Sănătate

Se intensifică activitatea de testare pentru coronavirus în Buzău

În jurul datei de 1 mai, și la Buzău, la Direcția de Sănătate Publică, va exista în stare de funcțiune un aparat Real Time PCR pentru Covid-19. ­Mi­nisterul Sănătății a trimis la Buzău mai multe componente ale acestui aparat, în valoare de 300.000 de lei, și a fost identificat spațiul în care va fi amplasat. De asemenea, până la acea dată va trebui instruit și personalul care va lucra cu acest aparat astfel încât să nu existe erori în analize.

Echipa care va efectua analizele ar urma să fie compusă dintr-un medic și doi asistenți.

RT-PCR este un aparat care depistează însă doar infecțiile active. Totuși,  faptul că testele se vor putea face la Buzău în­seamnă că specialiștii în sănătate vor câștiga foarte mult timp în realizarea anchetelor epidemiologice. Vor ști mult mai repede cine este infectat cu coronavirus, iar persoanele care au intrat în contact vor putea fi depistate și izolate mult mai repede, ceea ce înseamnă că lanțul de transmitere a acestui virus va fi întrerupt mult mai devreme. Se scurtează și timpul de analiză, care este undeva la două-trei ore.

Dotarea Buzăului cu acest aparat vine în contextul în care Ministrul Sănătății a aprobat extinderea categoriilor de persoane care vor fi testate pentru infecția cu corona­virus, la propunerea

Co­misiei pentru mana­­ge­mentul clinic și epidemiologic al COVID-19. Măsura vizează testarea suplimentară a pacienților care sunt incluși în procedura de transplant sau sunt donatori, a pacienților oncologici asimptomatici, a gravidelor asimptomatice aflate în carantină și a perso­nalului din căminele pen­tru bă­trâni.

“Până în acest moment am luat o serie de măsuri res­trictive cu scopul de a limita transmiterea infec­ției și de a reduce numărul de forme severe și decese. Sunt măsuri pe care le menținem în conti­nuare, mă refer aici la distanțare socială, izolare, carantină etc. Dar, având în vedere evoluția numărului de decese este necesar să aplicăm, suplimentar, și mă­suri de detecție a infecției la categorii de bolnavi care pot să dezvolte forme severe de îmbol­năvire, în scopul de a interveni cu tratament medical cât mai precoce”, a declarat ministrul Să­nătății, Nelu Tătaru.

Începe testarea personalului din căminele de bătrâni

Joi, 23 aprilie, specialiștii Direcției de Sănătate Publică Buzău încep testarea între­gului personal din căminele pentru bătrâni din județul Buzău. Vor fi supuși testării circa 200 de buzoieni pentru a fi siguri că nu prezintă niciun risc nici pentru ei, nici pentru bătrânii pe care îi îngrijesc. În paralel, continuă testarea celorlalți buzoieni din grupele de risc. Vorbim aici despre pacienții oncologici, cei cu afecțiuni cronice grave sau cei hemodializați. Acțiunea de testare a gravidelor aflate în centrele de carantină sau în izolare la domiciliu a fost încheiată, toate testele fiind negative.

În centrele de carantinare din județ sunt 294 de persoane, iar  în izolare la domiciliu sunt 125 de persoane. De la începutul pandemiei, la Buzău au fost confirmate 15 persoane cu Covid-19.

S-a extins lista cu priorități de testare

Au fost incluse în lista cu priorități de testare pentru COVID-19 categorii de pacienți cu risc mare de forme severe și deces. Astfel, s-a aprobat testarea, suplimentar, pentru pacienți înainte de procedura de transplant (asimptomatici) și donatorii de organe, țesuturi și celule stem hematopoietice înainte de donare, pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant, două teste la 24 de ore interval, pacienți asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos la internare în spital, cu două teste la 24 de ore interval; pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie de două ori pe luna, pacienți oncologici asimptomatici înain­te de intervenții-ope­ratorii sau manevre-invazive; hemodializați simpto­matici – Hemodializați asimptomatici contacți cu caz confirmat, cu două testări, la 6-7 zile interval intre ele, pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializați în sesiuni separate de restu pacientilor, gra­videle asim­pto­matice care se afla în carantina /izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat, personalul de îngrijire din cămine de bătrâni, de două ori pe luna

De asemenea, Grupul de Comunicare Strategică  a transmis că specialiștii epidemiologi, cei de boli infecțioase, terapie intensivă și medicină de urgență din cadrul Co­misiei MS au mai stabilit că unitățile sanitare pot stabili protocoale de testare prin tehnici de RT-PCR, suplimentar, pentru personalul sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, după 6-7 zile de la ultimul contact posibil infectant, care pot fi realizate cu resurse proprii în laboratoarele pe care le dețin sau în alte laboratoare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker