Cultură

FOTO | Muzeul Județean și-a prezentat oferta culturală: „Vrem să reluăm evenimentele mari, pe care pandemia nu ne-a permis să le organizăm în 2020”

Într-un cadru restrâns, impus de pandemia de coronavirus, Muzeul Județean a găzduit vineri, 15 ianuarie, o serie de evenimente ­de­dicate Zilei Culturii ­Națio­nale. La manifestare au luat parte doar ziariști, câțiva reprezentanți ai muzeului, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, și un invitat special, Laurențiu-Ștefan Szemkovics, de la Arhivele Naționale ale României.

În deschiderea evenimentului, directorul Muzeu­lui Județean, Daniel Costache, a făcut o scurtă trecere în revistă a principalelor rea­lizări ale instituției în anul care a trecut, un an în care domeniul cultural a fost atât de afectat de ­coro­navirus.

„În ciuda condițiilor stricte impuse de pandemia de coronavirus, care ne-au ținut departe de public, muzeul nostru a reușit totuși să organizeze câteva evenimente importante. Mă refer la vernisajul expoziției <Unexpected Dali>, expoziție considerată de mulți evenimentul cultural al anului la Buzău, care ne-a adus pe harta culturală a lumii, la personala Vladimir Păun Vrapciu sau la reabilitarea și redeschiderea, după aproape 10 ani, a Colecției de Etnografie de la Casa Vergu Mănăilă. Să nu uităm de <bijuteria coroanei>, Muzeul ­­Chi­h­limbarului de la Colți, un muzeu unic pe care l-am redeschis tot anul acesta și care în trei luni de la redeschidere ne-a adus peste 7.000 de vizitatori. O altă premieră a fost găzduirea, în premieră la Muzeul Județean, a Sesiunii Naționale de Rapoarte Arheologice, în parteneriat cu Ministerul Culturii”, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Jude­țean.

„Ne dorim un an în care să putem intra în normalitate”

De asemenea, mana­gerul muzeului buzoian a spus că a gândit actualul program al manifestărilor din 2021, plecând de la credința că lumea va depăși problema coronavirusului și viața va reveni la normal.

„Ne dorim un an în care să putem intra în normalitate. De aceea avem curajul să ne propunem acti­vități cultural-educative și științifice ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Excepție va face evenimentul dedicat zilei de 24 ianuarie pe care, din cauza pandemiei, nu putem să îl organizăm așa cum am făcut până acum (cu Hora Unirii, n.r.). Totuși, colegii mei de la Secția Istorie au pregătit un moment deosebit. Vrem să reluăm evenimentele mari ale muzeului, pe care pandemia nu ne-a permis să le organizăm în 2020: zilele femeii, târgul ofertelor ­educaționale ale universităților de stat din Româ­nia – avem deja confirmări din partea marilor universități, de la București, Timișoara, Brașov – etc.”, a mai declarat Daniel Costache.

„Vă asigur că nu o să tai niciun ban de la Cultură”

În discursul său, preșe­dintele Consiliului Jude­țean, Petre Emanoil Neagu, s-a declarat încântat de manifestările organizate de Muzeul Județean, ce funcționează sub autoritatea instituției pe care o conduce, și a promis că va face eforturi să nu taie ­niciun ban de la Cultură.

„Sunt încântat că Muzeul Județean nu este doar o clădire cu niște colecții de artă, ci o instituție care face educație și cultură. Chiar dacă acum este la modă să spunem că există doar austeritate, eu privesc lucrurile altfel. Pe lângă spitale și drumuri ne vom ocupa în egală măsură de Cultură. Vă asigur că eu voi fi puțin atipic și nu o să tai niciun ban de la Cultură. O să găsesc alte posibilități să facem acest lucru și vă asigur că activitatea Muzeului Județean va fi mai laborioasă și mai bogată decât în 2020. Cred că un popor care își uită istoria și cultura este un popor care moare în fiecare zi. O să reînviem Tabăra de la Măgura și vom avea multe alte surprize pentru buzoieni. Eu sunt încrezător că, cel puțin, pe la jumătatea anului, viața va intra într-o oarecare normalitate vizavi de ­pro­blemele legate de ­coro­navirus. După ploaie trebuie să iasă și soarele și viața nu se poate opri”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean.

Lansări de carte și o expoziție cu artefacte descoperite la Buzău

Seria activităților organizate de Muzeul Județean cu ocazia Zilei Culturii Naționale a continuat cu lansarea mai multor cărți de specialitate, editate de sau cu sprijinul muzeului buzoian. Este vorba des­pre „Analele Buzăului, numărul XII/2020”, „Jude­țele Buzău și Râmnicu Sărat în documente de la Constantin Brâncoveanu (1689-1713)”, autor Laurențiu-Ștefan Szemkovics, Revista „Mousaios, XXIII /2020”, „Cro­nica Cerce­tărilor Arheologice din România. Campania din anul 2019”, „Huni și goți hunici la Dunărea de Jos”, volum semnat de cerce­tătorul Radu Harhoiu, de la Institutul de Arheologie, „Începuturile culturii Monteoru. Așezarea de la Năeni-Zănoaga Cetatea 2”, volum semnat de cerce­tătorul Mihai  Constantinescu.

„În 2020 au fost identificate și descrise peste 65 de situri arheologice”

La finalul manifestărilor a fost vernisată expoziția „Descoperiri arheologice recente pe teritoriul județului Buzău”, în cadrul căreia au fost prezentate publicului larg artefacte scoase la iveală de arheologii muzeului pe te­ritoriul județului Buzău.

„Este o expoziție care prezintă rezultatele acti­vității noastre din anii 2019-2020, o activitate de echipă. Obiectele expuse provin din cercetări de suprafață, din săpături arheologice și din alte tipuri de cercetări. În 2020 a trebuit să ne adaptăm condițiilor de lucru, astfel că cercetările de suprafață au fost mai multe decât cercetările sistema­tice. Au fost identificate și descrise peste 65 de situri arheologice care completează harta arheologică a județului. Sunt situri a căror cronologie merge până în Evul Mediu”, a declarat arheologul Roxana Munteanu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker