Administrație

În ce stadiu este noua Unitate de Primiri Urgențe

Ce altă investiție majoră urmează la Spitalul Județean

Noua clădire a Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Buzău este aproape gata și urmează să fie dată în folosință peste câteva luni, după cum a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu. Investiția de peste șase milioane de euro a fost realizată cu sprijinul Ministerului Dezvoltării, prin Programului Operațional Regional 2014-2020, însă Consiliul Județean Buzău a participat, de asemenea, cu cinci milioane de euro din bugetul propriu.

Extinderea Unității de Primiri Urgențe a presupus construirea unui nou corp de clădire, cu subsol și parter, paralel cu actualul imobil, cu care va comunica printr-un culoar de legătură și care va extinde suprafața totală la peste 1.000 de metri pătrați la parter, și încă pe atât la subsol, unde va fi amenajată și o parcare de 800 de metri pătrați. În actualul sediu al UPU Buzău va funcționa Unitatea de Primiri Urgențe Pediatrie. Președintele Consiliului Județean Buzău a adăugat că următoarea investiție se va face la un bloc operator din cadrul Spitalului Județean, care va fi modernizat, în conformitate cu standardele europene.

„A fost o poveste cu 1,5 milioane euro, fiecare consiliu județean să poată să reabiliteze unitățile de primiri urgențe. Noi am realizat că nu putem doar cu 1,5 milioane de euro, a trebuit să găsim resurse din surse proprii. Am investit acolo cinci milioane de euro, diferență de 3,5 milioane, dacă nu chiar patru, să vedem ce se va întâmpla cu mobilierul. Termenul de finalizare este 31 decembrie 2023, dar clădirea este gata în luna septembrie, mai avem câțiva pași ca să aducem tot ce înseamnă aparatură medicală. Aparatura va fi de nouă generație. Acum intrăm pe reabilitarea unui bloc operator, iarăși pe Spitalul Județean. Și acolo sunt aproximativ cinci milioane de euro cu care va veni Consiliul Județean”, a declarat Petre Emanoil Neagu, pentru republikanews.ro.

Lipsa medicilor, „durerea” președintelui Neagu

Investițiile în dotări nu vor rezolva, însă, cea mai mare problemă a unității spitalicești și a sistemului medical din toată țara: lipsa medicilor. Petre Emanoil Neagu a declarat, în mai multe rânduri, că Ministerul Sănătății trebuie să tranșeze această problemă și să modifice legislația actuală, astfel încât medicii să nu mai poată pleca atât de ușor în mediul privat. Spitalele private oferă numeroase beneficii, iar medicii aleg să profeseze în astfel de unități, lăsând goluri de personal medical în secții foarte importante din spitalele de stat.

„Eu am o mare durere ce se întâmplă cu fluctuația medicilor (…) Sunt probleme (în toată țara, n.red.). De ce sunt probleme? Simplu! Pentru că nu vrem să rezolvăm problemele (…) Atât timp cât medicul rezident și-a făcut studiile la stat, mi se pare corect ca cel puțin trei-patru ani de zile să nu poată pleca (dintr-un spital de stat, n.red.). Așa cum există la armată, așa cum este în toate țările civilizate, pentru că altfel n-o să se întâmple niciodată nimic. Sau, dacă nu, să se facă agremente să putem aduce medici din altă parte. Noi, în momentul ăsta, nu putem să aducem medici din Republica Moldova, care sunt frații noștri, sunt aproape, vorbesc aceeași limbă, cât de cât ne-am descurca. Dar, ei ca să vină în România trebuie să dea niște diferențe, trece timpul. Mi se pare ciudat că un medic din Moldova se poate duce în Germania sau în Danemarca, dar în România nu”, a mai adăugat Petre Emanoil Neagu.˝

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker