ActualitateCultură

Se deschide Muzeul în aer liber „Tabăra Măgura”

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură, artă și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, anunță deschiderea în formă modernizată a Muzeului în aer liber „Tabăra Măgura”, sâmbătă, 11 iunie, ora 11.00.

Muzeul în aer liber „Tabăra Măgura”, secție externă a Muzeului Județean Buzău începând din anul 2007, a trecut printr-un amplu program de modernizare începând cu anul 2018. Sub titulatura generică de „Revalorificare muzeală a Taberei Măgura”, între anii 2018 și 2022, Consiliul Județean Buzău prin Muzeul Județean Buzău, în colaborare cu Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei prin Mănăstirea Ciolanu, au efectuat ample lucrări de modernizare cu scopul de a pune în valoare întregul ansamblu artistic Măgura.

În ce constă programul „Revalorificare muzeală a Taberei Măgura”

Programul „Revalorificare muzeală a Taberei Măgura” a presupus mai multe etape de implementare între care multiple analize și planificări, urmate de execuție și implementare. Anul 2018 a fost anul în care au fost colectate date din teren, au fost realizate elementele de identitate vizuală, au fost identificate perioadele de maxim interes pentru turiști, au fost realizate studii și documentări în legătură cu lucrările și autorii acestora, au fost identificate și cartate lucrările din zonele greu accesibile, documentația administrativă pentru realizarea programului, analiza SWOT și identificarea metodelor și mijloacelor de implementare.

Anul 2019 a însemnat începutul lucrărilor de igienizare în edițiile 1970-1978,continuate de înlocuirea sistemului de panotaj, înlocuirea coșurilor de gunoi, eliberarea de plante agățătoare a lucrărilor din zonele periferice, introducerea serviciilor de pază umană în perioadele de risc. Tot în anul 2019 a fost editat și un material informativ și de promovare, pe baza documentației realizate în anul anterior. Anii 2020 și 2021 au însemnat un moment de inactivitate în această zonă, având în vedere manifestarea pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, a existat o amplă acțiune de igienizare a edițiilor 1980 – 1983, realizată prin resurse proprii de reprezentanții Mănăstirii Ciolanu.

În primăvara acestui an au fost reluate lucrările în cadrul programului „Revalorificarea muzeală a Taberei Măgura”. Astfel, au fost continuate acțiunile de igienizare, a fost reparat drumul de legătură dintre DJ 203G și edițiile 1979-1985, au fost montați stâlpii pentru iluminatul ecologic, au fost montate și puse în funcțiune camerele ce alcătuiesc sistemul de monitorizare video, au fost realizate și montate sistemele QR code, au fost înlocuite coșurile de gunoi și panourile informative, au fost achiziționate și montate cabine de pază, toalete ecologice, containere pentru colectarea gunoiului. Totodată au fost încheiate contracte pentru servicii de pază, colectarea deșeurilor și igienizare periodică.

Astăzi, Muzeul în aer liber „Tabăra Măgura” este un muzeu care se încadrează peisajului cultural regional, un muzeu care completează în mod fericit investițiile Consiliului Județean Buzău în zona de valorificare muzeală și culturală a patrimoniului cultural național, un muzeu care va reprezenta un nou pol de atracție pentru turiștii din județ, din țară și din străinătate.

Alături de Muzeul de Etnografie „Casa Vergu Mănăilă” și Muzeul Chihlimbarului Colți, Muzeul în aer liber „Tabăra Măgura” întregește oferta culturală a județului Buzău, în scopul promovării valorilor culturale și artistice.

Articole similare