Actualitate

Șase buzoieni și-au declarat falimentul personal anul trecut

Patru dintre ei sunt pensionari

Șase dosare de intrare în insolvență au fost aprobate anul trecut de către Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Buzău, cereri depuse de persoane care au înregistrat datorii la instituții bancare sau nebancare și pe care nu au mai putut să le achite.

„La nivelul CJPC au fost înregistrate opt dosare. Unul în 2018, unul în 2021 și șase în 2022, iar trei dosare au fost respinse. Patru dintre cereri au fost depuse de pensionari. Potrivit legii, persoanele care înregistrează debite mai mari de 15 salarii minime pe economie și întârzieri la debite de peste 90 de zile pot depune cereri de intrare în insolvență, însoțite de alte documente doveditoare”, a declarat Nicușor Dinulescu, membru în cadrul Comisiei de insolvență la nivel teritorial Buzău, pentru agerpres.ro.

Conform procedurii, după depunerea cererii, se întrunește o comisie de insolvență formată dintr-un reprezentant al CJPC, unul al Ministerului Muncii și un membru din cadrul Administrației Finanțelor Publice. După admiterea dosarului, urmează întocmirea unui plan de rambursare, în baza unui acord între persoana care și-a declarat insolvența și creditor.

„Prin CJPC are loc o renegociere a datoriilor prin intermediul căreia debitorul poate plăti o sumă mai mică creditorului, în baza planului de rambursare convenit de ambele părți. Cea mai mare sumă pentru care a fost declarată insolvența personală la nivelul judeţului Buzău a fost de 100.000 de lei, iar pe locul doi o persoană care a depus cerere pentru 80.000 de lei”, a mai precizat Nicușor Dinulescu, pentru aceeași sursă.

Majoritatea persoanelor care au solicitat insolvența personală provin din mediul urban, din municipiul Buzău, se mai arată în analiza Protecției Consumatorilor, iar anul 2022 este unul de referință, fiind înregistrate cele mai multe solicitări de intrare în faliment, lucru justificat în contextul valului de scumpiri care a afectat țara noastră.

 

Articole similare