Politic

Consiliul Judeţean controlat de PSD şi-a tras partea leului din banii de calamităţi pompaţi de liberalul Cîţu înaintea Congresului PNL

Guvernul a adoptat, vinerea trecută, o hotărâre prin care a alocat, din Fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Executivului, 377.213.000 de lei, bani destinaţi refacerii reţelelor de infrastructură judeţene, orăşeneşti şi comunale afectate de calamităţile naturale care au avut loc anul acesta. Actul normativ a fost emis cu o săptămână înaintea congresului Partidului Naţional Liberal de sâmbătă, unde premierul Florin Cîţu, cel care a aprobat aceste plăţi, candidează pentru funcţia de preşe­dinte al partidului. Beneficiarii acestor fonduri sunt câteva consilii judeţene, dar, în special, primari de oraşe şi comune, mare parte dintre aceştia fiind membri ai Partidului Naţional Liberal. Cele mai mari sume de bani alocate de Guvern vor ajunge în judeţele Prahova şi Cluj, la conducerea cărora se află Iulian Dumitrescu şi Alin Tişe, primul dintre ei fiind un susţinător al candidaturii premierului, iar al doilea, deşi a criticat maniera în care s-a derulat campania electorală internă, face parte dintr-o organizaţie care îl susţine necondiţionat pe actualul premier.

Respectiva sumă, de 377,2 milioane de lei, va ajunge în bugetele câtorva sute de localităţi (municipii, oraşe şi comune), aflate pe raza administrativ-terito­rială a 24 de judeţe, ponderea cea mai mare din punct de vedere al controlului politic fiind a celor de la Partidul Naţional Li­beral, împreună cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România.

Pe primul loc în topul judeţelor care primesc bani de la Guvernul Cîţu, în pragul alegerilor din PNL, este Prahova, căruia i-au fost alocaţi nu mai puţin de 118.332.000 de lei. La nivel politic, judeţul Prahova este controlat de PNL, prin Consiliul Judeţean Prahova, la conducerea căruia se află ­li­derul liberal Iulian Dumitrescu. Organizaţia PNL Prahova, condusă tot de Iulian Dumitrescu, se află pe lista filialelor care îi susţin candidatura lui Florin Cîţu la şefia partidului, la congresul care are loc în această sâmbătă. De altfel, Consiliul Jude­ţean Prahova va primi din acest tort propria felie, în cuantum de 25.824.000 de lei.

Pe poziţia a doua în acest top al banilor pe care Cîţu i-a dat primarilor şi consiliilor judeţene în prag de congres se regăseşte judeţul Cluj, dominat de Partidul Naţional Liberal atât la nivel de Consiliu Judeţean, prin liderul Alin Tişe, cât şi la nivelul oraşelor şi comunelor, fără a mai lua în calcul şi Cluj-Napoca, municipiu al cărui primar este Emil Boc. Clujul primeşte de la Guvern 69.871.000 de lei, Consiliul Judeţean ia din aceşti bani 1.624.000 de lei, iar restul merg către unităţi admi­nistrativ-teritoriale componente.

În mare, distribuţia banilor este făcută pe principiul ,,Unde sunt liberalii <buni>, curg banii, unde sunt liberalii <răi> sau <Ciuma roşie>, doar picură”. O excepţie de la re­gu­lă pare a o face Consiliul Judeţean Buzău, condus de social-democratul Petre Emanoil Neagu, care ia partea leului într-un judeţ atât cu liberali ,,buni”, al căror exponent este liderul judeţean PNL, deputatul Gabriel Avrămescu, cât şi cu liberali ,,răi”, conduşi de preşedintele organizaţiei municipale, senatorul Vlad Pufu. Astfel, Consiliul Judeţean Buzău primeşte 5.478.000 de lei, aproape 40 la sută, dintr-un total de 14.183.000 de lei.   (C.B.)

Vezi AICI distribuţia sumelor pe unităţi administrativ-teritoriale

Articole similare