Administrație

Școala Gimnazială Săpoca, prima din România reabilitată energetic prin PNRR

Prima școală din România reabilitată energetic prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost reinaugurată, luni, în localitatea Săpoca din județul Buzău, după o investiție de 1,6 milioane de euro. Potrivit primarului localității, Iulian Manea, Școala Gimnazială Săpoca este prima unitate din România reabilitată energetic cu fonduri europene, iar în urma lucrărilor s-a obținut o reducere a consumului de energie cu 52 la sută, transmite news.ro. Lucrările propriu zise s-au derulat doar pe perioada vacanței de vară, dar timpul de implementare a fost de 10 luni, restul timpului fiind folosit pentru proiectare.

În urma finalizării lucrărilor, a fost introdusă încălzire în pardoseală în toate sălile de clasă, au fost montate pompe de căldură și panouri fotovoltaice pentru a asigura în totalitate consumul de energie electrică, dar și două stații de stocare a energiei electrice, care va fi folosită pentru microbuzele școlare electrice ce urmează a fi achiziționate până la finalul anului cu sprijin de la Consiliul Județean Buzău.

Prezent la reinaugurare a fost și președintele instituției județene, Petre Emanoil Neagu, care a felicitat autoritățile locale pentru implicare și pentru rezultatele obținute în urma derulării proiectului prin fonduri europene: „În urmă cu 4 ani, eram invitat la deschiderea Școlii din Săpoca, după un proiect amplu de modernizare și eram cu toții surprinși de dotări, dar și de atenția la detalii acordată în amenajare. Astăzi (11 septembrie n.r.), Școala din Săpoca devine prima școală din România ce se redeschide după implementarea unui proiect de eficientizare energetică, finanțat prin PNRR și una dintre cele mai moderne din județul Buzău. Aici, parteneriatul autorități-școală-părinți-elevi funcționează foarte bine și sunt convins că veți culege cu toții roadele în anii ce vor urma! Felicitări domnului primar Manea Iulian pentru atenția ce o acordă educației și dezvoltării durabile!”.

Și președintele organizației județene a Partidului Social Democrat, senatorul Lucian Romașcanu, a fost prezent la festivitățile de deschidere a noului an școlar din mai multe unități de învățământ din municipiu, iar acesta a mers și la școala din Săpoca pentru a marca momentul și a-i felicita pe toți cei implicați în implementarea proiectului. „Este, ca de fiecare dată, o mare bucurie a sufletului să mă întâlnesc cu copiii și profesorii în prima zi de școală. Am participat astăzi (11 septembrie, n.r.) la deschiderea noului an școlar la patru școli din municipiul Buzău și din județ, prilej de a revedea dascăli dedicați, școli modernizate și frumoase, copiii veseli și părinți emoționați. Am vizitat Colegiul Național Pedagogic <Spiru Haret> Buzău, Liceul Tehnologic Dimitrie Filipescu Buzău, Colegiul National <Mihai Eminescu> Buzău și Școala Săpoca. O mențiune specială pentru Școala Gimnazială Săpoca, primul proiect de reabilitare prin PNRR recepționat la nivel național. Felicitări primarului Iulian Manea și echipei sale precum și conducerii și colectivului școlii!”, a transmis Lucian Romașcanu.

Articole similare