Actualitate

Sindicaliștii buzoieni din Sănătate se pregătesc să picheteze Guvernul

Salariații din Sănătate, membrii  ai Federației sindicale SANITAS, vor picheta sediul guvernului începând cu data de 3 noiembrie, în fiecare zi de marți, urmând să apeleze și la alte forme de protest dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate în mod favorabil. „Având în vedere faptul că au trecut deja mai bine de două săptămâni în care niciunul din ministerele de resort sau instituțiile abilitate să soluționeze revendicările Sanitas nu a înțeles să prezinte cel puțin un plan pe termen scurt pentru dezamorsarea situației deosebit de tensionate din sistemul sanitar și cel de asistență socială, și constatând că starea de nemul­țumire persistă în rândul membrilor noștri de sindicat, Consiliul Național al Fe­derației Sanitas a hotărât organizarea unor manifestații publice în fața Guvernului României”, este anunțul  sindicaliștilor la finalul ședinței extraordinare.

2000 de sindicaliști buzoieni ai SANITAS nu au primit răspuns la revendicări

Prima acțiune de protest a sindicaliștilor de la SANITAS  a avut loc în data de 7 octombrie, când a fost  declanșată greva japoneză în toate unitățile medicale din țară. La Buzău, 2.000 de salariați, membri ai SANITAS, au intrat de atunci în grevă japoneză.

Atunci, liderii sindicali au avut o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, cu vicepre­mierul Raluca Turcan, cu ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, și cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. În cadrul acelei întâlniri sindicaliștii au prezentat revendicările pe care la aveau și au primit din partea guvernanților asigurări că acestea se vor rezolva. Reprezentanții autorităților au cerut atunci un răgaz de câteva zile pentru a face unele evaluări financiare cu privire la revendicările prezentate, însă  au trecut mai bine de două săptămâni, iar sindicaliștii nu au mai primit nici un semnal în acest sens.

Cum nu s-a mai întâmplat nimic de atunci, în ședința extraordinară a Consiliului Na­țional al Federației din data de 29 octombrie, la care au participat președinții tuturor filialelor din țară, au luat decizia de a  trece la o nouă etapă a protestelor.

Cum au ajuns salariații din Sănătate la un pas de grevă

Mai întâi, SANITAS a avut o ședință  pe 13 octombrie, în care liderii sindicali au decis continuarea grevei japoneze și au stabilit data viitoarei ședințe extraordinare în care urma să se decidă care va fi următoarea formă de protest, în funcție de răspunsul autorităților la revendicrile prezentate.

Cum răspunsul autorităților a întârziat să apară, la această din urmă ședință, sindicaliștii au decis continuarea pro­testelor și trecerea într-o nou fază, adică de la greva japoneză, la acțiuni de pichetare a sediului Guvernului. Astfel, prima acțiune de acest gen va avea loc marți, 3 noiembrie, și va fi urmată de acțiuni similare în fiecare zi de marți, iar dacă  autoritățile nu vor veni cu soluții pentru rezolvarea revendicărilor, urmea­ză să se decidă, într-o ședință viitoare, care vor fi următoarele forme de protest la care se va apela.

De ce se  solicită  imunitate pentru salariații din sănătate pe perioada pandemiei

În același timp, sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară cer imunitate pentru salariații din săntate, în perioada pandemiei. Aceștia au adresat o solicitare publică Guvernului, Parlamentului și Ministerului Sănătății, prin care cer ca salariații din Sănătate să fie protejați în perioada pandemiei de acuzațiile de malpraxis. „Medicii și asistentele medicale, care astăzi lucrează în condiții de muncă la limita suportabilului, se pot trezi, mai devreme sau mai târziu, în situația acuzațiilor de malpraxis. Este unul dintre motivele pentru care Solidaritatea Sanitară solicită imunitate pentru profesioniștii din Sănătate”, precizează repre­zentanții organizației sindicale.  Aceștia justifică cererea prin incertitudinea privind tratamentul pacienților cu Covid-19,  prin faptul că personalul medical este transfe­rat de la un spital la altul fără a se ține cont deseori de specializare și faptul că măsurile de luptă împotriva pandemiei împiedică deseori profesioniștii din sănătate să-și desfășoare activitatea de diagnostic, tratament și îngrijire a altor pacienți cu alte patologii decât Covid-19.

3 noiembrie, termen pentru negocieri și de la liderii Ambulanței  

Sindicaliștilor SANITAS li se vor alătura în curând și cei de la Ambulanță. Aceștia se pregătesc de grevă japoneză.  Sindicaliștii de la Ambulanță au anunțat un protest pentru jumătatea săptămânii viitoare, în cazul în care reprezentanții lor nu vor fi invitați la discuții de premierul Ludovic Orban, până marți, 3 noiembrie. Pe lista de revendicări a sindicaliștilor de la Ambulanță se regăsește și salarizarea întregului personal din serviciile publice de Ambulanță începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul grilei anului 2022, precum și asigurarea pensiei de urmaș familiilor în angajaților de la Ambulanță, decedați în urma infectări cu noul coronavirus, la locul de muncă. „În situația în care până marți, 3 noiembrie, premierul nu va invita la discuții conducerea FNSAR, miercuri 4 noiembrie 2020, de la ora 10:00, va avea loc protestul național al serviciilor de ambulanță, timp de două ore, iar începând cu data de 5 noiembrie 2020 personalul din serviciile de ambulanță va intra în grev japoneză pe perioadă nedeterminată, până la so­luționarea favorabilă a revendicărilor menționate” , se arată într-un comunicat al sindicaliștilor de la Ambulanță.

Revendicările Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România se mai referă și la suplimentarea cu personal în serviciile de Ambulanță, o nouă formulă pentru  salarizarea asistentului medical, a membrilor comitetului director din serviciile de ambulanță și a managerului general.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker