Administrație

Sărbători cu măsură și anul acesta

Pandemia de Covid-19 schimbă și modul de desfă­șurare a Sărbătorilor de iarnă, acestea fiind celebrate la fel de discret și anul acesta, ca anul trecut.

Consilierii județeni au alocat suma de 220.000 lei pentru sărbătorile de anul acesta, cu 70.000 lei mai mult ca anul trecut, atât pentru activități legate de Ziua Națională a României, cât și pentru Sărbătorile de iarnă. Nici anul acesta pe 1 Decembrie nu se va servi tradiționala fasole cu ciolan, din cauza restricțiilor în vigoare, potrivit anunțului transmis de conducerea Consiliului Județean Bu­zău.

Cât privește Sărbătorile de Crăciun, pregătirile sunt în toi. Săptămâna trecută, Primăria Buzău apela la buzoienii care dețin brazi spectaculoși și care doresc să îi doneze, să ajute la decorarea unor zone foarte circulate din oraș. În municipiul Buzău, de mai mulți ani, brazii care au fost împodobiți și amplasați în Piața Dacia și în Parcul Crâng, adică în cele mai aglomerate zone din oraș, de sărbători, nu au fost tăiați din pădure, ci au fost donați de buzoieni, dornici să facă o faptă bună de Crăciun. Costurile privind transportul brazilor sunt suportate de Primăria Buzău, iar după trecerea sărbătorilor, lemnul va fi donat unei familii sărmane pentru a-și încălzi locuința.

Tot în luna decembrie, orașul va fi decorat cu mii de luminițe pe arterele principale, dar și cu zeci de figurine, pentru a reda, cât de cât, magia sărbătorilor, în ciuda contextului restrictiv. Luminițele au început deja să fie montate prin oraș, iar cunoscutul tunel de luminițe din fața Consiliului Județean va avea 62 de metri de plasă sclipitoare. Și cel din fața Muzeului Județean se anunță spectaculos, cu o lungime a plasei de 45 de metri.

Din păcate, nu ne vom bucura de concerte nici anul acesta, dar în Piața Dacia se va monta o caleașcă cu cal, în mărime naturală și vor fi amplasate, de asemenea, o cupolă de lumini și sferă cu pasaj de trecere, dar și un Moș Craciun cu înălțime de cinci metri. Și Parcul Crâng va fi decorat în concordanță cu spiritul sărbătorilor, cu toate că nici anul acesta nu se va amenaja „Orășelul Copiilor”. Aleea principale va fi decorată, de asemenea, cu luminițe, iar din difuzoare vor răsuna cunoscutele cântece de iarnă.

În ciuda sărbătorilor discrete, autoritatea jude­țeană a luat toate măsurile pentru ca buzoienii să simtă magia sărbătorilor și anul acesta. Din bugetul alocat, Consiliul Județean va oferi cadouri tradiționale copiilor și adulților din centrele rezidențiale și aflați la asistenții maternali, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, dar și unor familii sărmane din județ.

Articole similare