Actualitate

Primăvară sindicală: Profesorii sunt în grevă, Sanitas Buzău s-a poticnit în semnături

În plină grevă generală a cadrelor didactice, Sanitas, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar și din cel al asistenței sociale, a organizat marți dimineață un protest în fața sediului Ministerului Sănătății, la care au participat 200-300 de persoane. Nemulțumiți de salarii și de blocarea angajărilor în sănătate, sindicatele amenință cu o grevă de avertisment pe 8 iunie și cu declanșarea grevei generale începând din 15 iunie. Principalele revendicări sunt legate de salarii, dar și de continuarea angajărilor în sistemul sanitar, înghețate în acest moment de Guvern în urma adoptării „Ordonanței austerității”.

„Ultima variantă a domnului Ciucă este că nu poate să le dea profesorilor din cauză că ieșim și noi să protestăm. Uite, ies și cei din sănătate și din poliție și nu o să pot să discut prea mult cu profesorii. O măgărie!”, a declarat președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, la protestul de marți. „Protestul de astăzi (marți, n.r.) este un început a ceea ce vrem să facem în continuare. Avem salarii de nimic! Toți vorbesc despre salariile din sănătate, dar nu sunt așa de mari”, mai spune președintele Sanitas..

Programul protestelor anunțate de Sanitas:

• 23 mai 2023 – pichetarea Ministerului Sănătății;

• 8 iunie 2023 – grevă de avertisment cu întreruperea activității în intervalul orar 9.00 – 11.00;

• 15 iunie 2023 – declanșarea grevei generale.

Până aici, toate bune și frumoase din punctul de vedere al liderilor de sindicat de la centru. În teritoriu însă, lucrurile nu sunt deloc optimiste. O spune chiar conducerea Sanitas Buzău, care se vaită pe Facebook că nu prea izbutește să strângă semnăturile necesare declanșării protestului.

„Am început strângerea de semnături pentru grevă și nu pot spune că decurge așa cum ne-am fi dorit… De aceea mă întreb tot timpul și nu înțeleg, de ce unii oameni raportează tot ce se întâmplă în jur, la ei și la starea lor economico-financiară? Dragii mei, nu înseamnă că dacă voi aveți cât va trebuie, au si restul tot la fel….

Toți aruncă cu pietre în noi, că avem salarii mari și că nu ne mai săturăm. Și-atunci m-am hotărât să demonstrez că nu e deloc așa. Sunt câteva specialități numărate pe degetele de la o mână care datorită sporului reușesc să obțină niște salarii decente, însă 80 la sută din angajații din sănătate și asistență socială au salarii de mizerie, nemodificate de cinci ani. Vorbeam săptămâna asta cu o colegă care mi-a spus că ar vrea să se înscrie în sindicat, însă, din pacate, nu rămâne cu niciun leu din salariu și o ajută părinții. A avut o rată pentru casă, care a crescut atât de mult, încât tot salariul ei, acum, se duce pe acesta rată.

Cum e, domnilor și doamnelor manageri, politicieni sau guvernanți să câștigi 2.800 lei ca asistent gradația 2, sau după 25 de ani de muncă, doar 3.069 lei, să primești norma de hrană 9 lei net/zi (când la privat încasezi 30 lei/zi) și sporurile să ți se calculeze la salariile ultramizere din 2017?!? Ei, ce spuneți acum? Avem sau nu motive să facem GREVĂ GENERALĂ?

Cere liderului de grupă sindicală lista cu semnături și spune că nu vrei să primești ajutor social, ci salariu decent!!! Fortza Sanitas!!!”, este postarea de pe pagina oficială de Facebook a Sanitas Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker