Economic

Scurt ghid pentru îngrijirea nou-născutului și a bebelușului

Îngrijirea unui bebeluș poate fi o experiență plină de bucurie, dar și de provocări pentru orice părinte. La primul copil îngrijirea nou-născutului și a bebelușului poate părea o misiune complicată, numeroasele întrebări și temeri pot fi spulberate rapid, prin utilizarea produselor adecvate acestui segment de vârstă pentru ca pielea sensibilă a celor mici să fie curățată și protejată corespunzător.

Am elaborat un scurt ghid pentru îngrijirea corectă a nou-născutului și bebelușului pe care îl prezentăm în cadrul acestui articol, astfel încât încă din prima zi de viață a micuțului să ai toate informațiile și produsele necesare la îndemână.

Îngrijirea pielii nou-născutului și a bebelușului

Igiena pielii bebelușului este un aspect deosebit de important în îngrijirea unui nou-născut. Pielea lor este delicată și sensibilă, fiind predispusă la iritații și alte probleme cutanate. De aceea, este esențială folosirea unor produse adecvate și respectarea unui ritual de curățare corect pentru a menține pielea sănătoasă și protejată.

Produsele special concepute pentru pielea bebelușilor, din materiale fără coloranți, cu acțiune blândă și fără parfum sunt hipoalergenice, ideale pentru a curăța, hidratare și proteja pielea nou-născuților și a bebelușilor. Deși recomandările legate de spălarea bebelușului pot fi diferite de la un medic pediatru la altul, pentru o îngrijire adecvată, evitând uscarea excesivă a pielii, sfaturile generale de urmat vizează:

  • folosirea apei călduțe pentru îmbăiere, cu menținerea cordonului ombilical uscat;
  • curățarea feței doar cu apă;
  • utilizarea unei cantități corespunzătoare de săpun sau gel de spălare pentru corp;
  • curățarea scalpului cu mișcări delicate sau cu o perie moale.

Citește despre îngrijirea bebelușului mai multe în continuare, cel mai important lucru pe care trebuie să îl știi este să ai mâinile curate, iar după schimbarea scutecelor de unică folosință spălarea mâinile cu apă și săpun este o necesitate.

Nou-născuții și bebelușii cu eczeme sau dermatită atopică au nevoie de produse de îngrijire special create pentru problemele lor. Ritualul de îmbăiere trebuie continuat cu aplicarea cremelor sau a loțiunile specifice. Hainele ce pot fi întrebuințate pentru acești bebeluși neapărat trebuie să fie confecționate din bumbac. Textilele vor fi spălate la temperaturi ridicate, cu detergenți speciali pentru a evita agravarea manifestărilor. (1), (2)

Igiena buricului

Medicul pediatru poate recomanda tamponarea cu alcool sanitar a zonei ombilicale până la căderea bontului ombilical. Alți specialiști pot sugera întrebuințarea unei soluții pe bază de pulberi pentru uscarea naturală și dezinfectarea zilnică. Sunt și doctori care nu recomandă nicio intervenție.

Scutecul folosit în primele zile de viață trebuie ajustat astfel încât să ofere libertate zonei buricului pentru ca acesta să se usuce și să cadă în mod natural, evitând astfel situațiile în care pot să apară iritații sau infecții. (3)

Schimbarea scutecului și iritația de scutec

Scutecul de unică folosință trebuie schimbat des în primele luni de viață ale bebelușului, sunt zile în care pot fi necesare chiar și 10 astfel de produse. Evident, diferențe vor exista mereu între bebeluși și în această privință. De regulă bebelușii alăptați la sân au mai multe scaune pe zi, în timp ce micuții hrăniți doar cu formula de lapte au mai puține în 24 de ore.

Schimbarea scutecului înseamnă și curățarea corectă, cu șervețele umede a resturilor, precum și utilizarea unui unguent sau a pudrei pentru a evita iritațiile de scutec. Când vorbim de nou-născuți sau de bebeluși cu piele sensibilă, nicio măsură nu este suficientă, iritația de scutec este o realitate pentru care măsurile de igienă trebuie asociate utilizării produselor specifice, unui ritual de baie și aerisirii pielii în mod regulat. (4)

Curățarea nasului, a gurii și a ochilor bebelușului

Toaletarea ochilor este necesară cel puțin o dată pe zi la nou-născuți, dar și la bebeluși, cu utilizarea materialelor sterile umezite cu ser fiziologic.

Pompița manuală este un instrument util și funcțional pentru a curăța nasul bebelușilor, cu câteva picături de ser fiziologic pentru a înmuia mucozitățile înainte.

Gingiile, limba și interiorul obrajilor bebelușilor trebuie curățate cu un degetar de silicon sau cu tifon înmuiat în apă plată, încă din prima zi de viață, pentru menținerea sănătății gurii. (2)

Acest articol despre îngrijirea nou-născutului și a bebelușului este strict informativ. Pentru orice nelămuriri legate de cei mici, consultă medicul specialist și urmează indicațiile acestuia!

Surse de informare:

1. Caring for a newborn – https://www.who.int/tools/your-life-your-health/life-phase/newborns-and-children-under-5-years/caring-for-newborns

2. A Guide for First-Time Parents – https://kidshealth.org/en/parents/guide-parents.html

3. Newborns: health & daily care – https://raisingchildren.net.au/newborns/health-daily-care

4. How to Change a Baby’s Diaper – https://www.whattoexpect.com/first-year/diapering/how-to-change-a-diaper/

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker