Politic

Scandalul legumelor de Glodeanu, poveste fără sfârșit

S-au găsit vinovații: Daea, pentru că roșia nu-i ca oaia, și Toma, că nu mănâncă castraveți

Tomatele despre care s-a crezut că ar fi fost coapte forțat cu chimicale de către trei legumicultori din Glodeanu Sărat au fost „absolvite” de vină de procurorii din Pogoanele, dar năpasta a căzut unde nu s-ar fi așteptat nimeni… pe castraveți. Cel puțin așa reiese din comunicatul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, care au concluzionat că roșiile conțineau, într-adevăr, chimicale, dar în limite care nu sunt periculoase pentru organism, însă castraveții duși la probe au picat testul, în cazul a doi legumicultori.

„În cadrul cercetărilor efectuate în cauza penală menționată anterior, au fost ridicate de către organele de cercetare penală din solariile a trei suspecți de pe raza localității Glodeanu Sărat probe de legume (tomate și castraveți), în vederea efectuării unei expertize de specialitate de către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, pentru a se stabili dacă aceste produse alimentare erau contaminate ori nu cu substanțe chimice neautorizate. În urma finalizării raportului de expertiză s-a constatat că în cazul unuia dintre suspecți probele de tomate au evidențiat prezența unor substanțe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populației, iar la probele de castraveți a fost evidențiată prezența unor substanțe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populației. În cazul celui de-al doilea suspect, probele de tomate au evidențiat prezența unor substanțe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populației, iar la probele de castraveți a fost evidențiată prezența unor substanțe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populației. Referitor la cel de-al treilea suspect, raportul de expertiză a evidențiat prezența unor substanțe chimice în probele ridicate, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populației”, se arată într-un comunicat de presă al procurorilor buzoieni.

Pufu cere demisia ministrului Daea

Rezultatele de mai sus au stârnit și reacții, nu doar la nivel local, ci și național, iar ministrul Agriculturii, Petre Daea, a trimis autoritățile de control peste legumicultorii din Glodeanu Sărat, așa încât să-i verifice dacă într-adevăr legumele cultivate sunt bio sau ajutate cu diverse substanțe. După comunicatul procurorilor, cel mai vehement critic al practicii de utilizare a chimicalelor la legume, senatorul liberal de Buzău Vlad Pufu, i-a cerut demisia ministrului Agriculturii, pe care l-a acuzat că s-a dat în stambă, în loc să recunoască faptul că sistemul de testare prezintă mari vulnerabilități.

Vlad Pufu

Într-o reacție pe pagina sa de Facebook, senatorul Pufu, mare susținător al testării riguroase a legumelor, a declarat că din comunicatul procurorilor reiese clar că populația a fost înșelată de legumicultori și a cerut schimbarea procedurilor actuale, că „direcțiile agricole și cele fitosanitare trebuie scoase din inerția în care funcționează” și „trebuie făcute parteneriate cu administrațiile piețelor din localități și găsită soluția pentru testarea zilnică a legumelor de pe tarabe. Doar asigurarea unui standard de calitate dă încredere consumatorilor și ridică prestanța fermierilor, ca să lupte cu forțe egale cu concurența supermarketurilor!”.

Senatorul liberal l-a somat și pe primarul Constantin Toma să ia măsuri la acest capitol și să înființeze unități de control care să verifice comercianții din Piața Centrală, însă edilul a declarat că nu poate face acest lucru, deoarece în țara noastră există deja două instituții de control – Autoritatea Națională Fitosanitară și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) -, și l-a acuzat pe Vlad Pufu de populism. „Poate chiar și primarul Buzăului își reconfigurează părerea că lupta mea a fost pentru o schimbare de proceduri și nu o acțiune populistă! Preocuparea pentru sănătatea noastră, a tuturor, nu e populism, este ieșirea dintr-o ipocrizie generală, este un îndemn de a părăsi o stare de confort care nu face decât rău”, a răspuns Pufu, pe pagina sa de Facebook.

Toma, alături de legumicultori…

Constantin Toma

Într-o încercare de a reabilita imaginea legumicultorilor cinstiți, victime colaterale ale scandalului pesticidelor, primarul Toma a dat o raită prin Piața Centrală și a stat de vorbă cu câțiva comercianți, care s-au plâns că discuțiile din ultima perioadă le-au afectat vânzările, iar clienții evită tarabele. „Sunt cazuri absolut izolate (cele de la Glodeanu Sărat, n.red.) și sunt convins că organele statului își vor face datoria și astfel de situații nu se vor mai repeta. Dar, nu trebuie să băgăm în aceeași oală pe oamenii cinstiți, pe oamenii corecți, pe sutele de fermieri care își văd de treabă și vin la vânzare, aici în piețe, cu produse foarte bune și foarte sănătoase”, a transmis primarul Toma, într-o postare video.

… un consilier local îl acuză de dezinformare

Ca să fie și mai convingător, primarul Buzăului a mâncat o roșie de la una dintre tarabe, iar acest lucru a atras atenția lui Petrică Irinel Cîrstea, consilier local ales pe listele USR, care l-a acuzat pe edil de „dezinformare gravă făcută cu bună știință”, în contextul rezultatelor anunțate de procurori. În plus, consilierul local a sesizat și faptul că „domnul primar a mers în piață unde a mâncat tomate, dar s-a ferit de castraveți”, iar acest lucru i s-a părut suspect lui Cîrstea.

Informații de ultimă oră arată că niciun castravete tratat cu substanțe neconforme nu a ajuns pe piață. Drept pentru care lăsăm la latitudinea cititorilor să aprecieze seriozitatea demersului consilierului Petrică Irinel Cîrstea, care, nici mai mult, nici mai puțin, a insinuat că primarul Toma nu a mușcat (și) dintr-un castravete pentru că știa că aceste legume nu ar fi în regulă. (C.B.)

Ca și senatorul Vlad Pufu, și Irinel Cîrstea este de părere că soluția pentru a evita astfel de situații ar fi o colaborare strânsă între instituțiile abilitate, respectiv, Piețe Târguri și Oboare (administratorul piețelor din Buzău), Direcția Agricolă Județeană, Oficiul Fitosanitar Buzău și ANSVSA. Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene de la Buzău, a atras atenția asupra faptului că buzoienii ar trebui să fie atenți, în primul rând, de unde cumpără tomatele, iar sursă să fie legumicultorii prezenți pe piață de mai mult timp, despre care se știe că au mereu produse de calitate și nu și-ar strica reputația pentru un câștig de moment.

Situația în ansamblu este, oricum, nefirească, prin simplul fapt că legumele conțin chimicale, fie ele și în doze considerate nepericuloase pentru organism, iar pentru noi, în prezent, noua normalitate este să acceptăm prezența acestor substanțe și să ne revolte concentrația. Este greu de crezut că astfel de substanțe, indiferent de concentrație, nu vor afecta organismul pe termen lung, coroborat cu alți factori dăunători cu care ne confruntăm zi de zi. Cei ce au grădini proprii sau au crescut în prejma bunicilor, știu cum arată adevăratele legume bio, care nu au nevoie de astfel de stimulente chimice, ci de elemente ale naturii și foarte multă grijă.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker