Administrație

Ce spune Neagu despre ultima ispravă a „fratelui” pro-rus de la Chișinău

O decizie controversată a fost adoptată de către Consiliul Municipal Chișinău, prin care se interzice postului românesc Radio Chișinău să mai folosească numele capitalei Republicii Moldova în denumirea sa. Măsura a fost adoptată la sfârșitul lunii aprilie, de către forul format din 51 de consilieri, în frunte cu primarul Chișinăului, Ion Ceban, cunoscut pentru orientarea sa pro-rusă și anti-europeană.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, într-un comunicat, că decizia autorităților moldovene este nejustificată, fiind motivată doar politic. Postul de radio activează pe piața media din Republica Moldova încă din anul 2011 și „s-a remarcat de la început prin calitatea și echidistanța producției editoriale și prin profesionalismul echipei sale”, se arată în același comunicat.

„Ministerul Afacerilor Externe regretă decizia nejustificată și nefundamentată, motivată pur politic, a Consiliului Municipal Chișinău în ce privește interzicerea utilizării toponimicului «Chișinău» de către postul Radio Chișinău. Parte componentă a Radio România, postul Radio Chișinău este prezent pe piața media din Republica Moldova de la 1 decembrie 2011 și s-a impus de la bun început prin calitatea și echidistanța producției editoriale și prin profesionalismul echipei sale. Radio Chișinău a stabilit standarde înalte în ceea ce privește jurnalismul modern, european și respectul pentru public, pentru informarea corectă și onestă a acestuia. Prin prezența sa, Radio Chișinău a adus o contribuție importantă la consolidarea pluralismului pe piața media din Republica Moldova și la emergența unei prese cu adevărat libere și independente. Radio Chișinău reprezintă o sursă de informare valoroasă și de încredere pentru cetățenii din Republica Moldova. De asemenea, postul de radio a fost de la bun început o voce puternică, pertinentă, în susținerea parcursului pro-democratic și pro-european al Republicii Moldova, iar încercarea de schimbare a numelui său reprezintă un atac la identitatea, tradiția și încrederea pe care acest post a dezvoltat-o de-a lungul anilor. Ministerul Afacerilor Externe își exprimă speranța că vor fi luate măsurile necesare pentru îndreptarea cât mai grabnică, pe cale administrativă și juridică, a situației postului Radio Chișinău și va susține, în conformitate cu competențele sale, un astfel de rezultat”, a transmis MAE.

„Decizia schimbării numelui este regretabilă”

Consiliul Municipal Chișinău

Decizia Consiliului Municipal Chișinău a avut reacții și pe plan local, la Buzău, iar președintele Consiliului Județean a transmis, de asemenea, un mesaj legat de această situație. Instituția pe care acesta o conduce, împreună cu Primăria Chișinău, au în derulare proiecte importante, cu investiții semnificative, fapt ce a determinat o luare de poziție a președintelui Petre Emanoil Neagu.

Acesta a declarat că măsura autorităților de la Chișinău este „regretabilă”, dat fiind că postul s-a remarcat, de-a lungul anilor, prin profesionalism, respect pentru public și informare corectă, iar decizia schimbării numelui este neîntemeiată. Mai mult, prin prisma relațiilor de colaborare existente între Consiliul Județean și Municipiul Chișinău, Petre Emanoil Neagu a spus că va trimite o solicitare către autoritățile moldovene, prin care își vor exprima poziția față de această situație, aceea de a menține numele actual.

„Respectul pentru public, profesionalismul și informarea onestă sunt aspecte care au definit de-a lungul timpului Radio Chișinău. Astfel, este regretabilă decizia privind interzicerea toponimicului «Chișinău» în denumirea postului Radio Chișinău. Radio Chișinău reprezintă o sursă de informare corectă, are o tradiție ce merită respectată, iar schimbarea acestei denumiri este nejustificată. Având în vedere bunele relații de colaborare pe care le avem cu Municipiul Chișinău, vom transmite o solicitare către Consiliul General al Municipiului Chișinău, prin care ne vom exprima susținerea pentru păstrarea denumirii Radio Chișinău și revenirea asupra acestei decizii. Am încredere că totul se va rezolva!”, a spus președintele Consiliului Județean Buzău.

Articole similare