Politic

Sbîrnea: „Punerea în funcțiune a hidrocentralelor abandonate, soluția pentru criza energetică”

Marți a fost făcut un pas important în direcția stopării crizei energetice cu care se confruntă țara noastră, după adoptarea unei inițiative care vizează punerea în funcțiune a unor hidrocentrale abandonate din România.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat că este necesară exploatarea energetică a României, printr-o serie de investiții în proiectele începute și abandonate, cum sunt cele privitoare la hidrocentrale. „Trebuie să repornim motoarele economiei românești prin creșterea producției de energie și, pentru aceasta, vă propun să luăm în calcul dezvoltarea, eficientizarea și operaționalizarea unor proiecte care au fost începute în anii 2000 și care acum sunt sistate. Soluțiile trebuie să fie pe termen lung și să vizeze investițiile, astfel încât să putem genera acea energie verde de care economia românească are nevoie”, a declarat, marți, ministrul Economiei.

Senatorul buzoian Liliana Sbîrnea a anunțat că, împreună cu colegii din Partidul Social Democrat, a inițiat proiectul legislativ pentru punerea în funcțiune a hidrocentralelor Răstolnița (jud. Mureș), Bumbești și Dumitra (Valea Jiului), care a și fost adoptat de Senat. Măsura va fi una benefică pentru sute de mii de familii din țară, deoarece energia electrică produsă de aceste hidrocentrale este cea mai ieftină, după cum a mai spus Sbîrnea.

„Pentru binele și liniș­tea oamenilor, împreună cu colegii mei din PSD, am pregătit legea privind finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a unor hidrocentrale abandonate din România și sunt bucuroasă să vă anunț că inițiativa noastră s-a adoptat în Senat. Criza prețurilor la energie se rezolvă numai prin măsuri care să ne asigure predictibilitate, stabilitate și independență energetică. Altfel, e ca și cum am avea pretenția ca un plasture să oprească o hemoragie. Cât se poate de concret! Repunem în funcțiune hidrocentralele Răstolnița, Bumbești și Dumitra, în care s-au investit sute de milioane de euro din banii publici și care au fost abandonate, lipsindu-ne de resurse. Electricitatea produsă de hidrocentrale este cea mai ieftină! Sunt sute de mii de familii care pot beneficia de aceas­tă lege și este momentul să gândim pe termen lung”, a transmis Liliana Sbîrnea.

Hidrocentrala Răstolnița a fost începută în 1989 și abandonată, mai apoi, după ce s-au investit 200 de milioane de euro și s-a realizat 92 la sută din lucrarea care poate produce peste 9,000 MWH/lună.

Și hidrocentralele de pe Valea Jiului au avut o soartă similară, fiind abandonate aproape de finalizare. Cea de la Bumbești, începută în 2004, a fost realizată în proporție de 90 la sută, iar cea de la Dumitra, în proporție de 98 la sută, investițiile ajungând până în prezent la 155 milioane euro. Ambele hidrocentrale au potențialul de a aduce în sistem peste 2.1000 de MWH/ lună.

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker