Economic

Secetă în culturile de grâu. Care este situația la Buzău

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au anunțat, luni, o secetă puternică și chiar extremă în mai multe zone din țară. Cu toate acestea sunt și zone unde rezerva de apă este ceva mai bună, semn că ploile din ultimele zile au fost bune pentru sol.

„La data de 16 ianuarie 2023, gradul de aprovizionare cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se încadrează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana, Banat şi Oltenia, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, Muntenia şi Moldova”, a transmis, luni, ANM. Sursa citată a precizat, de asemenea, că umiditatea din sol prezintă valori scăzute şi deosebit de scăzute în restul zonelor ţării.

Potrivit specialiştilor, este secetă pedologică moderată, puternică şi extremă în Dobrogea, local vestul, centrul, estul, sudul, nord-estul şi sud-estul Moldovei, nord-estul, sud-estul, sudul, izolat nordul Munteniei şi sudul Transilvaniei.

La Buzău, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă se încadrează în limite satisfăcătoare, potrivit specialiștilor. Ca urmare a temperaturilor maxime mai ridicate din aer și sol, procesele vegetative ale culturilor de câmp (rapiță, orz și grâu de toamnă) vor evolua pe ansamblu în bune condiții în aproape toate regiunile agricole, exceptând zonele depresionare, unde local, ritmurile de creștere și dezvoltare ale plantelor se vor desfășura ușor mai lent.

Sub aspect fenologic, la culturile de orz și grâu de toamnă se vor semnala răsărirea, apariția frunzei a treia și înfrățirea (10-100 la sută), la nivelul întregii țări.

În funcție de data semănatului și condițiile pedo-climatice, rapița va parcurge creșterea frunzelor (5-11 frunze).

În toate plantațiile, la pomii fructiferi și vița-de-vie se va continua stadiul de repaus biologic.

Lucrările agricole specifice (arături, tăieri de rodire, tratamente fitosanitare, etc.) se vor desfășura în general normal, exceptând zilele cu precipitații.

În această perioadă, fermierii efectuează controlul biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii culturilor de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole. De asemenea, se efectuează lucrări agrotehnice (arături și tăieri) la pomii fructiferi şi viţa-de-vie.

În câmp se execută arăturile adânci pe terenurile agricole fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol.

Meteorologii anunță pentru perioada următoare temperaturi mai crescute decât cele specifice, iar cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale. Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale în aproape toată ţara, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. Totodată, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii, asociată cu burniță.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker