ActualitateCulturăEducație

FOTO / „Săptămâna copilăriei”, de la 1 iunie la… „Antante”

Festival unic în România organizat de Primăria Buzău prin Centrul „Marghiloman”, în colaborare cu Asociația Culturală „Pe Bune” și cu Gloria Buzău

„AnTanTe” este un festival unic în România, care își face loc în viața buzoienilor. Este vorba despre un festival dedicat copiilor, organizat de Primăria Buzău prin Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, în colaborare cu Asociația Culturală ,,Pe Bune” și cu Gloria Buzău.

Este un festival unic în România, spune actorul Ștefan Craiu, președinte al Asociației Culturale ,,Pe Bune”, pentru că este gândit ca un program hibrid în care o să existe „și componenta educațională, dar și cea culturală, pentru că ambele se completează și se susțin foarte bine. Din experiența mea de 10 ani de festivaluri pentru copii în toată țara, e singurul  festival hibrid din România, în acre avem și componenta educațională și pe cea culturală. Majoritatea spectacolelor din țară sunt doar de teatru pentru copii sau spectacole de stradă, dar nu au componenta educațională, așa cum facem noi cu atelierele și cursurile”.

Conferința de presă a organizatorilor

Vor fi trei zile de poveste  – 1, 3 și 4 iunie -,  cu activități care mai de care mai minunate, organizate de Primărie și partenerii săi, pentru copii, în patru locații din oraș: Bulevardul Bălcescu, Parcul Crâng, Parcul Tineretului și Parcul Marghiloman.

Pe 1 iunie municipalitatea și partenerii săi  o să organizeze o deschidere oficială a celor două mari proiecte educaționale și culturale pentru publicul din Buzău, Festivalul „AnTanTe”  și ”Școala din parc”. Practic, pe 1 iunie,  va fi  o pre-sesiune, prin programul Școala din parc  pentru ceea ce va fi organizat la cea de-a doua ediție a festivalului AN-TAN-TE,  din  zilele de 4-5 iunie, când vor fi organizate activități cultural educative la care vor lua parte peste 40 de artiști, va fi organizată o zonă de promenadă urbană și zeci de ateliere practice și multe spectacole.

Gândit ca o avanpremieră pentru Școala din parc, „AnTanTe” s-a extins

„AnTanTe”, deși a fost gândit inițial pentru a deschide „Școala din parc”, anul acesta „Școala din parc” i-a luat-o puțin înainte, pentru că a început deja, cu o serie de ateliere care au loc  zilnic de la ora 17.00. „Acestea au fost sugestiile care ni le-au făcut părinții pe pagina de socializare <Școala din parc> și am luat  în considerare nevoia și dorința lor de a organiza ateliere după programul lor de la serviciu ca să poată veni cu copiii în parc, iar după  ce vor intra în vacanță și după festivalul <AnTanTe>, <Școala din parc> o să-și intre în drepturi și vom avea ateliere și dimineața și seara, așa cum a fost și anul trecut”, spune directorul Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman, Florina Potîrniche.

Este un festival care aduce foarte multe noutăți pentru buzoieni. La capitolul noutăți putem aminti că anul acesta festivalul beneficiază de o zonă de promenadă urbană, pe Bulevardul N. Bălcescu, unde vor fi prezente mai multe spectacole de stradă, instalații de artă vizuală, momente de circ contemporan și multe ateliere dedicate copiilor.

O parte dintre ateliere vor fi susținute de  meșterii populari de la Asociația mașterilor populari din Buzău. Vor fi, de asemenea, ateliere de jocuri teatrale, ateliere de art therapy, de dezvoltare personală, concerte, ateliere muzicale și foarte multe concursuri.

Organizatorii anunță că programul activităților include Muzeul Itinerant „Țăndărică”, teatru pentru copii, evenimente pentru adolescenți, concerte cu muzică live, „Treasure Hunt”, zona de creație, spectacole de acrobație și jonglerie, personaje pe picioroange, concursuri, zona de activități sportive etc., de la 10.00 la 19.00 pe 1, 4 și 5 iunie.

Totodată festivalul își propune să revitalizeze puncte importante din oraș și să faciliteze publicului buzoian o infrastructură modernă de petrecere a timpului liber prin intervenție culturală.

Toate activitățile, spune viceprimarul Oana Matache,  „sunt bazate pe strategia pe care noi o avem, aceea de a aduce cultura, educația non-formală cât mai aproape de cetățeni, în cartiere, în parcuri, în cartiere. Scoatem aceste evenimente din săli închise cu număr de locuri limitate și ne bucurăm de natură, pentru că municipalitatea încurajează activitățile în aer liber și în spațiile verzi și punem copiii și tinerii în centrul activităților noastre”.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker