Economic

Seceta a lăsat fermierii buzoieni fără bani de însămânțări

Anul trecut, producția de grâu a României a fost satisfăcătoare, de 11,3 milioane tone. Anul acesta însă, seceta a afectat culturile de cereale, însă grâul a fost cultura cea mai puțin afectată de cantitatea redusă de precipitații de pe teritoriul României. Chiar și așa, județele Vrancea, Buzău și Galați au avut probleme majore și la această cultură și nu dispun de confortul financiar necesar pentru a relua ciclul de producție, potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea.

Producţia de grâu din acest an este între 9,5 şi 9,8 milioane de tone, în scădere cu 15-18 la sută faţă de anul anterior.  „Am recoltat întreaga suprafaţă de grâu. Producţia pe care a obţinut-o România la grâu asigură consumul integral al ţării şi avem disponibilităţi pentru export (…) Am realizat o producţie care asigură confortul economic al fermierilor, cu excepţia a trei zone: Vrancea, Buzău şi Galaţi. Pierderile nu le creează un confort necesar pentru a relua producţia viitoare. Producţia naţională este mai mică decât anul trecut cu 15-18 la sută”, a declarat Petre Daea.

Petre Daea

De asemenea, Petre Daea a mai subliniat că producția de grâu din acest an asigură consumul integral al țării și disponibilități pentru export, dar a ținut să precizeze că producția de grâu care va merge la export va fi cea care depășește nevoile țării. „În niciun caz nu va merge grâul la export, va merge cel care depăşeşte nevoile ţării. În niciun caz altul. Păi, nu pot să las România fără grâu şi să mă duc să caut la alţii grâu. Sub nicio formă. (…) Sunt atent, ştiu exact ce înseamnă contracte în derularea lor, nu mă găsesc nepregătit, de asta mă şi trezesc dimineaţa mai devreme. (…) Estimările mele sunt stabilite pe baza datelor pe care le am de la structuri. Ştiu în fiecare zi ce kilogram de grâu iese afară. Nu vreau să vă transmit eu informaţiile acestea exacte pentru că nu vreau să intru în piaţă şi vreau doar să ştiţi că e pe mâini bune balanţa şi pe decizii cumsecade, corecte, bine asigurate. Nu o să vedeţi de la mine cifrele acestea pentru că nu vreau să dau posibilitatea unor interpretări care pe mine m-ar putea duce într-o situaţie în care să nu fie bine pentru piaţă. Eu vreau să fie bine pentru piaţă, vreau să fie bine pentru ţară, vreau să fie bine pentru fermieri, vreau să fie bine pentru procesatori”, a declarat Daea.

Acesta a mai spus că a început și recoltatul la floarea soarelui în cinci județe, în premieră la această dată, unul dintre motive fiind seceta care a accelerat procesele de coacere. „Important este că am început acum în cinci judeţe să recoltăm floarea soarelui. Recoltăm suprafeţele care au fost afectate de secetă, pentru că ele au ajuns la maturitatea de recoltare în aşa fel încât să nu înregistrăm nicio pierdere, iar drumul florii soarelui este spre unităţile de procesare şi o să vă informez şi o să vă prezint programul pe care dumneavoastră l-aţi dispus vizavi de susţinere industriei alimentare”, a mai transmis ministrul Agriculturii.

Culturile de grâu şi triticale (hibrid între secară și grâu) sunt afectate de secetă pe o suprafaţă de 180.544 hectare în condiţiile în care suprafaţa totală calamitată a urcat joi la 329.680 hectare în 33 de judeţe, potrivit datelor transmise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Astfel, din suprafaţa totală calamitată, pe lângă culturile de grâu şi triticale mai sunt afectate următoarele culturi: orz, orzoaică, ovăz, secară – 26.621 ha, rapiţă – 30.046 ha, porumb – 55.891 ha, soia – 3.775 ha, mazăre – 754 ha, floarea soarelui – 23.117 ha, plante furajere – 4.371 ha, alte culturi – 4.451 ha.

Reamintim că judeţele care au raportat culturi afectate de secetă sunt Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker