Economic

Se limpezesc apele la Ductil Steel

• Muncitorii calificați trimiși în șomaj au căutare

Problemele pentru Ductil Steel, compania buzoiană care se ocupă cu producerea de sârmă și produse din sârmă, nu și-au găsit încă rezolvare, dar se pare că lucrurile se vor limpezi cât de curând. ­Pro­blemele firmei buzoiene au început în  2013, când societatea a intrat în insolvență și a trebuit pus în aplicare un plan de reorganizare. Pandemia de Covid-19 nu a făcut altceva decât să agraveze problemele până într-acolo încât, la finele anului trecut, s-a trecut la disponibilizarea colectivă a circa 450 de salariați. Cu toate că majoritatea salariaților Ductil Steel  au plecat acasă, liderii de sindicat  mai cred  că societatea va fi salvată. În primul rând, aceștia sindicali consideră că nu se poate renunța la o activitate din care se obțin produse cu cerere pe piață. Pe de o parte sindicaliștii își doresc ca forța de muncă cu calificare, care acum se află în șomaj, să poată să fie reîncadrată, pe de altă parte ei susțin menținerea pe cât posibil a activității pe platforma industrială, fie că vorbim de Ductil Steel ori de către oricare alt agent economic buzoian, pentru că funcționarea lor înseamnă menținerea eco­nomiei locale la parametri de normalitate.

Sursele sindicale spun că  societatea Ductil Steel a fost împărțită în două, respectiv partea cu laminorul și ceva teren în acea zonă și partea de hale, pentru aceasta din urmă existând discuții privind preluarea lor de către societatea buzoiană vecină, Ductil S.A. Lucru care poate fi de bun augur pentru că asta înseamnă că intenția Ductil S.A. este de dezvoltare, ceea ce până la urmă s-ar putea traduce prin angajare de forță de muncă cu calificare care s-ar putea regăsi chiar din rândul buzoienilor disponibilizați de la Ductil Steel. „Vestea bună este că va cumpăra Ductilul active, pentru că ei sunt într-o continuă dezvoltare. Ideea este că dacă se vor dezvolta ei, vor crea astfel și locuri de muncă”, spune liderul sindical Cartel Alfa, Vasile Minică.

De altfel, pe această forță de muncă disponibilizată de la Ductil a pus ochii și o firmă din Ploiești care produce cabluri pentru industria construcțiilor de mașini. Din păcate, aceste intenții nu s-au concretizat încă, pentru că pandemia a produs și aici o modificare de strategie.

Directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu, crede că discuțiile cu firma din Ploiești pentru această forță de muncă cu calificare nu au fost decât amânate și că ele ar putea fi reluate prin februarie-martie. Firma Yazaki a anunțat spre finalul anului că nu mai face recrutare atunci și că va face acest lucru în una dintre primele luni ale anului 2021, explică directorul AJOFM Buzău situația recrutării din rândul șomerilor rezultați în urma disponibilizării de la Ductil Steel.

În ceea ce privește la­minorul, tot sursele sindicale spun că ar exista interes privind preluarea lui de către o firmă din Târgu Mureș.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker