Educație

Singurul absolvent de 10 la Bacalaureat, Teodora Andreea Șerban, vrea să devină ,,polițist anticorupție”

Singurul absolvent de liceu din județul Buzău care a obținut media 10 la examenul de Bacalaureat este hasdeiana Teodora Andreea Șerban. Ea a învățat la profilul Filologie și a susținut probe la Română, Istorie și Logică.

,,Mi s-a părut destul de greu Bacalaureatul, mai ales la Istorie, mi s-a părut puțin mai greu decât la simulare. Pe de o parte, mă așteptam oarecum să pice acel eseu la Istorie, pentru că nu a fost la ­si­mulare dar, pe de altă parte, m-a surprins pentru că s-a insistat foarte mult și pe alte capitole în testele de antrenament. 

La Logică nu mi s-au părut foarte greu, pentru că m-am și pregătit foarte bine. De fapt, la toate materiile m-am pregătit, doar că nu mă așteptam la eseul care a picat la Istorie, dar per total mi s-a părut accesibil. Nu a fost foarte-foarte greu. Se putea și mai rău, se putea și mai bine. Nu cred că Bacalaureatul a ridicat probleme la nivelul la care să nu existe foarte multe note de trecere. Nu pot spune că școala on-line a avut vreun efect negativ asupra subi­e­c­telor sau a notelor, pentru că la noi în liceu profesorii s-au implicat foarte mult și a fost la fel ca la clasă. Am avut foarte mari emoții la Română, pentru că este subiectivă și nu am învățat comentariile cuvânt cu cuvânt, pentru că am zis să și improvizez, să scriu eu. Mă așteptam să pice nuvela, ba chiar era comentariul pe care îl știam cel mai bine“, a spus aceasta.

Cu toate că a învățat foarte mult pentru Bacalaureat și s-a pregătit constant, astfel încât să nu apară vreo surpriză, Teodora a mărturisit că rezultatul a luat-o prin surprindere și nu se aștepta ca ea să obțină singura medie de 10 din județ, mai ales că ea cunoaște foarte mulți colegi care s-au pregătit intens și ar fi putut să ia note de 10. ,,Nu mă așteptam să iau 10. Mă așteptam și să fie mai multe medii de 10 la nivelul județului. Am înțeles că mulți elevi au fost surprinși de nota la Română, deși după exa­mene spuneau că cel mai ușor a fost la Română. Părinții mei oarecum se așteptau să iau 10, îmi spuneau înainte să primesc rezultatele, când mai stăteam de vorbă, <cum ar fi dacă ai lua 10?>. Eu cred că la nota finală a contat mult și faptul că am fost foarte atentă și mi-am ve­ri­ficat lucrarea cred că de două ori la fiecare materie. Am ieșit ultima din sală la fiecare probă. În cazul meu, emoțiile au fost constructive și nu mi-au pus ­pro­bleme“, a declarat Teodora.

Chiar dacă Bacalaureatul s-a terminat, pentru Teodora mai urmează alte examene, pentru admitere. Ea își dorește să ajungă polițist, pentru că iubește foarte mult uniforma și ordinea. Prin urmare, pe Teodora o așteaptă o admitere la Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Poliție. ,,Îmi doresc să dau la Academia de Poliție. Nu vreau să merg în altă parte. Când m-au întrebat părinții mei dacă vreau să studiez în străi­nătate sau în țară la noi, am răspuns din prima că vreau aici, în România. Apoi, m-am gândit unde aș vrea și, în funcție de preferințe și în funcție de părerile celorlalți, am ales Academia de Poliție”, a mărturisit Teo­dora. Pentru ea nu există altă variantă în afara Aca­demiei de Poliție, pentru care s-a pregătit încă din clasa a XI-a, iar în toamnă se împlinesc doi ani de când luptă pentru visul ei. Care vis ar fi împlinit pe de-a întregul dacă ar ajunge ofițer de Poliție specializat în cercetarea faptelor de corupție. ,,Dacă ar fi să nu iau anul acesta, aș încerca și anul viitor, nu vreau să dau în altă parte”, a adăugat aceasta.

,,Trei profesori din liceu îmi vor rămâne mereu în suflet”

Chiar dacă de acum nu va mai păși pe porțile Colegiului Național ,,B.P Hasdeu”, Teodora vorbește cu drag despre cei patru ani pe care i-a petrecut în acest liceu și despre profesorii care i-au îndrumat pașii și au susținut-o ­necondițio­nat. Teodora a fost un elev conștiincios și a învățat constant, iar pentru aceasta datorează mult liceului în care s-a format și profesorilor.

,,Anii petrecuți la Colegiul Național <B.P. Hasdeu> au fost cei mai frumoși ani, m-am simțit foarte bine și am legat multe prietenii. Am avut parte de cei mai buni profesori. Nu aș fi putut să cer mai mult de atât. Chiar și-au dat interesul și ne-au înțeles. Au fost foarte înțelegători. Le spuneam părinților mei că îi mulțu­mesc lui Dumnezeu că am avut parte de profesori ­des­chiși, care nu au avut un tipar de a construi același elev, ci ne-au înțeles pe fiecare și au vrut întotdeauna să ne învețe nu doar ce ține strict de școală, ci și ceea ce ține de viață. Chiar sunt recunoscătoare. Am trei profesori din liceu care îmi vor rămâne mereu în suflet. Este vorba despre Camelia Mâncu, profesoara de Limba română, Monica Ionescu, profesoara de Limba engleză, și Dănuț Solcan, profesorul de Istorie. Fiecare ne-a învățat lucruri importante și diferite. Ei știau că vreau să dau la Academie, de ­altfel, suntem mai mulți care vrem să dăm la ­Aca­demie și pe toți ne-a sprijinit în mod egal, dar alegerea a fost a mea. Vreau să dau la Drept în cadrul Academiei. Astăzi voiam să îmi completez dosarul pentru admitere, pentru că au început înscrierile. Probele vor începe în luna august și se întind până în luna septembrie, când voi da proba medicală”, a declarat Teo­dora.

 

Dincolo de singura medie de 10 pe care o are Buzăul, Teodora Șerban este urmată de cinci absolvenți cu medii de 9,93. Două dintre ele aparțin unor elevi de la Colegiul Național ,,B.P Hasdeu”, două sunt obținute de ­elevi ai Colegiului Național ,,Mihai Eminescu” și una este a unui absolvent a Liceului de Arte ,,Margareta Sterian”.

Cele mai mici note pe care le-a obținut un buzoian care s-a prezentat la toate cele trei probe ale Bacalaureatului aparțin unui absolvent al Liceului de Meserii și Servicii: 6,20 la Română, 2,95 la Matema­tică și 3,65 la Chimie. Din cei 2.594 de absolvenți din județ care s-au înscris la bacalaureat, 68 nu s-au prezentat la examene.

Pe lângă singura medie de 10 la Bacalaureat, Colegiul Național “B.P Hasdeu” se poate mândri și cu o rată de promovare de sută la sută, toți cei 306 ­elevi care au susținut exa­menul de maturitate obți­nând notă de trecere. Liceul Special pentru Deficienți de Vedere a obținut și el o rată de promovare de sută la sută: cei cinci elevi care au susținut Bacalaureatul au reușit să îl și promoveze. La polul opus, se află liceele în care niciun candidat nu a obținut medie de trecere. Este vorba despre Liceul Tehnologic  Lopătari (doi candidați), Liceul Tehnologic Rușetu (doi candidați) și Liceul Tehnolo­gic Oraș Pătârla­gele (doi candidați).

La nivelul județului, rata de promovare este de 79,8 la sută, Buzăul fiind printre județele cu rezultate bune. Cea mai mare rată de promovare a fost înregistrată în Cluj (84,1 la sută), iar cea mai scăzută a fost în Ilfov (41,6 la sută). Comparativ cu anul trecut, în Buzău s-a înre­gistrat o creștere de 5,3 la sută a ratei de promovare. Astfel, Buzăul se află prin­tre primele patru județe care au obținut cea mai mare creștere a ratei de promovare alături de Tulcea (6,2 la sută), Vâlcea (6,2 la sută) și Galați (6,1 la sută). Cea mai scăzută rată de promovare, comparativ cu anul trecut, a fost înregistrată în Harghita (-6,7 la sută).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker