Actualitate

simPRO 2019 / Buzoianul Iulian Tănaşcu, ales preşedinte PSD şi al Camerei Deputaţilor 

Timp de trei zile, 150 de tineri au luat parte la simPRO, o simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului României pe grupuri politice, comisii parlamentare, precum şi în plen. Printre cei incluşi în proiect s-a aflat şi buzoia­nul Iulian Tănaşcu, doctorand în Management la Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti. Iulian a fost desemnat preşedinte al Camerei Deputaţilor în cadrul simPRO 2019.

Buzoianul a absolvit ASE ca şef de promoţie şi a avut privilegiul să dialogheze de două ori cu preşedintele Iohannis, cu ocazia a două evenimente mediatizate în presă, în cadrul cărora Iulian i-a adresat preşedintelui întrebări referitoare la poli­tica românească.

Simularea Parlamentului României (simPRO) este un proiect destinat elevilor şi studenţilor şi reprezintă o simulare instituţională de la nivelul Camerei Deputaţilor. Simularea Parlamentului Ro­mâniei a ajuns la a VIII-a ediţie, este un proiect ce se desfăşoară cu participanţi din toată ţara, iar în timpul desfăşurării evenimentului accentul se pune pe dezbatere şi pe acţiune. Este un proiect care încurajează tânăra generaţie şi noua elită în implicarea în viaţa comunităţii, dezvoltarea simţului civic. În cadrul simPRO participanţii au învăţat cum să identifice şi să rezolve problemele unei comunităţi, cum să scrie şi să modifice un proiect ­le­gislativ pentru a respecta atât voinţa cetăţenilor, cât şi rigorile legislative.

„Am fost ales preşedintele partidului şi am dezbătut legi care ţineau de educaţie, familie şi etnii”

„Scopul acestui proiect a fost acela de a pune 150 de tineri aleşi pe bază de concurs prin CV-uri să ia locul deputaţilor pentru trei zile. În prima zi am fost repartizaţi pe partide politice, a doua zi am participat în comisiile de specialitate, am dezbătut legi şi am dat aviz favorabil sau nefavorabil în funcţie de argumente, iar în ultima zi ne-am reunit în Camera Deputaţilor pentru a vota adoptarea acelor legi sau nu”, a declarat pentru OPINIA Iulian Tănaşcu.

În cadrul simulării, buzoianul a fost ales preşe­dintele Partidului Social Democrat şi, apoi, al Camerei Deputaţilor.

„Eu am făcut parte din  PSD, alături de alţi 40 de tineri cu orientări politice diferite. În urma unui vot am fost ales preşedintele partidului şi am dezbătut legi care ţineau de educaţie, familie şi etnii. A doua zi am dezbătut legile în cadrul comisiei de specialitate. Printre aceste legi se numărau: acordarea a maximum trei zile libere persoanelor care prestează activităţi de voluntariat (aviz favorabil), acordarea, la fiecare naştere, a unui pachet de tipul <starter-pack> pentru tinerele mămici (aviz favorabil), declararea zilei de 15 martie zi naţională a etnicilor maghiari în România. Această din urmă ­pro­punere legislativă a primit aviz negativ, deoa­rece această minoritate deja sărbătoreşte ziua de 15 martie, şi pentru că această sărbătoare era organizată de către primarii cu fonduri de la bugetul local. Au mai fost dezbătute  legea cu privire la redefinirea ­fa­miliei (am considerat că este o aberaţie deoarece pe nimeni nu ar trebui sa intereseze cine ce face în pat), legea <zero taxe> prin care tinerii absolvenţi sunt scutiţi de la plata impozi­tului pe venit pentru o perioadă de doi ani până când aceştia <se pun pe picioare> (aviz favorabil)”, a mai declarat Iulian Tănaşcu.

„Putem lua decizii pentru bunăstarea României, şi mai puţin pentru propriile noastre buzunare şi rude”

În cea de-a treia zi, buzoianul a fost votat şi preşedinte al Camerei De­putaţilor, situaţie pe care a perceput-o ca pe o oportunitate de care a profitat pentru a arăta cum se crede el că este normal să conducă o şedinţă de plen, mizând pe ideea că  dreptul la opinie nu trebuie sa fie îngrădit, indiferent de culoarea politica.

„Dacă aş fi ales preşe­dinte al Camerei Deputaţilor în realitate, aş acorda dreptul la opinie tuturor celor care doresc să ia cuvântul într-un mod civilizat. Prea mulţi seniori de acum tind să facă circ pe banii, timpul, viaţa şi viitorul românilor. Acest lucru trebuie să înceteze şi trebuie să ne dovedim nouă şi altor state (europene sau nu) că nu suntem clovni şi că putem lua decizii pentru bu­năstarea României şi a românilor, şi mai puţin pentru propriile noastre buzunare şi rude”, a mai declarat Iulian Tănaşcu.

SimPRO a fost organizat de Societatea Europeană pentru Justiţie, Societatea Studenţilor Universităţii Bucureşti, în parteneriat cu Liga Avocaţilor din România, Asociaţia Junii şi cu sprijinul Camerei Deputaţilor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker