Sănătate

SANITAS anunță program săptămânal de pichetări

Liderul SANITAS Buzău, Ștefan Mihai, a fost prezent la protestul din Piața Victoriei, alături de câțiva colegi și de alții 100 de reprezentații din alte ­fi­liale din țară. Pentru participarea la pichetare ei au primit aprecierea colegilor lor de la nivelul Federației: „Mulțumim colegilor din județele Alba, Argeș, Brăila, Buzău, Bacău, Cluj, Constanța, Covasna, Dolj, Galați, Iași, Ialomița, Maramureș Mehedinți, Prahova, Suceava, Teleorman și București, care au participat la protestul din Piața Victoriei de marți, 3 noiembrie 2020, pentru a susține revendicările tuturor salariaților din SĂNĂTATE și ASISTENȚA SOCIALĂ! ÎMREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!”.

Din păcate, prezența lor în stradă nu a primit atenție din partea guvernanților, motiv pentru care protestele vor continua și săptămâna viitoare. Liderul sindical buzoian  spune că protestele vor continua până când autoritățile vor înțelege că sistemul de sănătate și de asistență socială este aproape de epuizare, iar revendicările formulate nu sunt doar în avantajul salariaților din cele două sisteme, ci și al pacienților și al asistaților din sistemul de protecție. „La protest am participat câte trei-patru reprezentanți din fiecare filială, pentru a putea respecta regulile sanitare impuse de pandemie, iar pe de altă parte, pentru a nu perturba activitatea în unitățile medicale în care lucrăm. Deblocarea posturilor ar putea rezolva, măcar în parte, această problemă, pentru că puțini sunt dispuși să răspundă la solicitările unităților medicale de angajare temporară, mai ales în spitalele din provincie. În plus, noi credem că trebuie să ni se acorde drepturile care ni s-au promis, pentru că altfel riscăm un colaps al sistemului medical. Regândirea politicilor de sănătate credem că este mai mult decât necesară, pentru că o țară în care oamenii nu sunt sănătoși va avea de suferit în toate celelalte domenii”, a declarat liderul sindical buzoian pentru sanatateabuzoiana.ro

Sindicaliștii spun că toate demersurile de până acum întreprinse la nivelul ministerelor Sănătății, Muncii, Finanțelor, a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a Guvernului României, cât și de către organizațiile județene, la nivelul autorităților locale și la nivelul unităților în care au membri, nu au adus îmbunătățiri semnificative ale problemelor semnalate.

Membrii SANITAS acuză lipsa acută de personal și inexistența unor măsuri coerente de protecție a sănătății și securității la locul de muncă a angajaților din cele două sisteme. ­Tot­odată, Federația SANITAS reclamă aprovizionarea discontinuă a unităților sanitare cu materiale și echipamente de protecție care, în multe situații, sunt insuficiente sau de proastă calitate, precum și organizarea deficitară a circuitelor și acti­vităților specifice în spitalele COVID/suport COVID, ceea ce duce, de mai bine de 8 luni, la creșterea numărului de infectări și decese în rândul colegilor noștri.

„Observăm că toate demersurile de până acum întreprinse de Federația SANITAS atât la nivelul Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii, Ministerului Finanțelor Pu­blice, al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și al Guvernului României, cât și de către organizațiile noastre județene, la nivelul autorităților locale și la nivelul unităților în care au membri, nu au adus îmbunătățiri semnificative ale problemelor semnalate.(…) Constatăm că autoritățile nu sunt capabile să-și țină angajamentele făcute și nu oferă decât promisiuni fără acoperire.

În consecință, cerem decidenților să-și reevalueze prio­ritățile politice și să trateze cu toată seriozitatea problemele sistemului de sănătate și ale celui de asistență socială, cu atât mai mult cu cât astăzi (miercuri, n.r.) avem din nou trei recorduri negre în lupta anti COVID-19.

Sistemul sanitar și cel de asistență socială reprezintă linia întâi de luptă împotriva pandemiei și, din păcate, personalul angajat a ajuns la o limită de epuizare și nemulțumire de neacceptat”, transmit liderii SANITAS.

Articole similare

error: Continut protejat!!