Actualitate

Sindicaliștii buzoieni vor reformarea, nu desființarea Inspecției Muncii

După ce, în ultimul deceniu, au fost restrânse foarte mult posibilitățile de acțiune sindicale, Inspecția Muncii este singura instituție care  sancționează un angajator care nu respectă drepturile angajaților și, în special, pe cei  care  nu încheie contracte individuale de muncă, adică pe cei care folosesc ceea ce se cheamă pentru toată lumea „muncă la negru”.

Din păcate, nici această instituție nu are prea multe pârghii legale de acțiune, atribuțiile  ei fiind limitate, situație semnalată chiar de sindicaliști.

„Noi facem de multe ori demersuri la Inspecția Muncii și  ne spun că nu au atribuțiuni și ne îndreaptă către instanțe. Inspectorii de muncă nu au foarte multe atri­buțiuni cu privire la san­cționarea celor care nu respectă legea.  Și, vă dau ca exemplu situația în care există obligativitatea negocierii unui contract de muncă, dacă agentul economic are mai mult de 21

de salariați. Angajatorul nu este însă obligat să și încheie contractul de muncă colectiv și atunci se poate simula o negociere, un proces verbal în care se stipulează că părțile nu s-au înțeles, urmând să mai aibă loc alte discuții și întâlniri. Și prin asta a scăpat de controlul ITM, pentru că legea spune să demarezi procedura, iar ITM trebuie să verifice dacă angajatorul a avut inițiativa. Dar dacă contractul de muncă nu a fost încheiat, angajatorul nu poate fi ­sa­n­c­ționat pentru că poate spune că solicitările au fost aberante și  că nu poate fi de acord cu ele și totul a rămas spre mediere, conciliere și noi întâlniri. Practic nu se finalizează negocierea și nu se semnează contractul. Singurul lucru concret în care au pârghii este sancționarea pentru  angajarea lucrătorilor la negru, unde pot să dea amenzi, să facă dosare penale. În alte  privințe, îi trimit pe cei care au ­pro­bleme cu angajatorii la instanțe, singurele care pot obliga angajatorii la res­pectarea obligațiilor legale în domeniul relațiilor de muncă, prin plângerea părții vătămate”, explică liderul sindical al Cartel Alfa Bu­zău, Vasile Minică.

În privința eficientizării Inspecției Muncii,  soluția identificată de ministrul Muncii,  Violeta Alexandru, și exprimată pe pagina sa oficială, cu care sindicatele nu sunt însă de acord – lucru exprimat și printr-o scri­soare de liderul Cartel Alfa, Bogdan Hosu-,  este aceea a desființării ei. „Evaluarea mea – pe care tocmai am termina­t-o – cu privire la Inspec­ția Muncii îmi arată că această instituție nu poate fi reformată prin decizii punctuale. Trebuie desființată și reînființată cu o altă organigramă și cu organizarea de concursuri pentru posturile cheie. Am încercat o serie de schim­bări. Nu merge.

Păcat de cei care mun­cesc în această instituție. ­Ins­pecția Muncii și-a votat, prin Parlament, o lege de funcționare. Tot acolo trebuie schimbată. Când se va putea.

Mă uitam la cât sunt de indiferenți după ultima solicitare a prim-ministrului de a intensifica acțiunile de

control pe Covid. Sunt, în schimb, experți în pre­zentare de statistici. Mi-am format ochiul în a depista tacticile administrației, una dintre ele fiind aceea de a te <împacheta> prin prezen­tarea de statistici, situații. Pentru cine se lasă împachetat.

Nu sunt interesată să leg prietenii în administrație. Nu susțin pe nimeni dacă nu face treabă; mă interesează să creez cadrul corect pentru cei care vor să facă ceva, să iasă din starea de confort și să muncească cu rezultate vizibile”. Ministrul Muncii are răspuns la punctul de vedere al sindicatelor în această problemă: „Vreau o Inspecție a Muncii care să răspundă cu adevărat sesi­zărilor înregistrate de oameni. Până la mine, sin­dicatele nu au ridicat acest subiect în discuție, înțeleg că nu e bine nici când sunt fermă pentru că mă deranjează că se ignoră sesizările oamenilor. Vreau o insti­tuție modernă, cu angajări ferite de orice conflict de interese, cu fun­cționari de carieră care n-au timp și, de fapt, nicio legătură cu afacerile, cum se mai întâmplă acum prin conducerea ITM-urilor. Vreau o instituție în care, în registrul acțiunilor de control, să nu se mai treacă, intenționat, mențiuni vagi pentru a nu putea fi verificați unde anu­me își desfășoară activitatea în timpul zilei. Vreau să abordăm problemele, să facem curățenie pentru că este nevoie, să îi respectăm pe cei care muncesc în ITM-uri arătând că i-am văzut pe cei are știu să se orienteze. Este dreptul sindicatelor să facă presiuni pentru ca Ministrul să aprobe noi angajări. Nu voi fi mulțumită până când această instituție nu se scutură de probleme. Începând cu șefii”.

Ce i-au scris sindicaliștii ministrului Muncii

„Am criticat propunerea doamnei ministru de a desființa Inspecția Muncii pentru a schimba <câteva posturi cheie>”, spune liderul Cartel Alfa, care îi transmite într-o scrisoare că sindicaliștii sunt  nemulțumiți de cum funcționează această instituție în prezent, că sprijină orice soluție de refor­mare a Inspecției Muncii care să facă această instituție să-și îndeplinească mandatul public de apărare a drepturilor salariaților, zi de zi încălcate de angajatori, dar că nu sunt de acord cu desființarea ei.

Iată ce i-a scris Bogdan Iuliu HOSSU, președinte CNS Cartel ALFA” ministrului Muncii:

„Doamnă ministru,

Declarați că doriți <desființarea și reînființarea Inspecției Muncii, cu o altă organigramă și cu organizarea de concursuri pentru posturile cheie>.

Toate partidele mari din România, când ajung la ­pu­tere, nu încearcă să construiască, ci își plasează în pos­turi propriii aderenți, distrugând astfel instituțiile publice. Se întâmplă asta la fiecare schimbare de putere, începând cu Ion Iliescu la Administrația Prezidențială.

În ceea ce privește Ins­pecția Muncii, aveți ladispoziție posibilitatea de a schimba prin lege ATRIBU­ȚIILE instituției, și nu directorii săi, pentru a aduce oameni obedienți administrației pe care o repre­zentați.

CNS Cartel ALFA a atras în repetate rânduri atenția asupra disfuncțio­nalităților Inspecției Muncii. Suntem întru totul de acord că Inspecția Muncii este o instituție care nu își îndeplinește adecvat misiunea de a asigura respectarea legislației muncii și a drepturilor lucrătorilor. Doar că, în loc să modificați cadrul legislativ astfel încât aceasta să își realizeze scopul, angajând și personalul necesar pentru îndeplinirea tuturor atribuțiilor – în condițiile în care există aproximativ 1.500 de posturi neocupate în organigramă – dumnea­voastră doriți ca Inspecția Muncii să devină un instrument ajutător pentru exploatarea lucrătorilor. De data aceasta, în favoarea firmelor apropiate partidului care v-a pus în funcție.

Întrebarea fundamentală este: cu ce este mai bună politizarea PNL față de politizarea PSD? Se pare că noțiunea de funcționar ­pu­blic, semnificația și rolul ei, nu mai are nicio importanță în România tuturor acestor decidenți.

Vă reamintim că, pentru a facilita activitatea inspectorilor de muncă, este necesară și digitalizarea bazei de date, pentru a corela Revisalul cu situația plăților de la ANAF. În condițiile în care lucrătorii sunt pena­lizați la pensie de neplata contribuțiilor sociale de către angajatori, această acțiune este urgentă. Ați promis, de asemenea, introducerea în Revisal a tuturor lucrătorilor din sistemul public (funcționari sau nu).

Având în vedere toate acestea, așteptăm să duceți la capăt întâi aceste angajamente și de asemenea să supuneți dialogului cu par­tenerii sociali concluziile și propunerile concrete în ceea ce privește eventuala reorganizare a instituției Inspecției Muncii, pentru eficien­tizarea activității, și nu pentru politizarea sa”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker