Educație

Școala buzoiană se aruncă în valul IV al pandemiei cu 40% dintre profesori nevaccinați

Ministrul Educației, So­rin Cîmpeanu, anunță deschiderea școlilor cu acțiuni minime în puncte esențiale. Cu mai puțin de trei săptămâni înainte de debutul noului an școlar, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă și ministrul Educației Sorin Cîmpeanu au prezentat, într-o conferință de presă, o serie de ­pro­puneri care, speră ei, vor fi adoptate oficial.

Guvernul și-a asumat faptul că elevii nu trebuie să mai sufere pierderi cum au fost cele produse de închiderea școlilor sau de școala făcută la distanță, sub domnia improvizațiilor din primul an pandemic. Prin urmare, copiii vor merge la școală fizic aproa­pe în toate circumstanțele epidemiologice, iar la școală elevii vor respecta măsurile pe care deja la știu: mască, ventilarea spațiilor etc.

În contextul în care România traversează valul patru al pandemiei de Covid-19, cu o nouă tulpină, Delta, care este mult mai contagioasă, ministrul Cîm­peanu vrea ca elevii să meargă la școală fizic în toate localitățile în care rata de infectare este sub 6 la mia de locuitori. De asemenea, autoritățile iau în calcul și posibilitatea ca grădinițele și creșele să fie deschise și după ce rata de infectare la mia de locuitori depășește 6, atât timp cât localitatea nu este în carantină. O altă variantă pe care a mai propus-o ­mi­nistrul Educației este aceea ca, în cazul în care rata de infectare ar depăși 6 la mie, școlarii de gimnaziu să intre în online, iar elevii de peste 12 ani să meargă la școală în anumite condiții. Încă nu este publicat un scenariu concret în care elevii vor merge la școală anul acesta, în primele zile din luna septembrie urmând să fie publicat printr-un ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănă­tații.

,,Mă bazez pe faptul că există vaccin. Mă bazez pe faptul că în școli avem, după domeniul sănătății, cea mai numeroasă categorie socio-profesională vaccinată. Mă bazez, de asemenea, pe faptul că în școli s-au respectat mai ri­guros decât în cele mai multe alte medii regulile de protecție sanitară”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Cu toate acestea, nu toți profesorii sunt vaccinați împotriva virusului Covid-19, procentul acestora fiind unul destul de redus atât la nivel național, cât și la nivel local. ­Mi­nistrul a mai afirmat că profesorii care refuză să se vaccineze sau care nu se testează la trei zile atunci când situația o va cere, ar urma ,,să se odihnească puțin”. De asemenea, Cîm­peanu a mai declarat în aceeași conferință de presă că toate cadrele didactice vor avea acces în școli până când pragul infectărilor va ajunge la 6 la mia de locuitori. Ce se va întâmpla cu profesorii după ce infectările cu noul ­coro­navirus vor depăși acest prag critic de 6 la mia de locuitori și dacă vor fi nevoiți să se odihnească puțin, ministrul nu a dat un răspuns clar.

La nivelul județului Buzău, aproximativ 60 la sută dintre profesori sunt vaccinați.

,,Cu siguranță, sunt cazuri în care nu vor să se vaccineze, unii din motive personale, alții din motive obiective; cum gândește acum domnul ministru să dea această pauză colegilor noștri este greu de spus până când nu vom vedea pus pe hârtie un act normativ cu privire la deciziile în sensul ăsta. La momentul acesta, nu putem discuta de măsuri ce pot fi luate pentru cadrele didactice care nu vor să se vaccineze și vor să vină la școală. Ne punem ­spe­ranța că vom începe în condiții normale. Ce va fi mai târziu rămâne să vedem care va fi evoluția”, a declarat profesorul Ion Dobre, liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker