Politic

Sbîrnea: „Orice preț de speculă înseamnă mii de familii nevoite să renunțe la bunurile de bază”

„Punem stop prețurilor de speculă!”, scrie pe Facebook senatorul social-democrat de Buzău Liliana Sbîrnea, care motivează necesitatea unui cadru legislativ menit a proteja populația împotriva unor asemenea practici.

„Din ce în ce mai des, mulți dintre noi suntem puși în fața situațiilor în care ne confruntăm cu prețuri absolut aberante, care nu respectă nicio normă legală. Vorbesc de prețurile de speculă care ne afectează din ce în ce mai mult bugetul familial, ne aduc prejudicii și ne obligă să renunțăm să mai cumpărăm diverse alimente și produse, care, deși ne sunt necesare, devin mult prea costisitoare. Sunt de părere că această atitudine speculativă a unor comercianți, care jonglează după bunul plac cu prețurile, neținând cont de drepturile noastre în calitate de consumatori, trebuie să dispară definitiv prin sancțiuni aplicate într-un mod fără echivoc! De aceea, este nevoie să adaptăm cadrul legislativ specific pentru ca nimeni să nu își mai permită să impună prețuri care nu au nicio legătură cu realitatea. Aveți nevoie să fiți protejați, așa cum fiecare comerciant are nevoie să respecte legea și să pună la dispoziția consumatorilor condiții corecte! Orice preț de speculă înseamnă mii de familii nevoite să renunțe la bunurile de bază. Acest lucru este inadmisibil și mă bucur să vă anunț că noua legislație vă va spori drepturile și vă va face dreptate”, a scris Sbîrnea pe Facebook.

Reamintim că guvernul a discutat un proiect de ordonan-ță de urgență conform căreia creșterea nejustificată a prețurilor față de consumatori ori concurența neloială față de alte firme în caz de mobilizare militară, de război, de asediu, de urgență, alertă ori alte situații de criză vor fi pedepsite cu amenzi între 0,1 și 1 la sută din cifra de afaceri, dar nu mai puțin de 10.000 de lei. Executivul susține că este necesară adoptarea de urgență a acestui act „în contextul economic și geopolitic actual, pentru a preîntâmpina eventuale situații de criză, penurii sau creșteri nejustificate ale prețurilor unor produse și/sau servicii considerate esențiale pentru sănătatea, siguranța și integritatea cetățenilor”.

Guvernul va stabili ce produse și servicii sunt în situație de risc speculativ, iar actul normativ va detalia și procedura de analiză, aplicare și colaborare dintre Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Consiliul Concurenței, Agenția Națională de Administrare Fiscală și alte autorități sau instituții publice competente pentru punerea în aplicare a prevederilor hotărârii de Guvern.

Pentru produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile identificate în Hotărârea de guvern vor fi interzise: practicarea unor prețuri nejustificat de mari; limitarea producției sau a vânzărilor; acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.

Amenzile vor fi aplicate atât de protecția Consumatorilor cât și de Consiliul Concurenței, dat fiind că ordonanța va aduce completări atât la legislația privind protecția consumatorilor, cât și la legea concurenței. „Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor va pune în aplicare dispozițiile prezentei ordonanțe de urgență în situația în care faptele incriminate de aceasta vizează în mod direct consumatorul, persoana fizică, în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor. În cazul săvârșirii faptelor care constituie încălcări ale dispozițiilor art. 1 alin. (3) față de alte întreprinderi, competența de instrumentare și aplicare a sancțiunilor contravenționale corespunzătoare aparține Consiliului Concurenței, în condițiile Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale. Cele două autorități vor colabora îndeaproape și vor face schimb de informații cu privire la posibilele încălcări identificate”, se arată în proiectul de OUG.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker