Politic

Ședință la PSD: cele trei variante pe care Marcel Ciolacu le-a pus social-democraților pe masă

O ședință a social-demo­craților a avut loc, marți, la sediul PSD din Kiseleff, pe parcursul căreia liderul Marcel Ciolacu a pus pe masa discuțiilor cele trei variante pe care partidul pe care îl conduce le are la criza politică actuală: intrarea la guvernare, sus­ținerea unui guvern minoritar PNL-UDMR sau opoziție fermă, scrie PSNews. Aceeași sursă susține că președintele PSD le-a transmis celor prezenți să se gândească la propunerile în cauză, astfel încât în aceste zile să poată fi luată o decizie.

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat, marți dimineață, că în negocierile cu premierul desemnat Nicolae Ciucă și cu Partidul Național Liberal sunt luate în considerare „absolut toate variantele”, aceasta însemnând inclusiv susținerea unui guvern minoritar PNL-UDMR sau intrarea la guvernare. „Domnul Florin Cîțu uită un lucru: că nu poate negocia cu PSD, deoarece are o decizie internă a partidului că nu poate negocia cu PSD. Suntem în același cerc vicios”, a afirmat Marcel Ciolacu la sediul PSD. El a mai spus că „absolut toate variantele” sunt luate în discuție în acest moment în ceea ce privește susținerea unui guvern minoritar PNL-UDMR sau intrarea la guvernare.

De cealaltă parte, liderii liberali, reuniți marți dimineață într-o ședință la sediul partidului din Modrogan, au votat pentru un armistițiu politic de câteva luni. Propunerea ar urma să fie făcută celor de la PSD și USR. „Va fi un armistițiu politic pentru rezolvarea pandemiei. Se va merge inițial cu o propunere de trei luni”, au precizat surse liberale.

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, își dorește ca sâmbătă sau duminică să aibă loc audierile în comisii a miniștrilor propuși în Cabinetul minoritar PNL-UDMR. Aceste două partide care au anunțat că vor forma un nou guvern în jurul lui Ciucă însumează 163 de voturi: Partidul Național Liberal are 134 de parlamentari (93 deputați și 41 de senatori), iar Uniunea Democrată a Maghiarilor din România are 20 de deputați și 9 senatori. Așadar, Guvernul Ciucă poate conta, oficial, pe 163 de voturi, acestuia lipsindu-i 71 de voturi pentru a trece de Parlament. Însă, este de așteptat și ca mulți parlamentari din tabăra lui Ludovic Orban să lipsească de la vot sau chiar să voteze „împotrivă”, contrar deciziei partidului, așa cum inclusiv fostul lider al PNL, care a și părăsit grupul parlamentar liberal, a anun­țat joi seară că va face.

Articole similare