Actualitate

Se modifică procedura de obținere a pașapoartelor. Avantaje pentru programările online

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că românii vor avea un nou serviciu de programare online pentru depunerea cererilor de pașapoarte. Serviciul devine activ de luni, 20 martie. Conform autorităților, noul serviciu de programare online pentru depunerea cererilor de paşapoarte va fi integrat în HUB-ul de servicii al MAI. Ca noutate, acesta din urmă va permite efectuarea unei programări începând cu ziua curentă, pentru o perioadă de 90 de zile calendaristice.

Astfel, românii vor avea la dispoziție o interață graică intuitivă, care va permite introducerea în siguranţă a datelor de identificare, precum şi noi facilităţi, printre care notificarea prin e-mail, conform unui comunicat MAI.

„Începând de luni, 20 martie a.c., cetățenii vor avea la dispoziție un nou serviciu de programare online pentru depunerea cererilor de pașapoarte, care va fi integrat în HUB-ul de servicii al MAI. Cetățenii vor avea la dispoziție o interfață grafică intuitivă, care va permite introducerea în siguranță a datelor de identificare, precum și noi facilități, printre care notificarea prin e-mail”, a mai transmis ministerul.

Ministrul de Interne Lucian Bode a explicat că noul serviciu va oferi și alte posibilități: „Așa cum știți deja, HUB-ul de servicii al MAI va constitui nucleul de digitalizare a serviciilor publice oferite de structurile ministerului, oferind servicii electronice ușor de folosit, rapide și de înaltă calitate. Pe lângă alte beneficii de ordin tehnic, noua platformă de programare, dezvoltată împreună cu specialiștii din cadrul Direcției Generale pentru Comunicații și Tehnologia Informației, oferă posibilitatea extinderii pentru alte servicii sau chiar pentru alte structuri MAI”, a transmis Lucian Bode.

Autoritățile amintesc că în 2022 au fost emise 2.413.021 documente de călătorie (faţă de 1.593.012 în 2021), dintre care 2.316.273 paşapoarte simple electronice şi 96.748 paşapoarte simple temporare, comparativ cu anul 2021, când au fost emise 1.488.718 paşapoarte simple electronice şi 104.294 paşapoarte simple temporare. Numărul paşapoartelor electronice emise în anul 2022 a crescut cu 56 la sută faţă de anul 2021, respectiv cu 50 la sută faţă de anul 2019.

În prezent, zilnic, se depun, în medie, 6.700 de cereri pentru eliberarea paşaportului, atât la serviciile publice comunitare, cât şi la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate. Încă de la începutul acestui an, timpul mediu de eliberare a paşapoartelor a fost de trei-cinci zile.

 

Articole similare