Politic

DOCUMENT / Se măresc lefurile din administrația locală. Cu cât va crește salariul primarului tău?

Dacă proiectul de lege adoptat marți de Camera Deputaților va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis, salariile aleșilor locali vor fi calculate și actualizate având ca referință salariul minim din 2021 și nu cel din 2019 cum este în prezent. Parlamentarii Partidului Social Democrat, ai Partidului Național Liberal și cei ai Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, care au propus modificările și le-au votat, susțin că s-a creat o nedreptate din cauza înghețării în ultimii patru ani a salariilor bugetarilor din administrația locală.

Conform noilor prevederi legale în acest sens, un viceprimar într-o comună de 3.000 de locuitori ar urma să primească în plus la salariu 1.410 lei brut. Totodată, viceprimarul Bucureștiului ar putea beneficia după votul deputaților de 4.230 de lei brut în plus la salariu.

În cazul primarilor, aceștia vor primi în plus de la 1.880 de lei brut, în cazul unei comune de până la 3.000 de locuitori, și până la 4.700 de lei brut în cazul primarului Bucureștiului.

De precizat este că bani mai mulți ar urma să primească și personalul din administrațiile locale, pentru că salariile acestora sunt stabilite în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui Consiliului Județean.

În cazul Consiliului Județean, salariul președintelui va crește cu 4.230 lei brut (aproximativ 2.400 lei net), iar al vicepreședinților va crește cu 3.760 lei brut (aproximativ 2.200 lei net). În cazul municipiului Buzău, salariul primarului va crește cu 4.230 lei brut (aproximativ 2.400 lei net), iar cel al viceprimarilor cu 3.760 lei brut (aproximativ 2.200 lei net).

Reamintim că deputații au adoptat, marți, cu 68 de voturi pentru, 79 împotrivă și patru abțineri majorarea salariilor pentru aleșii locali și funcționarii publici din primării. Proiectul de lege prevede majorarea indemnizaţiilor persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţii publice locale de la 1 noiembrie 2022.

Ce s-a întâmplat la Senat

Camera superioară a Parlamentului a adoptat, miercurea trecută, ca primă cameră sesizată, amendametele depus de doi senatori UDMR, conform cărora salariile și sporurile demnitarilor și primarilor urmau să crească de la 1 noiembrie. Decizia a venit după ce Curtea Constituțională a admis, tot miercuri, o sesizare a Uniunii Salvați România, care împiedica majorarea de salarii din sistemul public prin legiferare de către Parlament.

Practic, salariile demnitarilor sunt înghețate la nivelul anului 2019, după ce Guvernul a luat această decizie în pandemie, iar de atunci nu au mai fost actualizate. Iar senatorii UDMR au depus un amendament care să actualizeze din nou indemnizațiile demnitarilor cu salariul minim din 2021 care între timp a crescut. Salariul minim s-a majorat de la 2.080 lei în 2019 la 2.300 lei în 2021. În plus, senatorii UDMR au mai introdus un amendament care majora cu 25 la sută salariile angajaților din Secretariatul General al Guvernului, Parlament, Consiliul Legislativ și Administrația Prezidențială, implicați în procesul legislativ, pe durata desfășurării acestei activități.

Camera Deputaților renunță la majorarea salariilor demnitarilor

Plenul Camerei Deputaților a aprobat, marți, creșterea salariilor primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților Consiliilor județene. S-au înregistrat 168 de voturi pentru, 79 de voturi împotrivă şi 4 abţineri. Plenul a aprobat decizia luată anterior în comisiile de muncă și buget-finanțe, prin care s-a renunțat la creșterea salariilor demnitarilor, cu excepția primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților Consiliilor județene.

USR a anunțat că va contesta din nou la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă care prevede creşterea salariilor primarilor. Deputatul Cristian Seidler a declarat marţi că, deşi ordonanţa a fost modificată la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, aceasta este în continuare neconstituţională.

Iată principalele idei din luările de cuvânt ale reprezentanților grupurilor parlamentare din Camera Deputaților:

Oana Ţoiu, USR: „Coaliţia renunţă la votul românilor. Îi puneţi pe primul loc pe demnitari. În România, în care unul din trei angajaţi are sub salariu minim, sunt măriri de 1.700 de lei la cei care sunt în fruntea salarizării (…) Salariile pot fi crescute şi fără acest amendament. Ce creşteţi? Sunt salariile demnitarilor, ale celor care au deja salarii mari. E coaliţia nedreptăţii”.

Florin Roman, PNL: „Niciunul dintre cei care suntem aici nu am fost aleşi vreodată în calitate de parlamentari uninominal, ci am fost aleşi pe listele unor formaţiuni. Cineva încearcă să spună astăzi că ceea ce au ales oamenii în mod direct nu este reprezentativ. Eu cred că este o foarte mare greşeală. Aşa cum s-a atacat biserica, aşa cum se atacă armata, aşa cum se atacă administraţia publică locală, oamenii aleşi direct de cetăţeni, este o foarte mare greşeală. Opriţi atacul la instituţiile importante şi democratice ale statului român!”.

Alfred Simonis, PSD: „Ceea ce s-a întâmplat la Senat a fost o eroare. Erori s-au mai făcut – spre exemplu, atunci când USR a votat pensii speciale la Consiliul Concurenţei. AUR a votat la Senat creşterea salariilor parlamentarilor şi au spus că a fost o eroare. Dacă vă acceptăm noi erorile, acceptaţi-le şi voi pe ale noastre”.

Csoma Botond, UDMR: „Nu poate să existe o diferenţă între administraţia publică centrală şi administraţia publică locală. Nu trebuie să-i anatemizăm şi să-i împroşcăm cu noroi pe primari, viceprimari, vicepreşedinţi şi preşedinţi de consilii judeţene. Nu trebuie să avem o abordare de luptă de clară şi să-i asmuţim pe oameni împotriva administraţiilor locale pentru că nu rezolvăm nimic”.

Circ la dezbateriile din comisii

Dezbaterile pe tema proiectului de lege au creat scandal și circ la Camera Deputaților. Comsiile de specialitate s-au reunit în ședință comună pentru a amenda proiectul de lege prin care se majorau salariile tuturor demnitarilor publici.

Deputatul PNL Raluca Turcan a spus la dezbateri că la Senat „s-au introdus nişte modificări inacceptabile” şi s-a creat impresia că legiuitorul îşi majorează leafa. „Şi, din nefericire, unele discursuri sau abordări politicianiste şi-au făcut loc în spaţiul public. Cred că se impune să discutăm puţin mai asumat ceea ce se întâmplă cu salarizarea unor oameni, fie că sunt din sectorul public sau privat, într-un context economic dificil”, a adăugat aceasta.

Deputatul USR Claudiu Năsui a solicitat eliminarea amendamentului care reglementa majorările salariale: „Dacă creşteţi numai la primari, numai la parlamentari nu ne merge mai bine. Dacă vreţi să faceţi faţă creşterii de preţuri, facturilor şi aşa mai departe trebuie să luăm măsuri care cresc toate salariile din România. Îmi doresc să eliminăm ambele creşteri de salarii, şi cea pentru parlamentari şi cea pentru primari. Dacă exista soluţii, trebuie implementate pentru toată lumea”, a spus deputatul USR.

În replică, președintele Comisiei de Muncă, deputatul PSD Adrian Solomon susține că ordonanţa 115 avea aplicabilitate până la 31 decembrie. „Până la 31 decembrie are această ordonanţă aplicabilitate, şi pe urmă adio (…) Dar vă place tuturor să faceţi din ţânţar armăsar. Nu şi-a mărit nimeni nici un salariu, camera decizională este aici – Camera Deputaţilor. Prin urmare, Ordonanţa 115 se referă la creşteri de salarii pentru toată lumea din sistemul bugetar care (…) nu a atins salariul maxim. Guvernul PNL-USR nu le-au făcut la timp, dacă ar fi făcut la timp, nu era nicio problemă”, a spus deputatul PSD.

Într-un joc de imagine deputații AUR în frunte cu George Simion au venit la dezbaterile comisiilor și au făcut scandal încercând să-i provoace pe parlamentarii PSD și PNL. Simion a transmis toată intervenția pe pagina sa de Facebook.

După o oră de discuţii aprinse, comisiile de specialitate au amendat proiectul de lege venit de la Senat astfel încât, creşterea salariilor se va aplica doar pentru administraţia publică locală, respectiv pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker