Actualitate

Sindicaliștii din învățământul buzoian zic „pas” Evaluării Naționale

Au altă treabă, merg la miting în Capitală

Profesorii buzoieni afiliați Sindicatului Învăţământul Preuniversitar (SÎP) nu vor participa marți la Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VI-a. În schimb, ei vor participa în număr mare la mitingul sindical din Capitală. Marți dimineață, șase autocare cu sindicaliști vor pleca din fața Colegiului Național „B.P. Hasdeu” și îi vor transporta la mitingul de la București.

Astfel că profesorii afiliaţi SÎP nu se vor afla la catedre la Evaluarea Naţională de la clasa a VI-a, care a fost reprogramată în zilele de 30 şi 31 mai din cauza grevei generale și care, potrivit calendarului iniţial stabilit, trebuia să se desfăşoare în zilele de 24 şi 25 mai.

„Suntem în grevă, sigur mâine ne vom deplasa la Bucureşti. Faţă de săptămâna trecută, de la debutul grevei generale, nu sunt schimbări semnificative în ceea ce priveşte numărul de sindicalişti care participă la protest. A apărut o modificare legislativă care, spre deosebire de prevederile precedente, întrerupe vechimea în Învăţământ în condiţiile în care intri în grevă. Vor fi probabil cei care au susţinut grade didactice şi ar fi obligaţi prin asta să amâne cu un an de zile, între cei care vor ceda. Deocamdată, oamenii sigur sunt speriaţi, dar greva continuă”, a declarat pentru „Agerpres” liderul Sindicatului Învăţământul Preuniversitar, Ion Dobre. „Nu participăm la evaluare, nu se va desfăşura, profesorii nu vor intra la clasă”, a mai transmis liderul SÎP Buzău.

De altfel, Ministerul Educației a anunțat, luni după-amiază, că Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a a fost amânată a doua oară, în contextul în care greva profesorilor continuă. Evaluarea va fi susținută în zilele de 12 și 13 iunie; inițial, examenele ar fi trebuit să se desfășoare pe 24 și 25 mai.

„A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2022 – 2023. Evaluarea națională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 12 iunie – Limbă și comunicare, respectiv 13 iunie – Matematică și științe ale naturii”, a anunțat Ministerul Educatiei.

În jur de 3.800 de membri ai SÎP Buzău au intrat în grevă generală în prima zi a săptămânii trecute. Sindicatele au transmis Guvernului că vor continua protestele şi greva generală atât timp cât solicitările lor legate de salarizare nu vor fi respectate. Totodată, sindicaliştii au atenţionat autorităţile centrale că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluţionarea problemelor care fac obiectul grevei generale, salariaţii din Educaţie sunt hotărâţi ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă.

Articole similare