Economic

Nouă firme buzoiene, validate pentru instalări prin „Casa Verde Fotovoltaice 2023”

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat lista instalatorilor validați pentru a monta sisteme fotovoltaice subvenționate celor care s-au calificat în progranul Casa Verde Fotovoltaice.

„Începând de astăzi (miercuri, 6 septembrie, n.r.), persoanele fizice și unitățile de cult vor putea selecta din aplicația informatică unul dintre cei 515 instalatori validați pentru a le verifica documentele depuse în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice. Ne dorim ca toți cei 87.500 de solicitanți care au aplicat anul acesta să fie aprobați și să devină prosumatori în perioada următoare”, a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.

Pentru a alege un instalator validat de AFM, beneficiarii trebuie să se autentifice în aplicaţia online https://inscrierionline.afm.ro şi să selecteze programul fotovoltaice. La gestionarea dosarului, vor găsi opțiunea „Adaugă” cerere nouă pentru a începe procesul de selectare instalator. Vor selecta activitatea de realizat „Solicitare atribuire instalator” și vor continua cu opțiunea „Deschide”. Aici va exista un motor de căutare a instalatorilor, după judeţ şi localitate. Mai rămâne selectarea instalatorului dorit şi trimiterea solicitării.

Începând de miercuri, 6 septembrie, în termen de 90 de zile, aplicanţii vor trebui să selecteze un instalator validat, prin intermediul aplicaţiei. Acesta va efectua analiza documentelor şi va aproba cererile solicitanţilor eligibili, în termen de maximum 30 de zile. După publicarea pe site-ul AFM a listei solicitanților aprobați, instalatorul va putea începe montarea panourilor fotovoltaice. Implementarea se realizează în termen de cel mult 12 luni de la aprobarea proiectului, termen în care trebuie realizată instalaţia şi în care se va obţine certificatul de racordare.

Când aleg instalatorul, oamenii trebuie să fie atenţi la condiţiile în care lucrează firma respectivă, ce include pachetul oferit de instalatori şi calitatea produselor. Unele firme au oferte atractive, însă pe termen lung, rezistența materialelor s-ar putea să lase de dorit.

„Sunt mulți care au intrat acum de curând, nu au experiență în spate și lucrul ăsta se va vedea peste un an sau doi, după ce se întâmplă anumite lucruri cu calitatea montajului. Mai sunt anumite firme care cer plata în avans. Trebuie avut grijă aici, că dacă ai plătit în avans, deja ai rămas cu acea firmă și nu mai știi exact ce îți vor instala după. Echipamentele, evident, trebuie să fie de calitate, invertoarele în general au ajuns să aibă garanție de zece ani, panourile de cincisprezece ani, foarte importantă și structura, că mulți se laudă cu panouri și invertoare, dar trebuie și structura pe care se montează acestea să fie de calitate, să fie din aluminiu, trebuie să reziste afară cincisprezece ani în soare, ploaie, zăpadă, frig și așa mai departe”, spune un specialist al unei firme de instalare.

Pentru persoanele din Buzău care au ales instalarea fotovoltaicelor prin programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023” trebuie să știe că AFM a validat doar nouă instalatori din Buzău. Lista acestora este următoarea: SC PUBLIC CREATION SRL, MULTIPROD ENERGO SRL, DADA INOVATIV MANAGEMENT S.R.L, SC NEXT LEVEL BUSINESS SRL, SC OVICOM ELECTRIC DESIGN SRL, S.C. ELECTRO&CONSTRUCT S.R.L., GV ELECTROT TOTAL SRL, SC ELMIS SRL, TRIPOL SISTEM CONSTRUCT SRL.

Bugetul total al acestei sesiuni a programului este de aproape 2 miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei a fost alocat persoanelor fizice, iar unitățile de cult au avut la dispoziție 17,5 milioane lei.

„În acest an, acordăm o atenţie deosebită zonei de eficienţă energetică, Programul Casa Verde Fotovoltaice având un buget de aproape 2 miliarde de lei, dublu faţă de sesiunea precedentă. Ne dorim ca toţi cei 87.500 de solicitanţi care au aplicat anul acesta să devină prosumatori în cel mai scurt timp. Apreciez interesul deosebit manifestat pentru accesarea acestui program, din partea persoanelor fizice şi a unităţilor de cult. Organizarea pe regiuni a fost o idee excelentă care a contribuit esenţial la succesul programului. Acesta e un program care va continua şi în anii următori, astfel încât să avem astfel de surse de energie verde pe cât mai multe case”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Articole similare