Politic

Senatorul PSD Liliana Sbîrnea: „Mă bucur să fac parte dintr-un partid în care femeile sunt respectate, valorizate și li se recunosc meritele“

La începutul acestui an, senatorul buzoian Liliana Sbîrnea anunța, pe pagina sa de socializare, noi demersuri pe care le-a întreprins alături de colegii săi din Partidul Social Democrat care vin în sprijinul copiilor vulnerabili. Unul dintre ele a fost finalizat. Este vorba despre procedura pentru acordarea tichetelor educaționale pentru anul școlar 2023-2024. Voucherele educaționale sunt în valoare de 500 de lei, iar beneficiarii lor sunt preșcolarii înscriși în învățământul de stat – care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii: au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani);  au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;  venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei) – și elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

Senatorul Liliana Sbîrnea, secretar al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din camera superioară a Parlamentului, este una dintre puținele femei din Buzău care au avut curajul să se implice politic. Deși face parte dintr-o minoritate, cea a femeilor politiciene, după cum se poate observa, ea are curajul de a-și asuma proiecte îndrăznețe si de a spune, răspicat, adevărul la orice întrebare îi este adresată. Povestea ei de viață poate fi exemplu pentru fiecare dintre noi, de aceea am rugat-o  să răspundă la câteva întrebări.

Reporter: Cine este OMUL Liliana Sbîrnea?

Liliana Sbîrnea: Este o întrebare destul de grea, deoarece nu am obiceiul să vorbesc despre mine. Pot spune doar că sunt o femeie împlinită, puternică, dar și vulnerabilă în anumite momente.

Sunt soție, mamă și o bunică fericită, prietenă, colegă, profesoară, membră a comunității râmnicene și una dintre reprezentantele dumneavoastră PSD din Senatul României. Cred că tuturor ne este greu atunci când trebuie să vorbim despre noi înșine, dar cred că esențial de fiecare dată este să putem recunoaște că nu suntem cu nimic mai presus de ceilalți și că singurul lucru care diferă constă în capacitatea de a ne cunoaște. O cunoaștere de sine care vine pe parcursul vieții, odată cu experiența și lecțiile pe care le învățăm.

Rep.: CV-ul dumneavoastră profesional nu poate trece neobservat. Oferiți-ne câteva repere, câteva momente-cheie din cariera dumneavoastră.

L.S.: Cariera mea s-a conturat în timp și recunosc că nu mi-a fost deloc ușor, am avut în permanență un liant, oamenii din jurul meu și o motivație: aceea de a reuși! Deși absolvisem ca inginer T.C.M., schimbările bruște din perioada imediat următoare Revoluției m-au dus spre cariera de dascăl. Prima școală în care am predat a fost o școală pentru copii cu deficiențe, o adevărată lecție de viață pentru mine, eu beneficiind de toată dragostea și atenția părinților mei, ca unic copil la părinți. Au urmat ani de examene, de muncă, de căutări și de aflat răspunsuri la întrebări! Am fost profesor suplinitor, titular, lider de sindicat, director de liceu tehnologic, inspector școlar, dar niciodată n-am încetat să învăț! M-am concentrat în principal pe copii, pe formarea lor într-un mod cât mai plăcut și mai accesibil, fără să am drept obiectiv o recompensă anume.

Fiecare moment în care am putut ajuta pe cineva, am putut contribui pozitiv cu o vorbă sau cu o faptă bună, este, pentru mine, unul cheie. La fel, fiecare moment în care oamenii mi-au acordat sprijinul și încrederea lor, rămâne unul de suflet, ca un reper al vieții mele profesionale și nu numai. Și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că am atât de multe momente cheie.

Rep.: Ce v-a determinat să deveniți profesoară?

L.S.: Copiii! Inocența și dragostea lor necondiționată! Este incredibil și este cu adevărat un privilegiu să-i vezi crescând, evoluând ca și cum ar fi și meritul tău. Iar, dacă poți să și contribui la această evoluție, atunci, poți să te numești un om norocos, căruia i s-a oferit un mare dar.

Rep.: Se cuvine să începem cu… a fost odată o profesoară sau veți mai reveni la catedră? Veți continua să susțineți învățământul, educația, doar în calitate de om politic?

L.S.: Cred că nici nu am încetat să fiu la catedră! Parafrazând, aș spune: odată profesoară, întotdeauna profesoară. Chiar dacă nu mai desfășor o activitate propriu-zisă în învățământ, pentru mine educația este și va rămâne întotdeauna cea mai nobilă profesie. Eu cred că a sprijini educația, în toate formele ei, înseamnă a respecta ființa umană. Și nu există opțiune, ci doar o profundă conduită obligatorie tuturor. Indiferent care este rolul meu public din acest moment și pe viitor, un lucru este cert: educația și cei implicați în procesul de învățământ au și vor avea mereu în mine un partener care nu îi va părăsi niciodată.

Rep.: Care sunt planurile dumneavoastră din postura de om politic în domeniul Educației? Ce veți face concret pentru Buzău? Aveți planuri pentru buzoieni? Ce înseamnă Buzăul pentru dumneavoastră?

L.S.: Pentru mine, Buzăul este acasă și asta nu se va schimba. Iar pentru acest „acasă” care reprezintă de fapt familia, faci tot ce poți. Mă bucur să fac parte din Partidul Social Democrat, un partid care valorizează cu adevărat educația și, pentru fiecare domeniu de activitate, are o viziune clară care poate să aducă la realitate măsurile de care este atât de mare nevoie. Atât la nivel local, cât și național, și mă refer aici Legislativ și Executiv, prin programul nostru de guvernare, ne aflăm într-un proces de reformare din temelii în domenii care, până acum, au suferit carențe ce au afectat direct oamenii. De aceea, este momentul acum ca statul să arate că este într-adevăr un partener pentru cetățenii săi, fapt care se traduce prin acțiuni concrete acolo unde ei au avut de suferit până acum. Iar dacă vorbim de Buzău, vorbim de un județ care a făcut, grație măsurilor noastre de la nivel local și național, progrese extraordinare în dezvoltarea sa.

Principalul meu rol este ca, printr-un dialog neîncetat cu buzoienii, să pot acționa alături de colegii mei, pentru crearea și adoptarea cât mai rapidă a tuturor proiectelor pe care buzoienii le așteaptă. Din acest motiv, și prin intermediul acestei discuții cu dumneavoastră, aș vrea să le transmit încă o dată buzoienilor că disponibilitatea mea de a ne consulta și dialoga este totală, pentru că, numai așa, prin participarea lor, cei care sunt pentru mine „acasă”, putem ajunge la rezultate imediate și concrete, care să acopere toate domeniile.

Rep.: Cum, când  și de ce ați intrat în politică?

L.S.: Am intrat în politică în anul 2007. Eram novice, dar am constatat repede că fără o carieră profesională solidă nu ai ce căuta în politică, dacă vrei sa fii un om care contează.

De ce am rămas în politică, în ciuda numeroaselor dezamăgiri?  Vă răspund fără ezitare: pentru că numai așa poți schimba lucrurile, fiind parte activă în domeniul politic.

Rep.: Sunteți tipul de politician care nu te poate lăsa indiferent. Cum ați ajuns la această performanță?

L.S.: Nu știu dacă o pot numi performanță. Cred că, în viață, este important să fim noi înșine, iar, în politică acest lucru este vital. Pentru că oamenii te pot crede o dată, de două ori, însă, în final, falsitatea se descoperă și nu ai voie să ceri nimănui să fie responsabil atât timp cât tu nu ești. În momentul în care, în politică, vom avea numai oameni sinceri, atunci, putem spune că, într-adevăr, am făcut un pas imens în rezolvarea problemelor care derivă din lipsa de încredere dintre oameni și reprezentanții lor în stat. 

Rep.: Ați avut mentori?

L.S.: Fiecare om de la care am putut învăța ceva mi-a fost mentor. Indiferent de vârstă, de statutul socio-profesional, material. Unii dintre ei au apărut pentru scurte momente în viața mea și și-au urmat drumul, alții au rămas în viața mea și îmi oferă cu fiecare ocazie o îndrumare și un exemplu valoros.

Rep.: Cum poate o femeie să strălucească într-o lume a bărbaților precum este cea a tărâmului înfruntărilor politice?

L.S.: Asumându-și rolul și statutul de femeie și fără să trateze feminitatea drept vulnerabilitate. Nu cred că este vorba despre genuri, cred că este vorba despre a fi cine ești cu adevărat și a nu-ți fi teamă de acest lucru. Am un respect deosebit față de toate colegele și toți colegii mei din politică. Pentru mine, sunt oameni, colegi, parteneri de lucru, da, competitori politici. Însă cred că evaluarea nu trebuie să fie făcută după gen, ci după competențe. Pentru că puterea, seriozitatea, implicarea, pregătirea țin de cu totul alte aspecte, nu de genuri. Și, încă o dată, mă bucur să fac parte dintr-un partid în care femeile sunt respectate, valorizate și li se recunosc meritele.

Rep.: Ați avut vreun moment în care ați fi dorit să renunțați să mai faceți parte din lumea politică?

L.S.: Sunt, ca de obicei, cât se poate de directă. Lumea politică nu este deloc una ușoară și sunt momente în care responsabilitatea te poate copleși, în care, oricât de mult ți-ai dori, soluțiile cele mai bune nu apar atât de repede pe cât ar fi nevoie, în care multe lucruri pot fi interpretabile din exterior.

Însă nu este cu nimic diferit de oricare alt domeniu în care ești responsabil de viața oamenilor. Iar dacă înțelegi acest lucru și ți-l asumi, atunci a renunța iese din calcul pentru că ar însemna să renunți la a mai fi partenerul în care oamenii și-au pus toată nădejdea când și-au oferit dovada cea mai mare de încredere: votul. A renunța în astfel de cazuri ar însemna să calci în picioare un angajament față de oameni, să îi trădezi, practic, abdicând de la misiunea pe care ți-au încredințat-o.

Rep.: O femeie trebuie să știe să împletească toate aspectele vieții: personale, familiale și profesionale. Cum faceți acest lucru? La ce nu ați renunța niciodată?

L.S.: Tuturor, indiferent că suntem femei sau bărbați, ne este greu să ajungem la acel echilibru dintre viața personală și cea profesională. Pentru o femeie, poate fi mai dificil, însă nu imposibil. Și știti care este secretul? Să iubești ceea ce ai și ce faci. Eu chiar cred că dedicarea necondiționată vine din a iubi. Cumva, găsești și timp, și energie și se poate să împletești și viața personală, familială, profesională… Cu multă iubire. Și, de aceea, nu aș renunța niciodată, sub nicio formă la oamenii pe care îi iubesc.

Rep.: Familia a fost în centrul atenției dumneavoastră și atunci când ați lansat aplicația de educație parentală „BEBBO”, o aplicație dezvoltată de UNICEF și disponibilă deja în 14 țări din Europa și Asia. Ce ne puteți spune despre acesta?

L.S.: Am învățat cu toții, cei care suntem părinți că, atunci când ești proaspăt părinte, realizezi și mai mult cât de important este să ai surse corecte și verificate de informare și îndrumare. Orice sfat, orice sprijin este mai mult decât binevenit, mai ales dacă vine de la specialiști în domeniu și persoane care împărtășesc experiența creșterii unui copil. Iar dacă toate aceste informații și posibilitatea de a schimba opinii se află în același loc și sunt accesibile tuturor părinților, cred că este cu atât mai util.

Din acest motiv, la Senat, continuând proiectele dedicate copiilor, am lansat această aplicație de educație parentală, care se adresează părinților copiilor cu vârste între 0 și 6 ani. Este o aplicație gratuită și foarte ușor de folosit. Ea poate fi descărcată de pe Google Play sau App Store și sper să fie de folos tuturor părinților din Buzău și din întreaga țară în cea mai frumoasă misiune pe care un om poate să o aibă. Aceea de a fi părinte!

Rep.: V-ați bătut pentru Legile Educației! Ce aveți de spus despre acestea? Sunt așa cum vi le-ați dorit?

L.S.: Corect spus m-am bătut! Și este normal să o fac. Este o atitudine firească, nu un merit și cred că aceasta este și treaba celor pe care cetățenii îi aleg să îi reprezinte în Parlament. Să se lupte pentru ca legile să fie făcute temeinic, bine și să răspundă nevoilor din domeniile cărora li se adresează și, în final, oamenilor. Iar, în cazul legii Educației, am vrut predictibilitate, stabilitate, coerență, realism și obiective tangibile, care să ajute cu adevărat profesorii, elevii, părinții. Nicio lege nu este perfectă, ci perfectibilă și cred că ea trebuie monitorizată permanent pentru a vedea dacă are într-adevăr efecte pozitive și este sustenabilă pe măsura nevoilor și intereselor elevilor și profesorilor. Și poate sunt eu prea ambițioasă atunci când vine vorba despre educație sau îmi doresc prea multe pentru sistemul nostru de învățământ, însă sunt de părere că se poate mult mai bine. De aceea, așa cum am stat în dialog și consultare continue cu profesorii, elevii, părinții și înainte de această nouă lege și mai ales în timpul analizei sale, stau și acum pentru ca, prin intermediul prerogativelor mele parlamentare, pe baza observațiilor și practicii venite din partea acestora, să pot aduce îmbunătățirile care se impun. 

Rep.: Aveți proiecte și pentru vârstnici?

L.S.: Vârstnicii sunt în centrul preocupărilor mele parlamentare, cât și al acțiunilor pe care, în calitate de președintă a Organizației Județene a Femeilor Social Democrate Buzău, le derulăm. Și, la aceste niveluri, vorbim de măsuri de protecție și sprijin, așa cum ați văzut, din ce în ce mai multe inițiate și implementate de PSD. O mare realizare este, așa cum știți, noua lege a pensiilor care înlătură inechitățile de până acum, garantează principiul contributivității și permite majorarea pensiilor de două ori în cursul anului viitor. Mai mult, datorită acestei legi, am reușit să eliminăm plafonarea pensiilor până în 2070, așa cum era ea prevăzută prin țintele PNRR de cei care au scris acest plan. Cred că e un pas uriaș în asigurarea unor venituri corecte și decente pentru vârstnicii noștri care au muncit o viață întreagă. De asemenea, în sfera măsurilor sociale care țin de diverse forme de sprijin, cum sunt cele privind energia sau alimentele, și eu, și toți colegii mei din Partidul Social Democrat considerăm că ele trebuie să se mențină în paralel cu o consolidare a întregului cadru de suport al vârstnicilor noștri în aspecte precum sănătatea și acordarea de îngrijire.

Rep.: În ce sau în cine credeți?

L.S.: În Dumnezeu și tot ce a creat el pe această lume. 

Rep.: Ce obiective aveți?

L.S.: Obiectivele mele se pot rezuma așa: du până la capăt ceea ce ai început și asigură-te că faci tot ce se poate pentru ca mandatul pe care îl ai să aducă cât mai multe lucruri bune. Am câteva proiecte comunitare destinate localităților județului nostru și inițiative legislative pe care îmi doresc să le văd concretizate pentru anul care vine ce privesc copiii, vârstnicii, persoanele cu dizabilități și femeile și sper să mai avem ocazia ca, în afară de ceea ce comunic buzoienilor pe pagina mea de Facebook, să le prezint pe larg și prin intermediul publicației dumneavoastră.

Rep.: Unul dintre cele mai recente proiecte în care v-ați implicat este „Senat junior”, primul proiect al unei instituții publice din România, dedicat exclusiv copiilor. Ce alte proiecte aveți în vedere în perioada următoare?

L.S.: „Senat Junior” este un proiect care, zic eu, dacă nu ar fi existat, cu siguranță, ar fi trebuit creat. „Senat Junior” este primul proiect al unei instituții publice din România dedicat exclusiv copiilor, din dorința de a explica pe înțelesul acestora atât rolul și importanța Senatului, în special, și al Parlamentului în general, cât și ale instituțiilor din România. În cadrul acestui proiect care, pe data de 20 noiembrie, de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, a împlinit un an, am desfășurat întâlniri și lecții interactive cu copii de diverse vârste din județul Buzău. Împreună cu ei și cadrele lor didactice, în lecții interactive axate pe jocuri, am petrecut multe ore de educație pentru legislație și democrație, în care am discutat despre noțiuni fundamentale.

În paralel, derulez un program de vizite la Parlamentul României pentru copiii și tinerii din tot județul și un program de consultare și dezbatere pentru semnalarea și identificarea tuturor situațiilor care cer intervenție legislativă. De asemenea, prin intermediul OFSD Buzău, derulăm și organizăm programe  sociale axate pe nevoile copiilor buzoieni.

Rep.: Ce înseamnă pentru dumneavoastră succesul în carieră? Ce le-ați spune tinerilor cu privire la modul în care se construiește o carieră de succes?

L.S.: Acel moment în care poți să îi privești pe oameni în ochi, cu sufletul și mintea senine, știind că ai conștiința curată că ceea ce ai clădit în carieră are un rezultat benefic pentru ei. Și momentul în care seara, punând capul pe pernă, știi că ai dat totul în ziua respectivă pentru a face o diferență în bine. Cred că în asta se contorizează succesul și cred că, indiferent de domeniul profesional, un tânăr care își dorește o carieră de succes are nevoie în primul rând să nu uite niciodată că succesul, adevăratul succes, este clădit întotdeauna alături de oameni și pentru oameni. În amprentele bune pe care le lăsăm în cei de lângă noi. Restul este o iluzie și este trecător.

Rep.: Cât de importantă este susținerea familiei în construcția unei cariere politice solide?

L.S.: Susținerea familiei este totul. Și, îi mulțumesc lui Dumnezeu, am avut și am această susținere necondiționată din partea soțului meu, a fiicei mele, nepoților, ginerelui. Ei îmi dau energie, încredere, sunt primii care îmi arată când greșesc, care îmi spun fără ocolișuri părerea lor și primii pe care știu că mă pot baza pentru suportul moral. Iar toate acestea contează enorm. Este esențial să ai acest sprijin și această busolă pentru a nu rătăci niciodată drumul corect.

Rep.: Sunt tinere care doresc să învețe de la dumneavoastră, din experiența dumneavoastră  în domeniul politic? Vi s-a solicitat ajutorul?

L.S.: Sunt tinere și tineri aflați la început de drum în viață, care vor să se implice în acest domeniu. Și de fiecare dată îi întreb care este motivul. Îmi spun că vor să ajute, vor să facă ceva bun pentru comunitățile din care vin, au idei, inițiative, propuneri. Că urmăresc ceea ce fac eu, colegii mei și că vor să învețe. Și mă bucur că este așa. Pentru că eu chiar cred că implicarea fiecăruia în viața politică este unul din lucrurile care trebuie să devină o normalitate. Au tot sprijinul meu și chiar abia aștept momentul în care, de anul acesta, voi lansa pentru ei un program special dedicat cunoașterii și pregătirii lor în domeniul politic și public.

Articole similare