară activitatea cu doar jumătate din personal, însă volumul de muncă a devenit unul considerabil și pune presiune pe angajați, motiv pentru care Prefectura scoate, din nou, posturi la concurs. Patru posturi de consilier juridic clasa I, grad profesional asistent sau superior, la Serviciul controlul legalității figurează ca fiind disponibile pe site-ul instituției.

Motivul pentru care Prefectura nu reușește să atragă juriști îl reprezintă salariile destul de mici pe care le oferă, comparativ cu alte instituții din Buzău, aceasta fiind nemulțumirea principală care a determinat angajații instituțiilor prefectului din toată țara să protesteze în urmă cu câteva săptămâni, în speranța că autoritățile de la București își vor întoarce fața și către ei.

Ca lucrurile să se complice și mai mult, deasupra „capului” Prefecturii atârnă o sabie grea: așa-numita „ordonanță a austerității”, care prevede nu doar înghețarea salariilor la stat, ci și a angajărilor, excepție făcând domeniile Sănătate și Educație. Unele surse politice indică data de 15 mai ca termen pentru intrarea în vigoare a hotărârii. Cu toate acestea, prefectul Țiclea speră ca acest lucru să nu împiedice organizarea concursurilor de angajare deja publicate, în speranța că se vor găsi oameni dornici să lucreze în instituție.

„La noi, la serviciul juridic, situația este dramatică. Suntem cu șapte posturi vacante din 14 în total, cu o intensitate a lucrărilor extrem de mare. Eu sper ca ordonanța asta, chiar dacă se va da, să ne lase să ne desfășurăm concursurile care au început sau al căror anunț s-a publicat”, a declarat prefectul Buzăului, pentru Campus TV.

Prefectul a ținut să precizeze că angajările nu sunt un moft, ci o necesitate, având în vedere multitudinea de responsabilități ce le revin juriștilor din instituție. Pe lângă gestionarea procedurilor administrative ce privesc unitățile administrativ-teritoriale (UAT) din tot județul și reprezentarea legală în cadrul unor procese în derulare, echipa Prefecturii a reușit și atragerea unor sume uriașe prin proiecte europene, ceea ce se traduce în muncă în plus pentru juriștii din instituție.

Daniel Țiclea

„Dacă cineva se întreabă de ce e nevoie (de juriști, n.red.), vin cu următorul argument: în afară de 87 de UAT care trebuie gestionate din punct de vedere al contenciosului administrativ, în afară de procesele – mai ales de cel de fond funciar, în care trebuie să reprezentăm interesele statului român în mod competent -, noi, cu această echipă, lărgită cu toată structurile Prefecturii, am atras un proiect european de 4,2 milioane de euro. Astă înseamnă, cu această echipă, așa cum e ea, la 50 la sută la juridic, va trebui să gestionăm și am atras de 40 de ori bugetul de cheltuieli materiale al Prefecturii, pe un an de zile”, a mai adăugat prefectul Țiclea.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker