Politic

Senatorul Pufu cere o testare mai riguroasă a fructelor și legumelor care ajung pe piață

Vestea că doi legumicultori din Glodeanu Sărat foloseau amestecuri chimice de până la opt ori mai concentrate față de limita admisă pentru a grăbi coacerea legumelor, aduce la suprafață o hibă a sistemului: testarea insuficientă. Cel puțin așa crede senatorul liberal de Buzău Vlad Pufu, care spune că instituțiile responsabile de aceste testări trebuie să își intensifice controalele, așa încât astfel de episoade să nu se mai repete și nici încrederea în produsele legumicultorilor să nu fie știrbită.

„Instituțiile responsabile trebuie să clarifice urgent problema folosirii unor substanțe toxice interzise în legumicultura din județ! Există la ora actuală o îngrijorare în rândul buzoienilor, după ce o anchetă a poliției a scos la iveală că doi legumicultori din Glodeanu Sărat ar fi folosit substanțe interzise pentru dezvoltarea mai rapidă a legumelor. Chiar dacă nu este o practică a majorității legumicultorilor, care muncește onest și cu mari cheltuieli pentru a avea producții sănătoase și de calitate, această situație scoate la iveală hibele sistemului”, a scris senatorul Pufu pe pagina sa de Facebook.

Legumele contaminate cu pesticide ajungeau din solariile din Glodeanu Sărat la mai multe depozite en-gros, care, la rândul lor, aveau contracte de aprovizionare cu câteva lanțuri de hipermarketuri și comercializau produsele cu eticheta „Bio”, respectiv legume crescute în mod natural, fără intervenții artificiale. Așadar, în acest context, situația devine una delicată și pune sub semnul întrebării corectitudinea etichetării produselor din culturi ecologice, motiv pentru care, spune Pufu, autoritățile trebuie să treacă la testări serioase.

În plus, și modul în care se realizează aceste analize lasă de dorit, iar, pe lângă faptul că testările se fac doar la laboratoare din București, produsele din care se iau probe sunt scoase pe piață și, cel mai probabil, consumate până când vin rezultatele analizelor. Pentru a nu se ajunge la situații cu un deznodământ sumbru, liberalul buzoian somează autoritățile responsabile de siguranța consumatorilor să ia măsuri grabnice și să nu mai permită ca un astfel de episod să se repete.

„Numărul probelor de legume și fructe  care sunt recoltate pentru a fi analizate este prea mic în comparație cu volumul produselor ce ajung pe piață. Mai mult, analizele se fac doar la București, iar obținerea rezultatelor este un proces de durată. Iar pentru că probele sunt adunate de la produse aflate deja la vânzare, până sunt gata analizele legumele sunt demult consumate. E nevoie de o intervenție fermă a celor care răspund de sănătatea consumatorilor, care să transmită dacă populația are sau nu motive de îngrijorare. Un caz, sper, izolat, nu trebuie să schimbe caracteristicile de consum. Oamenii trebuie să știe dacă există vreun pericol pentru sănătatea lor”, a mai scris senatorul liberal Vlad Pufu pe pagina sa de Facebook.

 

 

 

Articole similare