Actualitate

„Safe Space”, în prima școală din Buzău

Liceul cu Program Sportiv „Iolanda Balaș Soter” este primul liceu din Buzău, care a introdus programe și proiecte care au ca obiectiv dezvoltarea unor mecanisme de prevenție și intervenție legate de fenomenul bullying. Anul trecut, liceul buzoian a câștigat competiția națională „Școli fără bullying”, iar anul acesta continuă  în această direcție prin realizarea a ceea ce se numește „Safe Space”, „Safe Room”, „camera de siguranță”, adică un loc unde elevii  găsesc timp și liniște să domolească un tumult emoțional, să treacă peste un moment greu ce are loc în timpul unei ore de curs sau chiar în pauză.

Vestea a fost dată de viceprimarul Oana Matache, care explică la ce folosește acest spațiu pentru elevi: „Liceul cu Program Sportiv <Iolanda Balaş Soter> are în amenajare, în această perioadă, un spațiu destinat sănătății emoționale a elevilor. <Safe Space> nu este un concept des întâlnit în România, dar îşi poate găsi locul în fiecare instituție de învățământ, pentru a oferi un cadru sigur gestionării emoțiilor negative şi discuțiilor constructive despre sine”.

Liceul sportiv buzoian se poate mândri cu voluntari mai activi antibullying, care au mers și în alte licee și școli devenind adevărați ambasadori anti-bullying. Inițiativa aparține consilierului Primăriei Buzău Anca Fotin și ea devine realitate cu ajutorul  cadrelor didactice, al consilierului şcolar şi directorilor Liceului cu Program Sportiv „Iolanda Balaş Soter”, dar mai ales al elevilor ambasadori antibullying din acest liceu.

„Parteneriatul dintre Primăria Municipiului Buzău şi organizația Salvați Copiii România aduce multe beneficii grădinițelor şi şcolilor din municipiu prin programele <Să fim prieteni-fără bullying> şi <Şcoli fără bullying>. Felicitări colegei noastre Anca Fotin pentru această inițiativă minunată! Felicitări elevilor ambasadori antibullying și echipei cadrelor didactice de la LPS!”, a transmis viceprimarul Oana Matache.

Un scurt bilanț a ceea ce s-a realizat până acum în școlile și grădinițele buzoiene în domeniul antibullying arată că 11 licee și cinci școli gimnaziale colaborează în programul „Școli fără bullying”, opt grădinițe din municipiu primesc materiale educaționale pentru antrenarea comportamentelor pozitive prin programul „Să fim prieteni” și toate celelalte grădinițe încheie contracte pentru atingerea aceluiași obiectiv în anul școlar 2023-2024, cu finanțarea Primăriei Municipiului Buzău. 110 cadre didactice din grădinițe sunt instruite de către facilitatorii „Salvați Copiii” pentru utilizarea materialelor educaționale, organizația formând și facilitatori ai programului „Școli fără bullying” la Buzău, consilieri școlari, profesori, psihologi. În această luptă antibullying, 300 de adolescenți ambasadori anti-bullying au fost formați de către facilitatorii Salvați Copiii pentru derularea de activități preventive în licee și școli și au fost desfășurate circa 100 de activități de prevenție în propriile licee de către ambasadorii anti-bullying, conform rapoartelor de activitate transmise. Premiul întâi, la nivel național, obținut de Liceul Sportiv a atras după sine dotarea unui
„Safe Corner” și o tabără pentru trei ambasadori antibullying din cadrul Liceului cu Program Sportiv Iolanda Balaș Soter.

„Suntem foarte mândri de performanța lor și încântați de amploarea pe care proiectul Comunitatea Stării de Bine a câștigat-o în puținele luni de la inițiere. Este meritul școlilor care au depus efort pentru a aduce rezultate de excepție”, spune consilierul Anca Fotin, coordonatoarea proiectului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker