Soroca

Scriitor buzoian, lansare de carte în cetatea lui Ștefan cel Mare

Săptămâna trecută a avut loc o lansare de carte a unui scriitor buzoian îndrăgit și prețuit pe ambele maluri ale Prutului. Este vorba despre preotul Mihail Milea, cetățean al Republicii Moldova și cetățean de onoare al Raionului Soroca, care a lansat o carte în mijlocul sorocenilor, la 43 de zile de la trecerea la Domnul a lui Nicolae Bulat – cetățean de onoare, la rându-i, al județului Buzău -, cel care a fost „gardianul, pârcălabul, cavalerul de onoare al cetății Soroca, istoricul, filologul și muzeograful”, cum l-au numit confrații săi, scriitorii și oamenii de cultură, rudele, prietenii, reprezentanți ai Primăriei Soroca, prezenți cu toții la eveniment. Cartea se numește „Nicolae Bulat, ultimul pârcălab de la Soroca”, semnată Sava Bogasiu, pseudonimul literar al lui Mihail Milea.

Au fost prezenți și au luat cuvântul la acest eveniment cultural cu dublă semnificație, comemorare și lansare de carte, Grigore Bucătaru, gazda, Svetlana Păunescu, vicepreședintele Raionului Soroca, Ana Ojoc, viceprimarul municipiului Soroca, Alexandru Cipriciuc, președintele Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului de Independență – filiala Soroca și bun prieten de familie cu familia Bulat, Petre Popa, directorul Teatrului „Veniamin Apostol”, Iurie Tănase vicepreședinte Raion Soroca, Vladimir Bulat, fratele mai mic lui Nicolae Bulat, Ana Bejan – cetățean de onoare al județului Buzău -, prima femeie prefect de pe teritoriul României Mari, și, nu în ultimul rând, autorul cărții, preotul profesor Mihail Milea.

„Trec Prutul și inima mea rămâne aici, pentru că, la «Podul cu flori> – care a fost lucrarea lui Dumnezeu -, am pășit pentru prima dată aici. Am cunoscut-o pe doamna Ana Bejan, prima femeie prefect din România cea Mare, care mi-a făcut cunoștință, prima dată, cu «Pârcălabul cetății», mai marele cetății Soroca, Bulat Nicolae. Și de atunci am rămas prieteni pentru veșnicie”, a rememorat preotul Mihail Milea în fața auditoriului întâlnirea sa cu Nicolae Bulat, pe care l-a descris ca fiind, în conștiința sa, un OM care „înseamnă Soroca, înseamnă Moldova, înseamnă istorie, cultură, spiritualitate și omenie”.

O carte de memorialistică

Cartea de memorialistică scrisă de părintele Mihail Milea în semn de recunoștință pentru Nicolae Bulat, despre care a spus că îl poartă  în inima sa, conține două capitole cu titlu de noutate în literatura română. Un capitol îl prezintă pe Nicolae Bulat așa cum este el văzut prin ochii celor dragi, al apropiaților, al cunoștințelor. Al doilea îl dezvăluie pe Nicolae Bulat așa cum este prezent și prezentat în presa vremii, adică ce s-a scris în timpul vieții sale.

„În această carte am introdus două capitole care devin unicat în literatura română: «Nicolae Bulat văzut prin ochii celor dragi», așa cum suntem noi aici în sală. Și pentru că este  important ce spun eu, dar, ca să-l cunoaștem cu adevărat pe Bulat Nicolae, important este și ce spuneți dumneavoastră, am introdus și capitolul  «Nicolae Bulat, în presa vremii». Nu este importantă doar imaginea sa văzută prin ochii mei, prin inima mea, ci și prin a dumneavoastră, a tuturor. Sunt mai multe documente scrise care rămân la arhivă cu ce s-a scris când el era în viață. Cartea aceasta oferă o personalitate cât mai autentică și cu documente, și cu mărturii. Și aștept ca cineva mai harnic decât mine, mai bun decât mine, să se plece asupra acestor realități și să completeze această carte, pentru că ea trebuie completată. Am scris-o pentru Soroca, pentru cei dragi. Nicolae Bulat ne-a adunat astăzi grămăjoară, cum zicea Grigore Vieru, ca într-o icoană, aici, la Palatul Culturii, aici aproape de Nistru, aproape de cetate, aproape de Muzeu, care-i poartă numele”, a spus autorul cărții, pr. prof. dr. Mihail Milea.

La  omenia care îl caracteriza pe Nicolae Bulat a făcut referire și Ana Bejan, care a povestit cum moartea acestuia i-a făcut pe mulți să lăcrimeze, chiar dacă nu îi erau rude. Cu toate că era vorba despre comemorare, preotul Milea i-a încurajat pe toți, ținând cont că pe lângă faptul că este scriitor este și preot și duhovnic, amintindu-le celor prezenți că există Înviere. De altfel, acesta și-a început prezentarea cu salutul „Hristos a Înviat!” și l-a comparat pe Nicolae Bulat cu o sămânță pusă să rodească.  „Cu toții ne pregătim de acest mare eveniment cosmic, Învierea. În afară de Înviere nu mai există nimic. Pe Nicolae Bulat, asemenea unei semințe, în urmă cu aproape două luni, l-am așezat în pământ, în Cimitir, aici, aproape de Cetatea Soroca; și această sămânță cu nume de aur, Nicolae Bulat, va răsări. Există Înviere! Nu vorbim de el la trecut. El este prezent”, a mai spus preotul Mihail Milea.

Vicepreședintele Raionui Soroca Iurie Tănase i-a înmânat preotului Mihail Milea o diplomă de excelență, nu numai pentru această valoroasă scriere a sa, ci pentru tot ceea ce face, știut fiind faptul că este un mare iubitor de țară și neam românesc, el însușii fiind un puternic exemplu pentru toți învățat ce înseamnă onoarea, cuvântul, onestitatea, disciplina, bunul simț, patriotismul și iubirea pământului strămoșesc.

„Oamenii trăiesc prin faptele pe care le-au făcut”

Svetlana Păunescu, vicepreședinte al Raionului Soroca a vorbit, la rândul ei, despre Nicolae Bulat ca un om cu fapte care au rămas, și unele dintre ele se regăsesc și în cartea părintelui Mihail Milea, care îi evocă personalitatea, care îi evocă memoria. „Oamenii trăiesc în amintirile noastre despre ei, în memoria noastră. Oamenii trăiesc prin faptele pe care le-au făcut. Și cu cât mai multe fapte frumoase faci, cu cât mai mult bine împarți, cu cât mai mult înfrumusețezi această lume și faci fericiți mai mulți oameni, cu atât mai mult trăiești pe acest pământ. Prezența dumneavoastră în sală, dar și această carte fierbinte – pentru că este o carte plăsmuită din cele mai profunde și sincere sentimente pe care le trăim atunci când pierdem pe cineva – sunt cele mai scumpe și cele mai valoroase însemne care ne conving că oamenii trăiesc și după moarte”, a spus vicepreședintele Raionului Soroca, Svetlana Păunescu.

Lansarea de carte „se va înscrie în mod deosebit în cultura și istoria Sorocii”

Ana Ojoc, viceprimarul municipiului Soroca, și-a exprimat recunoștința față de inițiativa părintelui Mihail Milea de a scrie o carte în memoria lui Nicolae Bulat în decurs de numai 40 de zile de la decesul acestuia: „Recunoștință acestui distins preot și scriitor cu vocație aleasă care promovează înaltele valori morale și spirituale”.

Mulțumindu-i autorului cărții, viceprimarul municipiului Soroca a  mai precizat că  această lansare de carte este un eveniment semnificativ „care se va înscrie în mod deosebit în cultura și istoria Sorocii”, și pentru faptul că „Nicolae Bulat merită să-i mijlocim numele, pentru că el și-a trăit viața frumos și zicea că a trăit-o așa cum a dorit”.

Alexandru Cipriciuc, președintele Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului de Independență – filiala Soroca, și bun prieten cu familia Bulat, a luat de asemenea cuvântul pentru a-și exprima aprecierea pentru evenimentul care îl pune în lumină, în fața unei adunări cu oameni sinceri și deschiși la inimă, pe cel care a fost Nicolae Bulat, „ultimul pârcălab al Cetății Soroca”.

De asemenea, au mai luat cuvântul și fratele mai mic al lui Nicolae Bulat – care a povestit din anii copilăriei și apoi, mai departe, despre cum și-au ales drumul în viață -, și  Petre Popa, directorul Teatrului „Veniamin Apostol”, care a și dat citire unor pasaje din carte, care, de asemenea, vorbesc despre Nicolae Bulat ca despre un suflet împovărat de bunătate și de frumos, calități pe care autorul, Milea Mihail, a știut să le evidențieze cu mult talent.

Cine a fost Nicolae Bulat

Nicolae Bulat s-a născut pe 10 februarie 1952 în satul Cureșnița, raionul Soroca. El a fost profesor, muzeograf, istoric și scriitor. De mai mulți ani deţinea funcţia de director al Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca. Nicolae Bulat este supranumit „gardianul” Cetății Soroca, unde a lucrat mai bine de 30 de ani, fiind considerat și unul dintre cei mai buni ghizi din Republica Moldova. Istoricul a avut o contribuţie imensă la desfăşurarea primei etape de restaurare a cetăţii Soroca.

Nicole Bulat a fost decorat cu „Ordinul Republicii” și „Steaua României” în grad de Ofițer. În 2021, el a fost decorat de președintele României cu medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri”. El este și cetățean de onoare al județului Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker