Economic

Salariați mai mulți la Buzău, dar venituri mai mici

Numărul salariaților din Buzău era, la sfârșitul lunii februarie, de 86.171 persoane, cu 250 de angajați mai mult comparativ cu luna precedentă, dar în scădere cu 850 față de luna februarie a anului trecut, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Cei mai mulți dintre aceștia lucrau în domeniul serviciilor,     respectiv 47.492. De asemenea, un număr mare de persoane a fost înregistrat și în domeniul industriei și al comerțului, unde, la sfârșitul lunii februarie, erau angajate 34.437 de persoane, cei mai puțini angajați fiind  în agricultură, silvicultură și pescuit, respectiv 4.242 de persoane.

Câștigul salarial mediu brut a fost, în perioada menționată, de 4.443 lei, în scădere comparativ cu prima lună a anului 2021, când a fost 4.490 lei și în creștere cu aceeași perioadă a anului trecut. La nivel națio- nal, salariul minim brut a fost de 5.497 lei și cel net de 3.365 lei, în scădere comparativ cu luna precedentă cu 30 de lei, respectiv 0,9 la sută. Totodată, salariul net a fost, la sfârșitul lunii fe- bruarie, de 2.720, înre gistrând o scădere de 0,7 la sută față de luna ianuarie 2021 și o creștere de șase la sută comparativ cu luna februarie a anului trecut.

Conform Institutului Național de Statistică, cele mai mari salarii, peste media județului, s-au înregistrat, în luna februarie, în domeniul serviciilor unde erau și cei mai mulți angajați. 2.852 era salariul pentru cei care lucrau în acest domeniu. Salarii sub media județului s-au înregistrat în agricultură, silvicultură și pescuit (2.274 lei) și în industrie și construcții (2.592 lei). Față de luna februarie a anului 2020, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6 la sută, indicele prețurilor de consum a crescut în aceeași  perioadă cu 3,16 la sută, rezultând o creștere a indicelui câștigului salarial real cu 2,75 la sută.

Reamintim că raportul publicat de Agenția Națio- nală a Ocupării Forței de Muncă plasează județul Buzău pe locul trei într-un clasament al județelor cu cele mai multe persoane angajate în primul tri­mestru al anului 2021. Domeniul agricol este cel care deține cea mai mare pondere a angajărilor, dar mulți buzoieni și-au găsit posturi și în fabricile de pe platforma industrială a municipiului.

Într-un clasament al județelor României, Buzăul ocupă locul 28 după câștigul salarial mediu net, locul 35 după câștigul salarial mediu net din agricultură, silvicultură și pescuit, locul 27 după câștigul salarial mediu net în industrie și construcții și locul 29 după câștigul salarial mediu net în servicii.

Mai mult, la data menționată, Buzăul înre- gistra 12.033 de șomeri, dintre care 7.196 erau bărbați și 4.837 femei, iar rata șomajului se situa la 7,0 la sută, în creștere față de aceeași lună a anului trecut.

“În contextul situației cauzate de pandemia COVID-19, datele statistice infra-anuale, operative, pot prezenta un grad de fiabi­litate, acuratețe, completitudine și comparabilitate mai redus, ca rezultat al dificultăților apărute în urma aplicării măsurilor economico-sociale determinate de instituirea stării de urgență/alertă pe întreg te- ritoriul României. Aceste dificultăți au fost determinate, în principal, de accesul dificil la documentele financiar-contabile, cauzat de închiderea de cele mai multe ori subită a anumitor unități economico-sociale, de nefinalizarea la timp a acestor documente, de relaxarea termenelor legale de depunere a documentelor fiscale la instituțiile cu atribuții în domeniu, de suspendarea temporară a activității unui număr semnificativ de unități economico-sociale sau chiar de încetarea activității unora dintre acestea”, precizează Institutul Național de Statistică, citat de profit.ro.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker