Economic

Romgaz, 364 noi locuri de muncă la Buzău

Se înființează Sucursala Buzău – Caragele

După ce Romgaz a anunțat că va cumpăra acțiunile emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited în Marea Neagră, de unde urmează să fie extrase aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, compania face demersuri similare și pentru zăcământul de la Caragele. Concret, Romgaz, la care acționar majoritar este statul român, va înființa Sucursala de Producție Buzău-Cara­gele, cu un număr de 364 de angajați, potrivit solicitării făcute către Consiliul de Administrație.

Ultima sucursală înființată, în luna septembrie a anului trecut, este cea de la Drobeta-Turnu Severin, care are ca principale obiective alimentarea cu gaze a viitoarei centrale de la Halânga, dar și a conductei Transgaz ,,Micul Nabucco”.

Până la acea dată, compania avea șapte sucursale: Mediaș, Târgu Mureș, Intervenții, Reparații Capitale și Operații Speciale la Sonde Mediaș (SIRCOSS), Transport Tehnologic și Mentenanță Târgu Mureș (STTM), Producție Energie Electrică Iernut (SPEE), Bratislava, Ploiești, plus Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploiești SRL.

Acum, compania vrea să se extindă și cere înființarea Sucursalei Buzău-Caragele, motivul fiind importanța proiectului Caragele, dar și a altor șapte perimetre din Muntenia și Oltenia. ,,Proiectul Caragele mobilizează, în paralel, investiții importante, atât în faza de dezvoltare a acumulărilor care au fost identificate prin seismică 3D și care vor face obiectul programelor de foraj pentru anii următori. Zăcămintele de hidrocarburi din structura Caragele se remarcă prin dificultățile tehnice întâlnite, care au afectat atât operațiile de explorare, cât si cele de dezvoltare-exploatare. Aceste dificultăți solicită o atenție sporită, fiind necesară o monito­rizare continuă a operațiunilor petro­liere desfășurate și a parametrilor de performanță a sondelor și facilităților de suprafață, pentru intervenția în timp util, în vederea menținerii producției la un nivel ridicat”, precizează conducerea exe­cutivă a companiei.

Cei 364 de angajați care vor lucra pentru Sucursala Buzău-Caragele vor fi conduși de un director, care ,,ar urma să fie numit conform art. 130 (8) din Contractul Colectiv de Muncă sau se va proceda la identificare prin recrutare”. De asemenea, va fi înființată Unitatea Proiect Caragele, care va avea în componență 13 posturi TESA, din care un post de manager de proiect ocupat prin concurs, celelalte fiind neocupate. Mai mult, inginerul șef Operare va avea în subordine un număr de 350 posturi (TESA, conducători formații de lucru, muncitori), posturi redistribuite din cadrul Sucursalei Târgu Mureș și Sediul Societății.

Romgaz mai precizează că este nevoie și de un spațiu pentru înființarea acestei sucursale, dar acest lucru va fi realizat de o comisie mixtă de la nivelul companiei. ,,Pentru înființarea efectivă a Sucursalei de Producție Buzău-Caragele, este nevoie de identificarea unui spațiu cu destinația «sediu administrativ sucursală», obținerea aprobării Consiliului de Administrație și efectuarea formalităților necesare înregistrării la Oficiul Național al Regis­trului Comerțului. Ca și precizare deosebit de importantă, identificarea spa­țiului cu destinația sediu administrativ sucursală, în vederea închirierii, se va realiza de către o comisie mixtă, numită la nivelul SNGN Romgaz S.A.”, precizează conducerea executivă a companiei.

Descoperirea noului zăcământ de la Caragele a fost anunțată în vara anului 2016 și a fost evaluată drept cea mai importantă din ultimii 30 de ani, oficialii guvernamentali vorbind atunci despre asigurarea independenței energetice a României și chiar de transformarea țării într-un exportator de gaze naturale.

Rezervele din acest zăcământ au fost evaluate inițial la aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, iar proiectul presupune forajul a peste 20 de sonde de des­chidere, evaluare și exploatare, extinderea infras­tructurii existente și construirea unor noi facilități de suprafață.

Programul de guver­nare al premierului Ciucă are în vedere și proiectul de la Caragele, obiectivul fiind ,,creșterea producției interne de gaze naturale prin demararea extracției offshore, precum și prin demararea extracției din noi zăcăminte onshore – Caragele”.

Și ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că din 2023 va începe exploatarea gazelor de la Caragele: ,,Avem zăcămintele onshore, în interiorul țării, în special zăcământul de la Caragele, din zona Buzăului, unde Romgaz începe investițiile și începe să sondeze din nou acum. Și acolo avem un zăcământ bogat și unde probabil, în 2023, vorbim de primele gaze din acest zăcământ’’.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker