Administrație

Săpoca: Parcursul birocratic al unui proiect de un milion de euro nerambursabil

Comuna Săpoca va beneficia, în perioada imediat următoare, de o investiţie de interes public în valoare de un milion de euro. La acest moment, proiectul propus structurilor ierarhice de primarul Iulian Manea şi de echipa sa din Primărie înregistrează o vechime de peste nouă luni, de când documentaţiile tehnice au fost înaintate spre evaluare„Am trecut cu bine de etapa premergătoare semnării contractului de finanțare cu Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale – Constanța în valoare de 1 milion de euro, proiect ce vizează asfaltarea unui număr de 20 străzi cu o lungime de 5 km”, este mesajul primarului comunei Săpoca pe reţelele de socializare. Promovarea unui proiect de investiţii în interes public ce urmează să beneficieze de finanţare nerambursabilă din partea structurilor europene presupune traversarea unor etape obligatorii care, de cele mai multe ori, amână termenul real al execuţiilor în teren chiar şi cu câţiva ani. În cazul proiectului pentru asfaltarea celor 20 de străzi în comuna Săpoca, parcurgerea obligatorie a „furcilor caudine” europene pe durata a nouă luni, poate fi considerat un exemplu fericit. Asta şi ca urmare a prezenţei permanente a primarului Manea, fie în teren, pentru realizarea în condiţii optime, de timp şi calitativ, a documentaţiilor pentru realizarea studiului de fezabilitate, fie în repetarea vizitelor la diferite ministere, pentru emiterea de avize de specialitate, fără prelungiri cauzate de funcţionarea unor sisteme birocratice stufoase şi greu funcţionale, fiind vorba, deopotrivă, de structuri ale statului român, sau de servicii şi agenţii organizate pe model european.

„Proiectul a demarat în luna august 2023 cu efectuarea cărților funciare, ridicările topo, studiul geotehnic şi încheierea contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate. A fost depus la finanțare în decembrie 2023, a fost selectat obținând punctajul necesar în luna ianuarie, a trecut de vizita în teren în luna februarie, au fost depuse documente suplimentare în martie, documente care acum au fost verificate pentru conformitate, la Constanța. Urmează semnarea contractului de finanțare, elaborarea Proiectului tehnic, obținerea Autorizației de construcție, licitația pentru atribuirea lucrărilor și apoi execuția acestora!”, spune primarul Iulian Manea în întâmpinarea cetăţenilor.

De altfel, în parcursul de  promovare a proiectului înaintat de Primăria Săpoca pot fi identificate elemente de similitudine la multe dintre proiectele depuse de majoritatea primarilor buzoieni, în special din zonele rurale. De aceea, parcursul unui proiect cu finanţare nerambursabilă prezentat de primarul de Săpoca poate fi socotit drept model pentru alte primării din judeţ, pentru ca locuitorii să înțeleagă mai bine care sunt pașii necesari realizării unei astfel de investiţii.

Primarul Iulian Manea spune că la nivelul comunei Săpoca sunt în derulare nu mai puţin de 12 proiecte cu finanţare nerambursabilă, ale căror termene nu pot fi modificate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker