Actualitate

Scade rata șomajului. Angajatorii, cu ochii pe tinerii care termină școlile profesionale

Rata șomajului în ju­dețul Buzău continuă trendul descendent înregistrat încă de la începutul acestui an. Astfel, dacă la 31 decembrie 2020 rata șomajului  era de 7,84 la sută, cu circa 13.500 persoane aflate în evidență și plată la AJOFM Buzău, după zece luni aceasta a ajuns la 5,15 la sută, cu 8.823 persoane. Unul dintre motivele scăderii ratei șomajului este crearea de locuri de muncă pentru peste 8.000 de buzoieni numai în acest an.

„În primele zece luni ale anului am avut 8.224 de persoane încadrate, chiar dacă a fost pandemie, comparativ cu anul 2020, când am avut 7.832 persoane angajate”, spune directorul AJOFM, Ionel Tociu. În acest an au făcut angajări la Buzău firmele de prestări servicii și comerț online, construcții, comerț, platforma industrială și agricultură.

În momentul de față, spune Tociu, 1.445 din totalul șomerilor sunt ­in­de­mnizați, dintre care 1.250 sunt persoane care au avut un contract de muncă ce a încetat prin șomaj”. Potri­vit directorului AJOFM, în șomaj se mai află 195 de absolvenți dintr-o promoție care a cuprins 3.400 copii. Este cel mai mic număr de absolvenți care au ajuns în baza de date a instituției de la înființarea acesteia. Numărul mic este explicat de specialiști prin faptul că tinerii absolvenți ai școlilor profesionale au fost angajați imediat după absolvire, dar și prin faptul că foarte mulți tineri părăsesc țara după terminarea liceului pentru a-și întregi familiile în străinătate. „Se vânează de pe băncile șco­lii absolvenții de învăță­mânt tehnic, școală profesională și școală de arte și meserii. Sunt încadrați imediat. O parte dintre angajatori acordă facilități pentru pregătirea lor în școală, pentru că nu mai există de mult timp forță de muncă cu calificare în Buzău. Cei mai mulți tineri așteaptă să termine 12 clase, cu sau fără Bacalaureat – pentru că Bacalaureatul înseamnă liberă trecere în învățământul superior de stat doar în România – pentru a pleca apoi în străinătate. Nu îi interesează  Bacalaureatul dacă pleacă în străinătate să își întregească familia. Cele 12 clase sunt unanim recunoscute și în Uniunea Europeană. Migrația este extraordinar de mare, dovadă că din 3.400 absolvenți numai 195 se regă­sesc în șomaj. Dacă 1.000 de copii din promoția curentă au mers la facultate la privat și la stat, restul de 2.000 nu se regăsesc nică­ieri, ceea ce înseamnă că au migrat foarte mulți”, spune directorul AJOFM Buzău.

De asemenea, în baza de date a AJOFM Buzău se mai află circa 7.400 beneficiari ai Legii 416, a veni­tului mediu garantat, și ei în continuă scădere, având în vedere că anul trecut erau peste 13.000 beneficiari.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker