Sănătate

Simptomele provocate de infecția cu noul coronavirus. Când trebuie să suni la medic?

Pandemia COVID-19 a început de câteva luni și va mai dura probabil un timp. Chiar dacă am învățat deja cum să ne protejăm, mai avem încă foarte multe aflat despre acest noul coronavirus. Igiena este foarte importantă, la fel și distanțarea socială și purtarea unei măști atunci când suntem într-un spațiu public închis, spre exemplu într-un magazin sau farmacie. 

Noul coronavirus poate da simptome ușoare, moderate sau grave, însă există și persoane care sunt infectate, dar nu au niciun simptom și astfel pot răspândi virusul fără să știe. Cei mai mulți bolnavi care vor fi infectați cu noul coronavirus vor face o formă ușoară sau moderată a bolii. 

Simptomele noului coronavirus

Este foarte important să luăm legătura cu medicul de familie de îndată ce apar primele simptome, după o perioadă care poate varia între 2-14 zile de la infectare. Acestea sunt:

  • Tuse
  • Febră
  • Respirație dificilă
  • Nas care curge
  • Dureri de cap
  • Dureri de gât. 

Practic, în prima fază, infecția cu noul coronavirus se manifestă ca o răceală sau gripă. Boala poate evolua într-o formă gravă, care duce la pneumonie, în special în cazul persoanelor care sunt în vârstă sau au un sistem imunitar mai slab și suferă de afecțiuni cronice (diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare, cancer etc).

De asemenea, ce trebuie să știm despre noul coronavirus este faptul că el se transmite prin picăturile expulzate atunci când un bolnav strănută sau tușește. În acest fel, poate infecta persoanele aflate în apropiere, dacă acestea nu se protejează cu o mască, dar poate contamina și suprafețele (balustrade, scaune, mese, bănci) pe care aterizează picăturile. De aceea, este foarte important să dezinfectăm cât mai des și obiectele pe care le atingem.

Tratamentul pentru COVID-19

Deocamdată nu există un tratament specific pentru COVID-19, boala provocată de acest coronavirus. Se fac încă teste și experimente cu mai multe medicamente antivirale. Schema de tratament este diferită de la o țară la alta și chiar de la un spital la altul. 

Astfel, pe lângă unele medicamente antivirale folosite, medicii tratează simptomele bolii, pentru a le ameliora. Concret, sunt prescrise medicamente pentru reducerea febrei, pastile analgezice și substanțe împotriva tusei sau durerii de gât, în funcție de simptomele pacientului. Antibioticele nu sunt prescrise decât în cazul în care apare o complicație, o infecție bacteriană, deoarece aceste medicamente nu au niciun efect în cazul unei boli provocate de un virus.

Este foarte important că nu ne administrăm singuri un tratament, pentru că ne putem agrava boala. De aceea, dacă observăm simptome care pot indica o infecție cu noul coronavirus, trebuie să sunăm la medic și să respectăm întocmai recomandările sale. Doar un medic specialist poate prescrie tratamentul potrivit, iar acest lucru este posibil numai după efectuarea unui test special, care poate confirma sau infirma infectarea cu acest virus. 

Până la obținerea rezultatelor testului, trebuie să luăm doar medicamentele recomandate pentru ameliorarea simptomelor și, obligatoriu, să stăm izolați la domiciliu. Dacă apar complicații, o stare de rău foarte pronunțată și dificultăți de respirație, trebuie să anunțăm salvarea, dar să precizăm neapărat că este posibil să fim bolnavi de COVID-19. În acest fel, echipajul medical care va veni să ne ajute va fi pregătit cu echipament de protecție și va  respecta procedura recomandată în acest caz.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker