Economic

Scapă de problema refuzurilor de colete! Iată cum!

Dacă ai un business care comercializeaza diverse produse, cu siguranță te-ai întâlnit, nu de puține ori, cu situații în care clienții au refuzat coletele, avariate de manipularea, transportul și depozitarea defectuoase. 

Stai liniștit, nu ești singurul în această situație. La fel ca tine pățesc, lunar, mulți antreprenori în ecommerce care primesc coletele rupte, lovite sau ude, în urma serviciilor oferite de curieri. Mulți dintre aceștia s-au învățat minte și au căutat soluții de ambalare mai scumpe, care să ofere coletelor o mai bună protecție în livrarea către clientul final. În concluzie, “paza bună trece primejdia rea”!

De ce să iei în calcul chiar și cele mai negre scenarii în ambalarea coletelor?

Poate că în ziua livrării vremea nu este de partea ta. Poate plouă, poate ninge, poate curierul este mai neîndemânatic și îți scapă coletul. Toate acestea sunt motivele pentru care este imperios necesar să iei în calcul cele mai negre scenarii atunci când împachetezi un colet pentru livrare. 

Dacă prioritatea ta este siguranța coletelor, cea a curierilor este să faciliteze transportul, degrabă, la destinatar. Tocmai această grabă poate conduce la manipulări defectuoase ale coletelor, care pot fi distruse, chiar și neintenționat.

Foarte important de menționat este faptul că în cazul produselor fragile este important să îl protejezi atât din interior, cât și la exterior, prin aplicarea unei benzi adezive sau sticker cu marcajul “FRAGIL” – asta ar trebui să îi facă pe lucrătorii din depozit și pe curieri să fie mai atenți.

Cum ambalezi corect coletele?

Procesul de ambalare a coletelor este complex și trebuie să ia în calcul mai mulți pași. Iată care sunt aceștia:

În primul rând, verifică ce dimensiuni sunt admise de curierii cu care ai contract

Înainte de a începe ambalarea propriu-zisă trebuie să verifici dacă dimensiunile coletelor pe care le ai sunt acceptate de compania de curierat cu care colaborezi. De asemenea, este important să știi și dacă au vreo preferință legată de modul de ambalare a coletelor. Deși ți s-ar putea părea o muncă de sisif, asta te va ajuta să economisești timp prețios și nu vei fi în imposibilitatea de a trimite anumite colete, doar pentru că nu le-ai ambalat corespunzător.

Optează pentru materiale antișoc de calitate

Nu există să elimini riscul în totalitate, dar dacă optezi pentru materiale antișoc calitative acesta va scădea cu peste 70%. În ambalarea coletului trebuie să ții cont de fragilitatea produselor. Materialele antișoc, plasate în interior, nu permit produselor să se miște, să se lovească sau să se zgârie. Cele mai bune produse antișoc sunt polistirenul, folia cu bule, pungi de aer (pentru care ai nevoie de un pistol special, aparat de sigilat pungi, chipsuri din polistiren, hârtie cerată sau talaș.

Ia în calcul și anumite materiale izolante

Materialele izolante sunt mai potrivite în cazul produselor alimentare cu miros puternic (condimente), dar și al diverselor creme, parfumuri sau uleiuri. În acest caz se recomandă învelirea produselor în materialele izolante, pentru ca acestea să nu se miște sau lovească, dar și pentru ca mirosurile să nu se amestece. 

Ambalarea exterioară

Aici trebuie să optezi pentru cutiile potrivite produsului ce urmează a ajunge către clienți. Coletele ușoare pot fi împachetate în cutii de carton subțire, cu 3 straturi. Pachetele mai mari, în cutii cu pereți mai groși, cu 5 sau 7 straturi. 

O altă soluție este reprezentată de cutiile din carton cu compartimentare. Sunt o variantă mai scumpă, dar care își demonstrează beneficiile. Dacă nu ai una la îndemână, poți împărți interiorul cutiei în mai multe camere, cu polistiren sau carton. Sunt ideale pentru a livra produse fragile sau băuturi sub formă de sticle sau doze din aluminiu. 

O altă variantă de ambalare este cutie în cutie. Tot ce trebuie să faci este să împachetezi toate produse într-o cutie, pe care să aplici bandă adezivă, apoi o plasezi într-o altă cutie. Dacă îți mai rămâne spațiu îl poți umple cu diverse materiale antișoc.

Sigilează cât mai bine coletul

Pentru a nu permite efracția coletelor, cea mai bună variantă este cu ajutorul unei benzi adezive din vinil sau polipropilenă. Scotch-urile din hârtie nu sunt indicate, la fel cum se întâmplă și în cazul utilizării sforii sau altor produse ce nu au în componență plastic – la contactul cu apa se pot dezlipi foarte ușor.

La final, scrie cât mai citeț informațiile legate de destinatar

După ce ai terminat ambalarea, este important să treci toate informațiile cu privire la destinatar și detalii legate de statusul coletului. Etichetează corespunzător coletul, trece adresa de livrare clară și completă a destinatarului (nume, prenume, adresă completă, nr de telefon).

 

Articole similare