Actualitate

Șefii instituțiilor care trebuie să verifice calitatea produselor din programul ,,Cornul și laptele”, urecheați de prefect

Cei de la Protecția Consumatorului n-au știut, cei de la Direcția Sanitar –Ve­terinară și pentru Siguranța Alimentelor au fost în concediu, Direcția de Sănătate Publică nu a avut sesizare, iar responsabilii de la Inspectoratul Școlar, deși au aflat vineri că sunt probleme cu produsele pentru elevi distribuite în cadrul programului cunoscut drept ,,Laptele și cornul”, nu au vrut să deranjeze conducerea Prefecturii. Toți directorii instituțiilor deconcentrate care ar fi trebuit să se sesizeze după ce în presa locală au apărut articole prin care se atrăgea atenția asupra disfuncționalităților în furnizarea produselor, dar și a calității acestora, au fost muștruluiți luni de prefectul Carmen Ichim, în ședința Colegiului Prefectural.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a cerut ca, în zilele următoare, o comisie special constituită să verifice modul de derulare a programului, precum și calitatea produselor. În funcție de rezultatul controlului vor fi luate și măsuri. ,,Instituțiile la care am făcut referire trebuia să se autosesizeze din presă, să meargă să verifice dacă este așa sau nu. Și mai departe, dacă se confirmau, trebuia să aducă la cunoștință acestui colectiv format (n.r., Comisia jude­țeană pentru aplicarea prevederilor H.G. 640/2017 pentru aprobarea Programului pentru școli al României, constituită la nivelul Instituției Prefectului, județul Buzău) și la conducerea Consiliului Jude­țean”, a aprecizat prefectul Carmen Ichim.

Vineri, spre exemplu, la o unitate școlară au fost refuzate produsele pentru copii, după ce transportul a întârziat și a ajuns la ora 11,00. Și mai sunt astfel de cazuri. Directorii școlilor nu informează însă Inspectoratul Școlar și preferă să preia produsele, deși nu este respectat programul de furnizare stabilit în contractul încheiat de Consi­liul Județean.

Săptămâna trecută, chestionat despre proveniența merelor pentru elevii și preșcolarii din județul Buzău, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a admis că nu este normal ca pe băncile elevilor buzoieni să ajungă mere din Polonia, dar vina aparține doar producătorilor.

,,Bine ar fi să mâncăm mere din România, să mâncăm roșii din România, dar trăim într-o perioadă în care globalizarea își spune cuvântul. Trăim în Europa. Cred că ar trebui făcută mai multă publicitate și fiecare să vorbim deschis despre asta, să ajungem să cumpărăm doar produse fabricate în România, dar din  nefericire, chiar dacă e riscul să supăr pe cineva, să știți că la anumiți producători care spun că au produse din România găsim roșii din Grecia”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Conducerea Consiliului Județean spune că a avut doar sarcina de a organiza licitațiile în timp util și spune că școlile, Inspectoratul școlar și inspectorii de la OPC trebuie să ia atitudine în cazul în care constată că produsele sunt de calitate îndoielnică.

,,Treaba noastră a fost să terminăm licitația, suntem printre puținele Consilii Județene din țară care au terminat licitațiile pe măr, corn și lapte. Nu mai e treaba noastră mai departe, ci a celor care ar trebui să se ocupe de calitate, de formă, dacă vreți, sunt cei care sunt îndreptățiți să facă verificări să vadă produsele sunt conforme. Cei îndreptățiți sunt cei de la OPC”, a mai spus Neagu.

Până se dumiresc cei responsabili cine trebuie să verifice, când și cum, preșcolarii și elevii buzoieni trebuie să mănânce biscuiți uscați fără gust fabricați la Galați, corn cine-știe când fabricat în Turda, deși câștigătorul licitației este din Alba, mere din Polonia, ambalate de o firmă din Prahova și distribuite de alta din Puiești, județul Buzău, cu spații, manipulanți și mașini închiriate de la furnizorul laptelui, Meridian Agroind, din Rm. Sărat. Despre lapte și iaurt nu ne pronunțăm încă, dar așteptăm rezultatul controlului cerut de prefectul Carmen Ichim.

 

Un comentariu

  1. Atribuțiile instituțiilor sunt clar stabilite prin Hotărârea 640/2017.
    Art. 22 – Controalele oficiale pentru verificarea respectării legislației în vigoare privind distribuirea fructelor, legumelor, laptelui, produselor lactate și de panificație în unitățile de învățământ, precum și stabilirea și sancționarea contravențiilor se efectuează de către personalul împuternicit de Ministerul Sănătății.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker