Actualitate

Sărbătoare triplă la Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu”

Marți, 1 octombrie,  la Biblioteca Județeană „V. Voiculescu”, în Galleria Mall, la etaj,  a avut loc un eveniment cultural de excepție dedicat persoanelor vârstnice, de ziua lor.

Buzoienii prezenți la evenimentul organizat de Consiliul Județean, Biblioteca Județeană „V. Voiculescu”, Liceul de Arte „Margareta Sterian” și Fundația ,,Sf. Sava”pentru a  se bucura împreună  la o sărbătoare triplă,,,Ziua internațională a persoanelor vârstnice”, ,,Ziua internațională a muzicii” și sărbătoarea creștin-ortodoxă Acoperământul Maicii Domnului, au asistat la un minunat concert de muzică clasică al elevilor de la Liceul de Arte „Margareta Sterian” și la un colocviu care a avut ca temă promovarea culturii, religiei, tradiției și valorilor locale.

Directorul bibliotecii Județene, Sorin Burlacu, și-a exprimat cu emoție, bucuria unei astfel de întâlniri cu persoanele vârstnice, printre ele aflându-se și foști colegi, acum pensionari „Colega mea de la secția multimedia a avut această inițiativă de continuare a activităților dedicate muzicii și dorim să oferim și noi astăzi,celor în vârstă, alături de cei de la Liceul de Artă<Margareta Sterian>, un pic de dragoste. Să nu-i abandonăm, că sunt ai noștri și vom deveni și noi, sperăm, ai altora. În sală sunt prezenți și colegi pensionari de la bibliotecă, de la alte instituții, din învățământ și de la asociațiile de pensionari din Buzău și asta mă bucură. Părintele Milea, ca în fiecare an, este alături de bibliotecă, pentru că este un vechi colaborator al nostru și,împreună, dorim să le spunem câteva cuvinte, să le bucurăm urechea și din punct de vedere al instrumentelor, dar și al vorbelor noastre frumoase pe care le adresăm lor”. Cu gândul de a-i încuraja pentru perioada pe care o traversează a venit la întâlnire și părintele Mihail Milea: ,,Manifestarea de astăzi (n.r., 1 octombrie) este un prilej de bucurie, de încurajare a celor care sunt învârstă,că nu sunt o povară, că este o etapă importantă a vieții, o împlinire a ei,  când poți să tragi o linie în care poți vedea ce ai făcut de la tinerețe până la bătrânețe. Bătrânețea este ușoară în măsura în care ne ancorăm în Dumnezeu, care este veșnicia, este tinerețe fără bătrânețe, viața de dincolo. Trebuie să ne apropiem cât mai mult de Dumnezeu și de Maica Domnului. Astfel o să le spun astăzi buneilor că Biserica este alături de persoanele vârstnice. În Biblie sunt pagini întregi în care se vorbește despre persoanele în vârstă, că bătrânețea este darul lui Dumnezeu și să se bucure fiecare de vârsta pe care o are”.

De altfel, activitatea a fost o întrepătrundere a vârstelor. Dacă „doamnele au venit la braț cu prietenele, fapt care arată câtă dorință, speranță și viață poartă în dumnealor”, după cum a remarcat și psiholog Valentina Neagoe, în cuvântul pe care l-a adresat vâstnicilor prezenți la această întâlnire, tinerii au venit cu prietenii și profesorii pentru a realiza momente artistice de neuitat pentru persoanele vârstnice.

Cu seriozitate, dar și cu umor, ce preocupări mai au vârstnicii

Manifestarea de la ­Bi­blioteca Județeană închinată vâstnicilor, dar la care au participat și foarte mulți adolescenți care le-au oferit momente muzicale forte reușite, a fost asemuită de psihologul Valentina Neagoe cu un fragment de viață cu toate ingredientele ei. ,,M-am bucurat de tinerii de pe scenă și mi-am dat seama că trăim o secvență din viață, că tot ce se întâmplă astăzi aici are absolut toate ingredientele vieții. Am venit aici cu emoție, și fără emoție viața nu poate fi trăită; am venit aici cu speranță, bucurie, armonie și a fost, aici, armonia sufletului, spiritualitate, oameni înțelepți care să ne dea din prea plinul sufletului dumnealor. Am venit aici cu prieteni. Ne-am întâlnit cu necunoscuți”,  a făcut o scurtă radiografie a momentului psihologul Valentina Neagoe, care a găsit o modalitate prietenoasă de a vorbi despre viața care trece tumultos și de a promova împreună cu partenerii de eveniment mesajul unei bătrâneți mai frumoase pentru vârstnici.

Preotul Mihail Milea a povestit, de asemenea, și despre bătrănii pe care-I are îngrijă la așezămintele sociale ale fundației ,,Sfântul Sava” al cărui președinte este.,,Fundația<Sfântul Sava> are patru așezăminte pentru persoane vârstnice. Eu nu le spun cămine pentru bătrâni. Le insuflăm toată dragostea. Practicăm ergoterapia, adică fiecare să lucreze ce-i place și când îi place și unde îi place. Avem așezăminte cu spații foarte largi unde se pot ocupa de flori, se pot ocupa de păsări, de animăluțe, pot croșeta, pot recita versuri, pot face orice în așezăminte sociale ale Fundației Sfântul Sava”, a spus părintele Mihail Milea.

Despre preocupările persoanelor vârstnice a vorbit și Lidia Dinu, bibliotecar  la ­fi­liala de carte religioasă a Bibliotecii județene, „Dionisie Romano”, aceasta amintind de șezătoarea bucuriei, activitate care se petrece de câțiva ani la sediul filialei, din mâinile harnice ale doamnelor pensionare ieșind lucruri foarte frumoase. Cu această ocazie a anunțat reluarea  acestei activități care pare ruptă din poveștile bătrânilor, dar care, iată, nu sunt însă doar amintiri, ci obiceiuri reînviate și a lansat invitația ca toți cei care doresc, să li se alăture pentru petrecerea timpului în mod plăcut, având în vedere că spațiul este îmbietor și pentru lectură.

Astfel,întâlnirea de suflet de la Biblioteca județeană care a lansat atâtea provocări pentru persoanele pensionate care au mai mult timp liber, s-a petrecut sub auspiciile muzicii, elevi și profesori ai Liceului de Arte „Margareta Sterian” Buzău,reușind să-i încânte pe vârstnici printr-un  concert reușit intitulat„Muzica este graiul sufletului”. În ceea ce privește colocviul, acesta a fost denumit simbolic „Părinții noștri – eroii noștri”. Invitații acestui eveniment ,preot prof. dr. Mihail Milea, psiholog Valentina Neagoe, Floarea Dimian – președinte UGPR Filiala Berca și bibliotecar Lidia Dinu au luat au împărtășit cu cei prezenți povestiri despre viață, despre tradiție, despre bucuria întâlnirii cu cei dragi. Întâlnirea a avut și o notă de umor creionată de publicistul Viorel Frîncu, care a lăsat o parte din sufletul său între filele cărților din Biblioteca Județeană, fiind proaspăt pensionar, și care a dat citire unor epigrame, bineînțeles cu tematică pentru auditoriul prezent. Nu în ultimul rând, președinta Consiliului Persoanelor Vârstnice din Berca, Floarea Damian a recitat una dintre poeziile sale, o creațiile sale recentă și a adus în discuție, așa cum îi stă bine unui bunic, probleme cu care se confruntă copii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker