Cultură

FOTO / Fabuloasa călătorie a lui Dumitru Dan, povestită într-o expoziție la Bruxelles

Face parte din manifestările Journée Internationale de la Francophonie à Ath

Exact pe 18 martie, însă în anul 1914, Dumitru Dan intra pe teritoriul Regatului Belgiei şi primea atestarea de trecere, care urma să se dovedească un moment important în fabuloasa sa  călătorie în jurul lumii.

Anul acesta, pe 18 martie, lungul drum al lui Dumitru Dan în ocolul pământului s-a lăsat povestit în oraşul Ville d’Ath, în cadrul manifestărilor oficiale dedicate  Journée Internationale de la Francophonie à Ath.

Directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache, împreună cu colegii săi au pregătit pentru acest eveniment mărturii impresionante sub forma a 20 de materialele foto şi video.

Cu această ocazie fost proiectat şi scurtmetrajul „Opinci” (2019), în regia lui Anton și Damian Groves.

Este vorba despre expoziția „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de opinci”,  care va putea fi vizitată la Primăria orașului Ath – Valonia, între 18 și 31 martie, și cuprinde 20 imagini care valorifică patrimoniul inedit legat de personalitatea globe-trotter-ului român Dumitru Dan, imagini cu documente din timpul călătoriei, cu obiecte personale, contribuind la creșterea nivelului de informare și conștientizare a importanței și unicității acestui patrimoniu inedit.

Evenimentul este organizat printr-o colaborare  a Muzeului Județean Buzău și Consiliul Județean Buzău,  cu ICR Bruxelles, Asociația RoAth, Primăria orașului Ath – Valonia și Ambasada României în Regatul Belgiei.

La eveniment, alături de un numeros public local, au participat E.S. Andreea Păstârnac, Ambasador Extraordinar şi Plenipotențiar al României în Regatul Belgiei, E.S. Viorel Cibotaru, Ambasador Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Moldova în Regatul Belgiei şi Luxemburg;  Annelice Șerban, Consul al României, directorul adjunct la ICR Bruxelles , Adriana Pietrareanu, care a  rememorat o emoționantă amintire din copilărie legată de excursia şcolară şi vizita făcută acasă la profesorul de geografie Dumitru Dan.

Au ținut prelegeri inetersante la acest eveniment  din partea Muzeului Județean directorul Daniel Costache și Anghel Alexandru, muzeograf al instituției de cultură buzoiene.

Din jurnalul pe care Dumitru Dan l-a ținut, aflăm informații prețioase despre călătorie, despre obstacolele întâmpinate, despre moartea celor trei tovarăși de drum (Alexandru Pascu, pe 17 iulie 1911, la Bombay, în India, George Negreanu a căzut într-o prăpastie la traversarea munţilor Nan-Ling din China, Paul Pârvu, în ianuarie 1915, la Jacksonville, Florida, când călătoria adunase deja aproape 90.000 de kilometri).

În luna iulie a anului 1923, în cadrul unei ceremonii organizată de Touring Club de France, lui Dumitru Dan i-a fost decernat titlul de campion mondial şi înmânat premiul de 100.000 de franci francezi pentru finalizarea extraordinarei călătorii de 100.000 de kilometri parcurşi pe jos în jurul Pământului.

Pe parcursul călătoriei în jurul lumii, Dumitru Dan a folosit 497 de perechi de opinci şi 28 de costume naţionale şi a vizitat peste 1.500 de oraşe mari din 74 de ţări ale lumii și 30 colonii de pe cinci continente, a traversat trei oceane și 7 mări.

Performanța sa a rămas neegalată, fiind înscrisă în Cartea Recordurilor în anul 1985.

Reamintim că un eveniment mai apropiat de cel de sâmbătă care a readus în atenția lumii numele lui Dumitru Dan este cel realizat în 2018  de sportivul buzoian Cristi Mănăilă, care  a parcurs 1.440 km pe „Danube Road” , făcând cunoscut numele lui Dumitru Dan.  Un an mai târziu,  în 2019, se organiza prima ediție a competiției sportive care îi poartă numele, „Trofeul Dumitru Dan”,  prin parteneriatul încheiat între Muzeul Județean Buzău și Asociatia Club Sportiv „Penteleu”, al cărui președinte este Cristi Mănăilă.

 

Articole similare