Cultură

FOTO | Cristi Martin, „de mână cu Dumnezeu” pe tărâmul artelor

Actorul Cristi Martin, director – alături de Mihaela Constantinescu și de Irinel Constantinescu-Martin – al Buzău Art International Festival, devenit de ani buni buzoian și în cartea de identitate, se află zilele acestea în ipostaza de a se prezenta în fața oamenilor cu o mare pasiune a sa. Este vorba despre acel „ceva” pentru care se simte inspirat și la care se pricepe la fel de bine ca și la actorie, „ceva” care îl apropie și mai mult de Dumnezeu. Ei bine, de multă vreme, talentatul actor cochetează cu pictura și creează adevărate opere de artă. Din spusele sale, pasiunea pentru pictură a descoperit-o încă din copilărie, dar abia acum, la maturitate, a găsit răgazul să o pună în valoare. Cu o notă de umor, ne spune despre talentul său aparte, că „fiind <zodia gemenilor>, un geamăn se ocupă de actorie și unul de artă; fiecăruia i-am dat de lucru”.

Vorbim despre talent la singular, deoarece pentru Cristi Martin „artele nu sunt în competiție, artele se ajută, se susțin”. Prin urmare, putem vorbi la Cristi Martin despre arta de a crea artă cu multiplele ei fațete. O părticică din creația sa se află expusă zilele acestea la Iazul Morilor. Este vorba despre prima sa expoziție de pictură de la Buzău, intitulată „Trepte de suflet”, pe care a vernisat-o miercuri după-amiază, în prezența tuturor celor care îi prețuiesc dăruirea pe altarul artelor și despre care a vorbit pentru cititorii OPINIA.

 Cristi Martin: „Am mai expus de-a lungul timpului lucrări. Am mai avut expoziții, doar că aceasta este de suflet, pe care am numit-o <Trepte de suflet>, pentru că, într-un fel, sunt bucățele din viața mea. Sunt opere dintr-o perioadă mai lungă din viața mea. Majoritatea sunt lucrări spirituale, care sunt cumva ca o apropiere dintre mine și Dumnezeu și o să vedeți că expoziția nu este unitară în adevăratul sens al cuvântului. Artiștii când fac expoziții, le fac pe anumite stiluri. La mine este un amestec.

 Pentru că au fost făcute în timp sau pentru că doriți diversitate. Îmi doresc diversitate deoarece arta este diversă. Nu poți să spui eu pictez, cum simți, și pictezi în perioade, așa cum au făcut chiar și marii artiști. Pictezi o icoană, apoi vine o perioadă mai tulbure în viață și pictezi totul neguros. Sunt și culori mai sumbre, dar sunt și stiluri diferite de la pictură pe pânză, la pictură pe sticlă, și la pictura pe ceramică”.

Reporter: Sunteți o persoană jovială, deschisă, optimistă; cum se întâlnesc și pete mai întunecate?

C.M.: Ca toți oamenii, și eu am avut perioade mai bune, perioade mai triste. Viața nu mi-a dat numai cozonac. Am avut perioade foarte grele în viața mea. Mi-am pierdut părinții destul de devreme, probleme în familie, am trecut printr-un divorț. Sunt momente care m-au marcat oarecum. Ideea este să iei tot ceea ce viața îți oferă, să te bucuri de fiecare clipă.

Rep.: Sunteți persoană cu o stare de spirit foarte bună, pe scenă sunteți exploziv, dar sunteți și foarte serios deși aveți nota aceasta de umor tot timpul la îndemână…

C.M.: Am momente de seriozitate. Am momente de copilărie. Sunt un om la fel ca și ceilalți. Am două meserii, una de artist plastic și cea de actor, fiind zodia gemenilor, un geamăn se ocupă de actorie, unul de artă, fiecăruia i-am dat de lucru. Niciunuia nu i-am dat ceva mai serios, ceva mai pragmatic.

Rep.: Ambele sunt foarte dificile.

C.M.: Nu sunt dificile. Artele mă mulțumesc sufletește pe mine. Niciodată artele nu sunt în competiție. Artele se ajută, se susțin.

Rep.: Cum ați ajuns să pictați?

C.M.: La început a fost pictura. Eu am început să desenez și să pictez din fragedă pruncie. Din clasa a III-a, a IV-a. Toată lumea se aștepta că o să fac arte plastice. În nicun caz că o să fac actorie. Iubesc pictura foarte mult, mă relaxează, mă transformă în alt om. Pe cât de exploziv sunt pe scenă, pe atât de introvertit sunt în pictură. Pe pânză, sticlă, și pe ceramică. Dar ea în totalitate este legată strict de spiritualitate.

Rep.: Când ați fost ultima dată într-o biserică sau poate în mănăstire pentru inspirație?

C.M.: Nu sunt genul. Pe Dumnezeu îl găsești oriunde, nu neapărat în locuri în care sunt delimitate sau oamenii au hotărât că acolo îl găsești pe Dumnezeu. Pe Dumnezeu îl găsesc într-un copac, într-o pasăre, într-un parc, într-o floare, într-o insectă, într-un om bun, într-un om rău. Peste tot îl găsești pe Dumnezeu dacă Îl cauți. În clown îl găsești pe Dumnezeu, în oameni triști, oriunde. Lui Dumnezeu trebuie să îi dai voie să vină spre tine, să intre în tine; de fapt, să îți dai ție voie să te apropii de El. Să nu îți pui bariere. Dumnezeu este iubire. Dumnezeu este lumină. Dumnezeu nu este, așa cum e reprezentat în unele picturi, cum că Dumnezeu este cel care pedespește. Tu te pedepsești singur pe tine dacă faci rău. Dumnezeu este și conștiință, în același timp. Să înveți să exiști și să fii din ce în ce mai bun. Dumnezeu este în primul rând și Dumnezeu ne iubește pe fiecare așa cum suntem.

Rep.: Ați făcut, mai ales în perioada Sărbătorii Crăciunului, a Nașterii Domnului, o mulțime de picturi.

C.M.: Am avut o perioadă în care am realizat multe icoane; din păcate, aici nu am putut să aduc decât două-trei în expoziție, pentru că le-am dat.

Rep.: Pe scenă l-ai simțit pe Dumnezeu vreodată?

C.M.: Tot timpul L-am simțit pe Dumnezeu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker