Actualitate

Școlile care cer conturi pentru burse la anumite bănci comit abuz

Părinții sau reprezentanții legali ai copilului pot sesiza cazurile în care școala le cere să deschidă un cont bancar la o anumită bancă, pentru a vira banii de burse, eventual, pe numele elevului minor, la adresa de email: [email protected]. Acest lucru a fost clarificat recent de către secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, care a subliniat faptul că este un abuz ca școlile să ceară acest lucru, iar astfel de cazuri trebuie semnalate Ministerului „și acolo unde vom avea astfel de semnale, vom lua legătura fie cu inspectoratele școlare de la nivelul județului respectiv sau direct cu unitatea de învățământ”.

Astfel de cazuri au fost deja semnalate de părinți, potrivit Edupedu.ro, înainte de declarația secretarului de stat. Florian Lixandru a mai spus că școlile cer acest lucru doar din comoditate în ce privește partea de contabilitate, însă nu trebuie ca acest lucru să devină obligativitate, pentru că astfel se transformă în abuz. „Da, într-adevăr, este mai comod pentru contabilitate a unității de învățământ să vireze banii de burse la aceeași bancă pentru au convenții încheiate cu băncile pentru salarii, de exemplu. Dar, a solicita un cont bancar la o anumită bancă mi se pare un abuz din partea conducerii de învățământ. Din punctul meu de vedere, este un abuz și acest lucru ar trebui să fie semnalat, să ni se aducă la cunoștință și acolo unde vom avea astfel de semnale, așa cum am procedat și până acum, vom lua legătura fie cu inspectoratele școlare de la nivelul județului respectiv sau direct cu unitatea de învățământ”, spunea secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru.

În plus, în cazul elevilor minori, bursele trebuie virate în conturile părinților și nu deschise unele cu numele copiilor. „Dacă vorbim de elevi minori, clar, bursa trebuie să se plătească într-un cont al părintelui, nicidecum al elevului, pentru că nici nu știu dacă băncile deschid contul pe numele elevilor minori cel puțin sub 16 ani. Nu cred că pot deschide un cont bancar între 16 și 18 ani, din câte știu, sunt bănci care deschid conturi, dar pentru elevii minori, în mod normal, bursa trebuie să se plătească în contul părintelui. Și atunci este suficient un cont bancar al părintelui, care se comunică la secretariatul unității de învățământ și în care se va efectua plata”, mai spunea Lixandru.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker