Actualitate

Se anunţă o iarnă grea pentru buzoieni. Cu cât se scumpeşte căldura

Buzoienii care încă pri­mesc energie termică prin sistemul centralizat de încălzire nu vor avea o iarnă uşoară. RAM Termo Verde, socie­tatea de fur­nizare a energiei termice din municipiul Buzău  a anunţat scumpiri importante cu doar o lună înainte de a începe furnizarea căldurii.

,,Piaţa energiei este într-o continuă modificare, şi preţul la gaze a crescut foarte mult. Vă pot spune că anul trecut preţul la gaze a fost 116,26 lei pe MegaWatt, iar anul acesta vom încheia contractul pe 228,6 lei pe MegaWatt, adică o creştere de 97% faţă de anul trecut. În aceste condiţii, preţul gigacaloriei la Buzău va fi reaşezat”, a explicat directorul RAM Termo Verde în această vară.

Dacă anul trecut buzoienii au primit căldură în data de 21 octombrie, anul acesta societatea vrea să le ofere buzoienilor căldură mai devreme, motiv pentru care au început deja probele. Directorul Ram Termo Verde spune că în această vară au fost luate măsuri pentru a fi reduse pierderile masive cu care societatea se confrunta din cauza reţelelor foarte vechi. Prin urmare au fost debranşaţi mai mulţi locuitori până la care transportul energiei termice era foarte costisitor. De asemenea, Primăria munici­piului Buzău se numără prin­tre abonaţii care renunţă în această iarnă la sistemul centralizat de încălzire, Primăria fiind încălzită de o centrală proprie. ,,Proiectul este de fapt proiectul vechi, adică prin decizia luată de Consiliul Local prin care s-au debranşat şcolile era prevăzută şi debranşarea Palatului Comunal. Reducerea la factură va fi undeva de 50% spre 60%. Şi blocul ANL 1 Decembrie 1918 va fi debranşat şi acolo vor fi montate centrale individuale de apartament. Oamenii nu vor rămâne în frig. Vor primi căldură în sistemul centralizat până când vor fi gata centralele. La fel va fi şi la Palatul Comunal. Vom avea căldură de la RAM Termo Verde până când va fi gata centrala. Amenajările centralelor vor începe imediat, de săptămâna viitoare”, a spus Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Până acum, primăria subvenţiona aproape jumă­tate din preţul gigacaloriei furnizate de RAM Termo Verde, astfel că locuitorii municipiului, branşaţi la sistemul centralizat, plă­teau doar o parte din acest tarif, în schimb, pentru sezonul rece 2021-2022 nu se ştie dacă, chiar şi după majorarea preţului, se mai acordă vreo subvenţie.

După o vară în care au fost făcute mai multe calcule, s-a ajuns la o concluzie: gigacaloria se scumpeşte! Creş­terea anunţată de RAM Termo Verde este una explozivă, preţul gigacaloriei ajungând la 880 lei, inclusiv TVA. Acest lucru înseamnă o creştere cu 300 de lei faţă de ultimii ani. ,,Preţul va intra în dezbatere publică, conform legii, pentru 30 de zile. Noul tarif este de 880 de lei, cu TVA. Modul în care va suporta populaţia şi cât va suporta Primăria încă nu este stabilit. Se va stabili prin hotărâre de Consiliu Local. Cert este că acesta va fi preţul, de 880 de lei cu TVA”, a declarat pentru sansanews.ro Geani Matei, directorul RAM Termo Verde.

În municipiul Buzău, aproximativ 4.000 de apartamente mai sunt branşate la sistemul centralizat, chiar dacă anul trecut numărul era mult mai mare, peste 5.000. Buzoienii au renunţat treptat la branşare şi au ales să îşi monteze centrale proprii. Numai în această vară s-au debranşat 150 de apartamente. ,,Momentan, sunt 150 de apartamente debranşate şi mai avem 40-50 de cereri în lucru. ­Pro­babil că procentul de debranşare este ceva mai mare, pentru că unii nu au venit să anunţe că s-au debranşat. Mai avem undeva la 4.000 de abonaţi. Acest nucleu este mai uşor de dus pentru că am mai debranşat abonaţii din zonele unde se înregistrau pierderi mari, adică am redus distanţa de transport de la 11 kilometri la 4,5 kilometri. Vorbim de pierderi tehnologice, din cauza reţelei foarte vechi se pierdea agent termic. De luni, am început şi probele la rece dar, deocamdată, nu vă pot spune dacă sunt sau nu ­pro­bleme. Avem un calendar şi avem progra­mări pentru fiecare bloc, pe fiecare asociaţie”, a spus directorul Ram Termo Ver­de, Geani Matei.

Articole similare