Educație

,,Școala din Parc”, o vară plină de activități culturale și educaționale

O vară plină de evenimente îi așteaptă pe copiii din Buzău. După ce, la 1 iunie, ,,Școala din Parc” și-a deschis din nou porțile, sfârșitul lunii iunie vine cu o mulțime de evenimente pentru cei mici.

Activitatea de care s-au bucurat cei mici la începu­tul verii a fost ,,Micii grădinari”, proiect în care au fost implicați peste 2.500 de copii din municipiu. Astfel, în perioada 12-23 iunie, copiii buzoieni din unitățile de învățământ care au răspuns apelului pe care organizatorii l-au lansat, au participat la o amplă acțiune de plantare, ce a avut drept scop apropierea copiilor de natură, dezvoltarea deprinderilor de viață, precum și încurajarea activităților în aer liber. Micii grădinari au primit kituri de plantare, ustensile și au fost îndrumați în procesul plantării. Mai mult, au fost amenajate paturi supraînălțate de grădinărit, cu scop didactic, astfel încât cei mici să poată planta cu ușurință. Această acțiune a fost organizată de Primăria Municipiului Bu­zău, de Centrul Cultural ,,Alexandru Marghiloman”, de Direcția pentru Agricultură Județeană Buzău, cu sprijinul companiei de transport în comun Trans Bus, care a asigurat transportul în siguranță al elevilor până în Parcul Ti­ne­retului.

Acum, după ce copiii au luat vacanță, ,,Școala din Parc” îi așteaptă cu o mulțime de ateliere și activități culturale și educaționale în Parcul Tineretului și Parcul ,,Alexandru Marghiloman”. Prin urmare, începând de astăzi, 28 iunie, cei mici se pot bucura de o lună plină de acti- vități în cele două parcuri mari din oraș.

Premierele se țin lanț

Astfel, în fiecare dimi­neață, de luni până vineri, vor fi activități ludice și recreativ-educative în intervalul orar 9.30-12.30. De exemplu, copiii vor putea lua parte la ateliere de țesături, cursuri de limba franceză și engleză, atelier de origami, atelier cu meșteri populari, atelier de păpuși, de storytelling, de parfumuri naturale, de pictat pe pânză, dar și ateliere muzicale. Mai mult, copiii și părinții îi vor putea întâlni, de luni până miercuri, în Parcul Tineretului, în intervalul orar mențio- nat anterior, pe organizatorii ludotecii care func­ționau la Biblioteca Jud­e­țeană.

Joi și vineri copiii se pot bucura de prezența celor de la Centrul Cultural ,,Alexandru Marghiloman” care vor susține aceste ateliere dimineața, iar în cea de-a doua parte a zilei vor exista, în special de joi până duminică, evenimente pentru copii. Ghizii Româ­niei vor veni cu activități în parcuri pentru a-i învăța pe copii cât mai multe taine, dar vor exista și spectacole de teatru inclusiv pentru adolescenți, iar cei mici se vor putea bucura de spectacole cu păpuși. Prin urmare, în fiecare zi copiii se vor putea bucura de multe activități în cadrul proiectului ,,Școala din Parc’’.

O premieră vor fi spectacolele și ateliere destinate adolescenților, mai exact pentru copiii de la 11-12 ani în sus. Pe 3 iulie, la Centrul Cultural ,,Alexandru Marghiloman” va avea loc spectacol ,,Eu rămân” în regia Luanei Hagiu, un one woman show, la Centrul Cultural ,,Alexandru Mar­ghiloman”, un spectacolul terapeutic care îi va ajuta pe copii să vorbească despre problemele care îi frământă.

Și anul trecut au fost activități în ,,Școala din Parc”, dar nu cu o asemenea frecvență, iar feed-backul primit a fost unul foarte bun, deoarece toți buzoienii din cartierele apropiate Parcului Tineretului s-au bucurat de atelierele și evenimentele de acolo. Prin urmare, dacă anul trecut erau organizate ateliere la două-trei zile, anul acesta activitățile vor fi și mai intense, pentru că cei mici sunt așteptați în fiecare zi în parc pentru a participa la atelierele distractive. Organizatorii consideră acest proiect ca fiind o tabără urbană care se desfășoară în parcuri.

Vor fi și difuzări de filme, în Parcul Tineretului, în luna iulie, cel mai probabil în serile de vineri și de sâmbătă. În Parcul Tineretului, dar și în Parcul Crâng vor fi spectacole cu fântâni arteziene, iar copiii se vor putea strânge și acolo pentru a vedea spectacolele de apă, de muzică și de lumini pe care organizatorii proiectului ,,Școala din Parc” le-au pregătit.

Un concept unic

Reamintim că ,,Școala din Parc” este un concept unic, inspirat din ceea ce fac nordicii, un proiect care încurajează foarte mult copiii să își desfășoare activitățile în aer liber. Atât în partea centrală a Europei, mai ales în Germania, cât și în țările nordice, copiii petrec foarte mult din timpul de la grădiniță și de la școală afară, lucru care conduce la dezvoltarea lor armonioasă și care i-a inspirat pe organizatori să aducă la Buzău cât mai multe oportunități de astfel de activități în aer liber, scopul fiind acela de a da un alt sens parcurilor, nu doar acela de promenadă.

Proiectul ,,Școala din Parc” face parte și din strategia de dezvoltare culturală a orașului. Cultura și educația merg mână în mână, dar trebuie să fie aduse mult mai aproape de oameni, spun reprezentanții municipalității. Dacă asemenea activități vor avea loc în locuri izolate și închise, teatru sau muzeu, nu vor putea beneficia atât de mulți copii și adulți. Organizatorii acestui proiect își propun să aducă educația și cultura cât mai aproape de oameni, inclusiv pe străzi, în cartiere și în parcuri.

,,Preocuparea noastră ca municipalitate este să aducem programe concrete, vrem să venim cu programe de dezvoltare educațională și culturală. Practic, acest lucru se întâmplă deja; toată vara aceasta tinerii vor avea evenimente cum nu au mai fost niciodată în Buzău, prin care încercăm să elevăm, să ridicăm nivelul cultural la care au acces și cred că aceasta este cea mai frumoasă premiere pentru toți copiii și tinerii din municipiu care merită să aibă asemenea oportunități la ei în oraș, să nu mai fie nevoie să se ducă la București sau în alte orașe pentru a avea acces”, a declarat viceprimarul Oana Matache, vineri, la conferința de presă a Partidului Social Democrat.

Menționăm că programul evenimentelor și al activităților din cadrul proiectului ,,Școala din Parc” ce se vor desfășura atât în Parcul Tineretului, cât și în Parcul ,,Alexandru Marghiloman” va fi anunțat săptămânal de către organizatori pe pagina de Facebook a proiectului, iar cei care vor să afle mai multe detalii despre activități le pot accesa de acolo sau de la Centrul Cultural ,,Alexandru Marghiloman”. În plus, spectacolele vor fi anunțate în prealabil, astfel încât toți cei interesați să poată participa.

Evenimentele culturale mari din acest an, respectiv ,,Buzăul lui Marghiloman” și ,,Buzău International Arts Festival” vor aduce și ele arta aproape de toți buzoienii, astfel încât să fie accesibilă tuturor. ,,Buzău International Arts Festival” va aduce publicului o lună plină de întâlniri unice cu vedete din România și de talie internațională, precum și numeroase evenimente: film, teatru, expoziții, concerte, spectacole stradale, lansări de carte, evenimente pentru copii, întâlniri cu oameni de cultură. În plus, publicul va putea participa și la lansări de cărți și premiere de film și teatru.

În această vară vor exista și proiecte de artă murală, mai exact se vor picta, cu sprijinul unor artiști plastici sedii ale unor unități școlare și chiar câteva clădiri rezidențiale, pentru ca oamenii să simtă că Buzăul este viu și din acest punct de vedere.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker