ActualitateEducație

Școala din Lunca Priporului, pentru a 11-a oară la naționala de educație rutieră

Județul Buzău va fi reprezentat la faza națională a Concursului „Educaţie rutieră – educaţie pentru viaţă” de echipajul Școlii Gimnaziale Lunca Priporului, coordonat de directoarea Genilia Aanei.  Faza judeţeană a Concursului Naţional „Educaţie rutieră – educaţie pentru viaţă”, o competiție al cărui scop este formarea comportamentului rutier responsabil, pe baza cunoașterii și respectării regulilor de circulație, a avut loc în condiții excelente, sâmbătă, 27 mai, la Şcoala Gimnazială „Sf. Apostol Andrei” din Buzău.

Pentru ocuparea primului loc în clasamentul judeţean şi participarea la fază naţională s-au întrecut echipajul şcolii gazdă și al Școlilor Gimnaziale Siriu şi Lunca Priporului.

Deşi fiecare echipaj a obţinut rezultate individuale deosebite, la faza naţională judeţul va fi reprezentat de echipajul Școlii Gimnaziale Lunca Priporului, oraş Nehoiu, pregătit de director Genilia Aanei. Echipajul câștigător a fost format din elevii : Robert Ionaşcu,  Ştefan Plăpană,  Matei Găleată şi  Bianca Moise.

Din 2008 până în 2019 – competițiile din 2020 și 2021 fiind anulate din cauza pandemiei -,  în fiecare an, elevii de Școala Gimnazială Lunca Priporului au câștigat etapa județeană a Concursului Național „Educaţie rutieră – educaţie pentru viaţă” și s-au calificat la națională. Cum au reușit această performanță ne povestește directoarea Genilia Aanei, coordonatorul echipajului.

„În fiecare an am reprezentat județul la faza națională și în fiecare an m-am dus cu copiii  la 2-3 competiții regionale. Pentru aceasta am realizat toate dotările necesare în curtea școlii. În 2019, cu ajutorul Consiliului Local, am reușit să asfaltez curtea școlii, după ce ani în șir îi antrenasem pe copii pentru concurs în curtea unei firme private, în condiții pe care încercam să le amenajez eu, adică fără asfalt. Dar, atunci când îți dorești, obții ceea ce ți-ai propus. Plusul cel mai mare al acestei reușite este acela că acești copii și-au format deprinderi  de a circula corect pe stradă. Îi învățăm pe copii să fie de mici responsabili, să respecte regulile rutiere și să fie astfel în siguranță”, a spus directoarea Genilia Aanei.

Aceasta a înființat și un cerc de educație rutieră la Școala Lunca Priporului la care se înscriu mulți copii. Aici îi pregătește pentru competiție, după care face o selecție la nivel de școală pentru stabilirea echipajului care merge la concurs. „Am avut acum în echipaj doi dintre copiii pe care i-ați văzut în 2019 pe scenă. Unul dintre ei, acum în clasa a VII-a, a obținut atunci cea mai mare parte a premiilor puse în joc. Atunci era clasa a IV. A plecat de la acea competiție cu 1000 de lei premii, iar sora lui cu 700 lei, în aceeași familie în care doar tatăl lor lucra. Era încântat că obținuse suma aceea din care și-a și cumpărat o bicicletă. Pe lângă motivația financiară, care se simte într-o familie în care doar tatăl lucrează, este plăcerea de a se mișca în aer liber. De aceea m-au și întrebat dacă vor mai face educație rutieră în vacanța de vară” , povestește directoarea.

În vacanța aceasta, directoarea se va ocupa de pregătirea elevilor care compun echipajul pentru faza națională, pentru că  se va ține, pentru a doua oară consecutiv, la Buzău. Competiția se va desfășura în perioada 26-29 iunie, cazarea concurenților urmând a se face la Școala nr.12 din municipiul Buzău.

Jurizarea s-a făcut de către reprezentanţii IJP Buzău, comisar șef Biroul Rutier, Colăcel Gheorghe şi subinspector poliţie, Anduţa Maria Stancu.

Din partea ISJ Buzău, activitatea a fost coordonată de inspectorul pentru educaţie permanentă şi activităţi extraşcolare, profesor dr. Elena Suditu, de directorii şcolii gazdă, prof. Cătălin Iordache şi prof. Elena Cojanu, şi de profesori metodişti Oana-Melania Niculescu-Oglinzanu şi Gabriela Jingan.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker