Administrație

Sbîrnea: Înmatricularea și radierea autovehiculelor se vor putea face de acum și online

Înmatricularea și vânzarea autovehiculelor se vor putea face online, iar procedura pentru radiere va fi optimizată și facilitată, potrivit unui proiect de modificare a Codului Rutier, lucrat de Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Toate operațiunile necesare încheierii/încărcării de acte de înstrăinare-dobândire a vehiculelor, a transmiterii informațiilor și documentelor necesare către organele fiscale locale, precum și a solicitării înmatriculării/radierii din circulație a acestor vehicule se vor realiza online.

Datele introduse în platformă vor fi analizate de lucrători din cadrul autorității competente de înmatriculare. După efectuarea formalităților de înmatriculare/radiere, diseminarea informațiilor către organele fiscale competente se vor face prin interconectarea cu sistemul informatic propriu al Ministerului Finanțelor/ANAF, prin fișiere semnate electronic.

„Orice serviciu public trebuie să vă ofere eficiență și să fie cât mai simplu de accesat. Aceasta înseamnă să nu mai fiți nevoiți să faceți nenumărate drumuri pe la instituții, să consumați timp, resurse și să vă preocupați de circuitul documentelor (…) Trăim într-o epocă în care avem instrumentele digitale necesare pentru ca birocrația excesivă să dispară. De la nivel legislativ, până la cel operațional, este nevoie să vă punem la dispoziție mijloace cât mai facile de a vă rezolva problemele. De aceea, continuăm să simplificăm cât mai mult relația cetățeni-instituții”, a transmis senatorul social-democrat de Buzău Liliana Sbîrnea.

Proiectul a fost pus în consultare publică încă din data de 21 aprilie și, dacă va fi adoptat, urmează să fie dezvoltată o platformă online în termen de 6–12 luni, după cum se arată într-un comunicat al Ministerului Cercetării

Articole similare