Actualitate

Se mai construiește sau nu Judecătoria pe terenul fostei Maternități?

În decembrie se fac cinci ani de când Judecătoria Buzău funcționează într-un spațiu închiriat în incinta unui centru comercial din municipiul reședință de județ. Teoretic, în următorii ani, instanța ar trebui să fie mutată într-un sediu propriu nou; practic însă, Ministerul Justiției nu consideră prioritar acest proiect. Dacă lucrările nu vor începe în viitorul apropiat, terenul ar putea reveni în domeniul public al județului.

Potrivit unei hotărârii din 2018 a Consiliului Județean Buzău, prin care 4.000 mp din terenul fostei maternități au trecut din domeniul public al județului în domeniul public al Sta­tului, dacă în termen de zece ani nu se finalizează obiectivul de investiții sau nu se păstrează destinația, terenul revine în administrarea CJ.

La sfârșitul lui 2018, Compania Națională de Investiții SA a lansat licitația pentru desemnarea unui executant al proiectului cu o valoare estimată a contrucției de 27.907.415,9 lei cu TVA, adică 5.063.502,11 euro. Finanțarea lucrărilor ar urma să se facă prin Compania Națională de Investiții. Potrivit informa­țiilor de pe siteul CNI, proiectul nu are însă finanțare, astfel că este greu de spus dacă acesta va prinde contur.

În martie 2019, după șase luni de când Consiliul Județean Buzău a refăcut documentele prin care donează Ministerului Justi­ției 4.000 de mp din terenul fostei maternități de pe Bulevardul Gării pentru construirea unui sediu al Judecătoriei, Guvernul a decis, săptămâna trecută, prin hotărâre, înscrierea imobilului în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestuia în administrarea Tribunalului Buzău.

Judecătoria Buzău funcțio­nează în prezent într-un spațiu închiriat, situat în incinta ­Ga­lleria Mall. Pentru ­eli­minarea cheltuielilor buge­tare generate de chiria spațiului închiriat, este necesară ­edi­ficarea unui sediu al judecătoriei. Realizarea acestui obiectiv de investiții a fost cuprinsă în ,,Programul Național de consolidare a infrastructurii instanțelor de judecată aflate în municipiile reședință de județ”, care a fost demarat de Ministerul Justiției în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Tribunalul Buzău a efectuat demersuri, pe lângă autoritatea publică jude­țeană pentru identificarea unui teren liber de sarcini pe care să poată fi construit noul sediu al Judecătoriei Buzău. Ca urmare a acestor demersuri a fost identificat imobilul-teren cu supra­fața de 4.000 mp, situat în municipiul Buzău, B-dul Gării nr. 8.

În luna ianuarie 2018, Consiliul Județean Buzău a aprobat darea în administrare a 4.000 metri pătrați Ministerului Justiței pentru construirea unui nou sediu pentru Judecătoria Buzău, dreptul de folosință încetând însă după cinci ani, în cazul în care clădirea nu va fi ridicată. Documentul a trebuit refăcut însă în forma cerută de Guvern. Astfel, în ședința din iulie 2018, consilierii județeni buzoieni au decis trecerea terenului în domeniul public al statului și prelungirea termenului de cedare la zece ani.

Consiliul Județean ofe­rise inițial în acest scop aproape 3.000 de metri pătrați din terenul pe care se află fostul spital Brătianu. Ministerul Justiției nu și-a dat însă avizul pentru construirea sediului Judecătoriei pentru că spațiul respectiv este insuficient și nu asigură o cale de acces pentru mașinile care transportă deținuții.

Judecătoria Buzău funcțio­nează în incinta Galleria Mall din decembrie 2015.

Articole similare